Το ελληνικό ζήτημα θα κριθεί στο iPhone 10


Η ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας, όσο και των υπολοίπων «εταίρων» του ευρωπαϊκού νότου είναι το αποτέλεσμα, αναμφισβήτητα, μακροχρόνιων σχεδιασμών, απότοκο  του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Η κρίση κερδοφορίας – και όχι μόνο – επιβάλλει τη κινεζοποίηση των κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπίσει ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός και  τον βαρύ ανταγωνισμό της κινέζικης οικονομίας. Οι ΕΟΖ (ειδικές οικονομικές ζώνες), τα σύγχρονα στρατόπεδα εργασίας, είναι η ανάπτυξη που σχεδιάζουν για το ξεπέρασμα της κρίσης τους.

Αναδημοσιεύουμε μια εκτενή ανάλυση του Θ. Αλαμπάση σημειώνοντας για άλλη μια φορά ότι κάθε ανάρτηση μας δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι  εκφράζει απόλυτα τις δικές μας απόψεις. Οπωσδήποτε όμως συνεισφέρει στην πληρέστερη ενημέρωση και μελέτη των ζητημάτων της πραγματικότητας που ζούμε και μας απειλεί.

Οι πέντε πιο πλεονασματικές οικονομίες παγκοσμίως, με κριτήριο το εμπορικό ισοζύγιο  σε εκ. $ το 2010 ήταν: πρώτη η  Γερμανία  με πλεόνασμα  201.737 εκ. $, δεύτερη η  Κίνα με πλεόνασμα   182.725 εκ. $, τρίτη  η  Σ. Αραβία με πλεόνασμα 152.000 εκ. $, τετάρτη η  Ρωσία με πλεόνασμα  151.621 εκ. $ και πέμπτη η Ιαπωνία με πλεόνασμα 77.218 εκ. $.
Πρώτη πιο ελλειμματική οικονομία παγκοσμίως, με κριτήριο το εμπορικό ισοζύγιο ήταν οι  Η.Π.Α. με ελλείμματα 689.932 εκ. $, ενώ δεύτερη ακλουθούσε η  Μ. Βρετανία με έλλειμμα 152.830 εκ. $ , τρίτη  η Ινδία με έλλειμμα 106.540 εκ. $ και τετάρτη η  Γαλλία με έλλειμμα  85.325 εκ. $. πηγή 
Δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης ανάγκης του βιομηχανικού κεφαλαίου για κερδοφορία, η  δυτική βιομηχανία αιχμής έχει τα τελευταία χρόνια υιοθετήσει την προσφιλή πρακτική της μεταφοράς του συνόλου ή μέρους της παραγωγής της, σε περιοχές του πλανήτη που διατίθενται φθηνά εργατικά χέρια, υπό ένα ιδιότυπο συνήθως καθεστώς εργασίας, που παρέχεται εντός οριοθετημένων γεωγραφικών  περιοχών γνωστών ανά την υφήλιο ως  «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες»  (ΕΟΖ). Στην γειτονιά μας ΕΟΖ υπάρχουν στα Σκόπια, στην Τουρκία, στην Πολωνία κλπ. ΕΟΖ επίσης υπάρχουν στην Ν. Αφρική (εκεί που είχαμε τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια), στην Ινδία, στην Κίνα, στο Καζακστάν, στην Περσία, στο Πακιστάν, στην Ν. Κορέα και αλλού.
«Μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, ΕΟΖ για συντομία, είναι μια γεωγραφική περιοχή στην οποία ισχύει ένα εντελώς ιδιαίτερο νομοθετικό, οικονομικό και διοικητικό καθεστώς. Δηλαδή σε μια ΕΟΖ το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας δεν είναι εκείνο το οποίο ισχύει για την υπόλοιπη εθνική επικράτεια. Αλλά ένα ειδικό καθεστώς προσανατολισμένο στα συμφέροντα της “ελεύθερης” αγοράς. Δηλαδή του διεθνούς καπιταλισμού.
Για τον εργαζόμενο που θα αποφασίσει, ή θα αναγκαστεί να αποφασίσει, να εργαστεί σε μια ΕΟΖ, το καθεστώς αυτό είναι από δυσμενές ως δυσμενέστατο. Το πιο σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνει 6-ήμερο αντί πενθημέρου και 10-ωρη εργασία αντί οκταώρου. Σε μια ΕΟΖ δεν επιτρέπεται η λειτουργία εργατικών σωματείων και γενικά σε μια ΕΟΖ η εργατική νομοθεσία, που ισχύει στην υπόλοιπη εθνική επικράτεια, αναστέλλεται.
Οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας σε μια ΕΟΖ είναι συνήθως από άθλιες ως αθλιότατες. Οι αμοιβές κυμαίνονται από λίγα ευρώ έως ένα ευρώ ημερησίως ή κάτι παραπάνω. Συχνά προσφέρεται κατάλυμα, εντός ή κοντά στον χώρο εργασίας, στους εργαζόμενους που έρχονται να εργαστούν από άλλες χώρες ή περιοχές. Προτιμώνται μάλιστα τα ζευγάρια, αλλά δεν επιτρέπεται να πάρουν μαζί και τα παιδιά τους ή την υπόλοιπη οικογένειά τους. Στις ΕΟΖ βέβαια δεν απασχολούνται ντόπιοι αλλά μετανάστες. Κυρίως από άλλες χώρες αλλά και περιοχές της ίδιας χώρας (όπως στην Κίνα). Για να εισέλθει κάποιος σε μια ΕΟΖ απαιτείται πάσο, ως είδος διαβατηρίου, και η περιοχή φυλάσσεται, ακόμα και ενόπλως, από ιδιωτικές εταιρίες.
Γενικά οι συνθήκες εργασίας είναι κάπως καλύτερες από ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σήμερα υπάρχουν κοντά 3.000 ΕΟΖ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. ΕΟΖ υπάρχουν λοιπόν σχεδόν παντού. Οι συνθήκες ανά τις ΕΟΖ του κόσμου  δεν πολυδιαφέρουν». πηγή
Για την ιστορία να πούμε ότι οι Κινέζοι εργάζονται στις EOZ της χώρας τους με 40 δολάρια (32 ευρώ) τον μήνα για 60 ώρες την εβδομάδα…
Το σημαντικότερο σήμερα  πρόβλημα που οι βιομηχανικές χώρες της Δύσης αντιμετωπίζουν, είναι αυτό που στις Μητροπόλεις του Καπιταλισμού αποκαλούν «κινεζικό πρόβλημα». Η Κίνα είτε καταργεί τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) είτε απαιτεί ολοένα και περισσότερα ανταλλάγματα προκειμένου να επιτρέψει στο έδαφός της τη λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων πολυεθνικών εταιριών της  Δύσης. Η πάγια πρακτική που η Κίνα ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, είναι η απαγόρευση στις δυτικές εταιρίες να κατασκευάσουν βιομηχανικά προϊόντα στο κινεζικό έδαφος δημιουργώντας ιδιόκτητες γραμμές παραγωγής στη χώρα. Αντί αυτού τις υποχρεώνει να προχωρούν στη σύσταση κοινοπραξιών (joint ventures) με εγχώριες εταιρίες, με τον προφανή σκοπό, ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, που είναι για τους Κινέζους  το κύριο ζητούμενο… Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι το πρόβλημα ζωτικής σημασίας που  οι πολυεθνικές γερμανικές και αμερικανικές κυρίως εταιρίες αντιμετωπίζουν στην Κίνα, είναι η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ… Πληρώνουν  βαρύ τίμημα, σε μεταφορά τεχνογνωσίας στους Κινέζους, σε αντάλλαγμα των φτηνών  εργατικών  χεριών  που η Κίνα τους παρέχει…
 
Για «καταστροφή» μιλάει η Γερμανία στην Κίνα
Ο γερμανικός κολοσσός στον τομέα του αυτοκινήτου, η Volkswagen, φέρεται να έπεσε θύμα βιομηχανικής κατασκοπείας στην Κίνα, όχι από κάποια κινεζική υπηρεσία πληροφοριών, αλλά από τον ίδιο της τον τοπικό συνεργάτη της, τον κινεζικό όμιλο FAW, με τον οποίο έχει συσταθεί κοινοπραξία… Την είδηση έφερε στο φως της δημοσιότητας η επιχειρηματική εφημερίδα της Γερμανίας, η Handelsblatt. Η γερμανική πλευρά πιστεύει ότι οι Κινέζοι έχουν κατορθώσει να αντιγράψουν, με τη μέθοδο της «αντίστροφης μηχανικής», έναν κινητήρα της εταιρίας, ενώ μιλούν για συστηματική και σχεδιασμένη κατασκοπεία. Ο κινεζικός όμιλος σχεδιάζει να προωθήσει στη ρωσική αγορά ένα μοντέλο αυτοκινήτου με τον εν λόγω κινητήρα σε πολύ χαμηλότερη τιμή, ώστε να αποσπάσει ικανό μερίδιο αγοράς από τις ανταγωνίστριες, τη Skoda και την ίδια τη Volkswagen, δηλαδή τον εταίρο της!
Στελέχη της γερμανικής εταιρίας φέρονται να κάνουν λόγο για ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Και πώς να διαφωνήσεις όταν η εταιρία πούλησε την περασμένη χρονιά στην Κίνα 2,26 εκατομμύρια αυτοκίνητα! Και η καταστροφή για τους Γερμανούς είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, εάν αναλογιστεί κανείς πόσες κοινοπραξίες έχουν συστήσει οι ηγέτιδες εταιρίες της Ευρώπης στην Κίνα για διάφορες τεχνολογίες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον αεροναυτικό τομέα; Για το πώς η ευρωπαϊκή Airbus και η αμερικανική Boeing έσπευσαν να συνεργαστούν με τους Κινέζους προσβλέποντας στην τεράστια αγορά της χώρας; Ξαφνικά οι Κινέζοι συνεργάστηκαν στενά και με τη βραζιλιάνικη Embraer… Είναι προφανές  ότι οι Κινέζοι επιδιώκουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας  με σκοπό  να καλύψουν τις ανάγκες από δικές τους εταιρίες στη μισή τιμή, καταστρέφοντας τον ανταγωνισμό. (πηγή)
Στο άλλο μεγάλο θέμα με την κυκλοφορία αντιγράφου του iPhone 5, τεράστια σύγχυση έχει προκαλέσει η είδηση ότι μια κινέζικη εταιρία εμφανίζεται να έχει αναπτύξει και έχει κατοχυρώσει με πατέντα στην Κίνα για ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smart phone) το οποίο είναι ακριβές αντίγραφο του νέου προϊόντος της Apple, του iphone5, το οποίο μάλιστα ονομάζει GooPhone i5 !!!  Οι υποψίες κάθε νουνεχή αναλυτή  πηγαίνουν στο ότι η… πρωταθλήτρια στη βιομηχανική κατασκοπεία Κίνα, έβαλε στο χέρι τα σχέδια της Apple, προχώρησε ταχύτατα και εξέδωσε το προϊόν και τώρα ζητάει και τα ρέστα επιδιώκοντας να πάρει και αποζημίωση! Εάν αυτό το σκεπτικό ισχύει, η στόχευση είναι πολύ ευρύτερη. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι κατηγορίες περί της ενεργότατης εμπλοκής της Κίνας στο «άθλημα» της βιομηχανικής κατασκοπείας. (πηγή)
Δεδομένου συνεπώς του βαρύτατου φόρου που η βιομηχανία της Δύσης πληρώνει στους Κινέζους σε μεταφορά τεχνογνωσίας, δεν θέλει πολύ μυαλό για να σκεφτείς ότι για το γερμανικό και γαλλικό  βιομηχανικό μεγαθήριο, η δημιουργία κινεζικών ΕΟΖ εντος της  Ευρωζώνης αποτελεί ζήτημα επιβίωσης… Τούτο είναι προφανές, αν ληφθεί υπόψη ότι η Κίνα δεν είναι Ελλάδα… Η Κίνα διαθέτει ισχυρή βιομηχανική υποδομή και τεχνογνωσία, γεγονός  που την καθιστά ικανή να μεταφέρει εύκολα και γρήγορα στις δικές της γραμμές παραγωγής, τα πολύτιμα βιομηχανικά απόρρητα που οι κινεζικές εταιρίες υποκλέπτουν, μέσα από τα επιχειρηματικά σχήματα joint ventures που η κινεζική νομοθεσία απαιτεί ώστε να εγκατασταθούν σε κινεζικό έδαφος οι δυτικές γραμμές παραγωγής.
Φαντάσου τώρα το ενδεχόμενο, ο γερμανικός κολοσσός, η Volkswagen, να κατασκεύαζε τον ενλογω κινητήρα σε κάποια ελληνική ΕΟΖ… Με σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα φάνταζε η είδηση ότι η Volkswagen  φέρεται να έπεσε θύμα συστηματικής και σχεδιασμένης  βιομηχανικής κατασκοπείας στην Ελλάδα, με τους  Έλληνες ειδικούς να έχουν κατορθώσει να αντιγράψουν (!), με τη μέθοδο της «αντίστροφης μηχανικής», έναν κινητήρα της εταιρίας, τη στιγμή που είναι  γνωστό τοις πάσι ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει ούτε καρφίτσα… Το ίδιο ισχύει  για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, πλην βεβαίως της Ιταλίας, η οποία κατασκευάζει ferarri, λόγος για τον οποίο απολαμβάνει τον απεριόριστο σεβασμό και θαυμασμό της παγκόσμιας κοινότητας, εξ ου και ο χλευασμός με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτοί που κατατάσσουν δημοσιονομικά την Ιταλία στην ίδια μοίρα με την ψωροκώσταινα…
Από την άλλη, η οικονομική ιστορία δείχνει ότι η οικονομική και πολιτική ελίτ του νεοφιλελευθερισμού έχει πλήρη επίγνωση ότι η εξέλιξη του καπιταλισμού κάθε άλλο παρά ευθύγραμμη είναι, καθώς περιοδικά ανακόπτεται από κρίσεις κερδοφορίας που μοιάζουν με καρδιακές αρρυθμίες και ενίοτε ανακοπές. Ωστόσο, στη διάρκεια της κρίσης τίθενται σε λειτουργία οι «καθαρτικοί μηχανισμοί» του συστήματος που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων καινοτομίες μεγάλης κλίμακας και μειώσεις μισθών που αποκαθιστούν την κερδοφορία που απαιτείται για ένα νέο ανοδικό κύμα ανάπτυξης. Κάποιος θα ανέμενε ότι και η σημερινή κρίση θα «κάνει τον κύκλο της» και θα ακολουθήσει η άνθηση. Ωστόσο, η σημερινή χαμηλή κερδοφορία ακόμη και αν αυξηθεί δεν αναμένεται να ξεπεράσει αυτή της «νέας χρυσής εποχής συσσώρευσης», δεδομένου ότι ούτε οι φόροι επί των κερδών, αλλά ούτε και το επιτόκιο μπορούν να μειωθούν αισθητά, ενώ οι μισθοί ήδη κυμαίνονται στα όρια της επιβίωσης. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν σήμερα βιώνουμε  την πτωτική  κερδοφορία που προέβλεψε ο Μαρξ ως μακροχρόνια τάση του καπιταλισμού. Είναι δε προφανές   ότι η επενδυτική δραστηριότητα δεν θα μπορεί να δημιουργήσει την απασχόληση και τα εισοδήματα που απαιτούνται για την κοινωνική συνοχή. Η κοινωνία των 2/3 της «νέας χρυσής εποχής συσσώρευσης» φαίνεται ότι θα αποτελέσει το άπιαστο όνειρο των οικονομικών πολιτικών του μέλλοντος. Επομένως από τον Μαρξ περνάμε στον Σουμπέτερ που γι’ αυτόν η κατάρρευση του καπιταλισμού θα προέλθει από τον οικονομικό καταποντισμό των «φυσικών υποστηρικτών του», δηλαδή όσων απαρτίζουν τη μεσαία τάξη (αγρότες, επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες) και στην αυξανόμενη αμφισβήτησή του από τους διανοούμενους και ιδιαίτερα τους νέους (κυρίως τους φοιτητές), που δεν έχουν τίποτε να χάσουν (πηγή)
Έχοντας το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο συνειδητοποιήσει το τέλος της κερδοφορίας της  απάτης (με την χωρίς όρια μόχλευση και τις τιτλοποιήσεις τοξικών κατά βάση απαιτήσεων που οδήγησαν στην κατάρρευση της Lihman Brothers που σηματοδότησε την έναρξη της πρωτοφανούς αυτής Κρίσης), έχει σήμερα πειστεί, ότι για να αυξήσει το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο την αξία του, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να  χρεώνονται με περικοπές μισθών και αυξανόμενη παραγωγικότητα – άρα με σχετική εξαθλίωσή τους. Με άλλα λόγια ότι  η υποτίμηση του χρηματιστικού κεφαλαίου μπορεί να αποτραπεί ΜΟΝΟ  με την υποτίμηση της εργατικής δύναμης.Το ότι με αυτόν τον τρόπο πρέπει να σωθεί το «δικό μας» ευρώ δείχνει πως το ευρώ είναι ο γενικός πλούτος στην Ευρώπη. Αλλά δεν είναι ο κοινός σε όλους πλούτος”. 
Σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα καταλήγει η μελέτη του γερμανικού think tank luxemburg argumente  με τίτλο “ΠΟΙΟΝ ΣΩΖΕΙ Η «ΔΙΑΣΩΣΗ» ΤΟΥ ΕΥΡΩ” (Επιμορφωτικό φυλλάδιο για την Ελλάδα και την ευρωκρίση luxemburg argumente αρ. 2 – Βερολίνο, Μάρτιος 2012 ISSN 2193-5831 Συγγραφέας Stephan Kaufmann). (ολόκληρη η έκθεση εδω)
Έχοντας κατά νου  τα παραπάνω, αυτό που όπως όλα δείχνουν επιδιώκουν  οι Γερμανοί στην Ελλάδα των 10.000.000, είναι η δημιουργία ενός στρατού 10.000.000 φθηνών εργατικών χεριών10.000.000 εργάτες που θα  δουλεύουν με 1,5 ευρώ την ώρα, στις βιομηχανίες που θα φέρουν στην Ελλάδα «ως ξένες επενδύσεις»… Για αυτό δεν πρέπει στην ελληνική αγορά εργασίας να μείνει όρθιο τίποτα και κανένας! Ούτε πιτσαρίες, ούτε καφετερίες, ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι και  λογιστές… Μόνο στρατιές ανέργων χωρίς κανένα οικονομικό και κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, που να παρακαλάνε αύριο να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί!  Αυτό που όπως όλα δείχνουν επιδιώκουν, δεν είναι η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας όπως προσχηματικά ισχυρίζονται, αλλά η εξαθλίωση συνολικά της κοινωνίας, με διάδοχη κατάσταση τη δημιουργία μιας εργατικής τάξης από αμόρφωτους, εξαθλιωμένους χειρώνακτες, τους οποίους θα επιβλέπουν με μισθούς των 500 ευρώ πρώην αυτοαπασχολούμενοι έμπειροι  επαγγελματίες όπως δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές κ.ά.
Θα επιτύχουν έτσι την επιδιωκόμενη κινεζοποίηση της ελληνικής οικονομίας, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και την επαναφορά σε συνθήκες  εργασίας ανάλογες με αυτές που επικρατούσαν στο Μεσαίωνα, με την επίφαση πάντοτε,  ενός ιδιότυπου -λογω Κρίσης- ευρωπαϊκού δήθεν  δημοκρατικού  ιδεώδους.
 
Μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε «ειδική οικονομική ζώνη». Αυτές είναι δύο από τις σημαντικότερες συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνδέσμου των Γερμανών Βιομηχάνων στην Ελλάδα, κ. Daniel Sahl. «Και οι χειρότεροι αποικιοκράτες δεν θα τολμούσαν να μιλήσουν τόσο ωμά όσο ο κ. Daniel Sahl , εκ μέρους των Γερμανών Βιομηχάνων, διεκδικώντας απροκάλυπτα, ταπεινωτικά και προκλητικότατα την θεσμοθετημένη οικονομική κατοχή και μάλιστα Γερμανική, της χώρας, παράλληλα με την πλήρη κοινωνική και εργασιακή της διάλυση». (Συνέντευξη στον Δημήτρη Κατσαγάνη από το capital.gr, το σχόλιο από τη μπλογκόσφαιρα).
Ταυτόχρονα, επιταχύνουν την απορρόφηση του νέου, ικανού και μορφωμένου εργατικού ελληνικού δυναμικού στις δικές τους γραμμές παραγωγικότητας, με προφανή  σκοπό  να μείνουν στην Ελλάδα  ως επί το πλείστον οι χειρώνακτες και οι γέροι (οι τελευταίοι θα εξοντωθούν πολύ ενωρίτερα από το προσδόκιμο όριο ζωής, από την έλλειψη οικονομικών πόρων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συμβάλλοντας με τη φυσική τους εξόντωση στην ανάκτηση της βιωσιμότητας των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης…). Η φυγή εξάλλου των  νέων και ικανών ανθρώπων εξυπηρετεί έναν ακόμη στόχο: τη  δημιουργία στην κοινωνία ψυχολογικού  κλίματος  ηττοπάθειας , παραίτησης και καταρράκωσης  που  φτάνει  στα όρια της κοινωνικής  απελπισίας.
Γίνεται  λοιπόν αντιληπτό  ότι αυτό που  κατ αρχήν προέχει για τους δανειστές δεν είναι η απόκτηση της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας (πλην βεβαίως του ορυκτού πλούτου ο οποίος όπως όλα δείχνουν είναι αμύθητης αξίας)… Ούτε βεβαίως οι  δανειστές της Ελλάδας αποσκοπούν στην κυριότητα των κακότεχνων και ακαλαίσθητων  ιδιωτικών οικοδομικών τετραγώνων  που τα τελευταία τρία χρόνια χρησιμοποιούνται από τους αθλίους των Αθηνών ως αποθήκες ψυχών…  Και να τα έπαιρναν τι θα τα έκαναν; Θα τα πουλούσαν; Σε ποιους; Σε αυτούς που δεν έχουν να φάνε;  Ή μήπως θα ήθελαν 11 εκατομμύρια άστεγους; Αυτό που με την απειλή της απώλειας της κατοικίας  του κοινού μέσου Έλληνα προσπαθούν να επιτύχουν, είναι  αφενός η κάμψη του ηθικού του (να μην αντιδρά ο λαός στα μέτρα), αφετέρου δε η  υποτίμηση της εργατικής του  δύναμης μέσα από ένα διαρκή αέναο  αγώνα  για τη  διάσωση της κατοικίας του. 
 
Για να το επιτύχουν «φορτώνουν» διαρκώς το ελληνικό «σπίτι» με υπέρογκα εικονικά χρέη… Για όσους μάλιστα δεν χρωστάνε, μεριμνούν ώστε να δημιουργήσουν ανύπαρκτο δυσβάστακτο χρέος.  Αυτό το κάνουν μεθοδικά τα τρία τελευταία  χρόνια, με δυο κυρίως τρόπους:
Ο πρώτος είναι με την εικονική δημιουργία υποχρεώσεων μέσω της υπερφορολόγησης. Οι υποχρεώσεις που δημιουργούν στους πολίτες είναι τόσο μεγάλες, που  είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να  πληρωθούν. Για να επιτύχουν μάλιστα γρήγορα το στόχο τους, συνυπολογίζουν τα πενιχρά  αποθέματα που  οι  Έλληνες διατηρούν  σε μετρητά. Από τα στοιχειά που με βεβαιότητα  έχουν  στη διάθεσή τους,  γνωρίζουν ότι οι καταθέσεις του 81,5% των Ελλήνων αποταμιευτών δεν ξεπερνούσαν τα 2.000 ευρώ, ενώ μόνο το 11,3% των καταθετών διαθέτει στους λογαριασμούς του μεταξύ 2.001 και 10.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, γνωρίζουν ότι το 93% των φυσικών προσώπων στην Ελλάδα  δεν έχουν περισσότερα από 10.000 ευρώ στον λογαριασμό τους… πηγή
Με βάση αυτά τα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα που έχουν  θεσει (5 χρόνια για να φτάσουν όλους τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων στα 200-300 ευρώ), επιβάλουν στους Έλληνες βαρύτατη φορολογία. Για  γυναίκα διαζευγμένη με ένα ανήλικο τέκνο, πάμφτωχη κυριολεκτικά, με ετήσιο πραγματικό εισόδημα 4.500 ευρώ, με ένα σπίτι 90 τ.μ στα Σεπόλια (από γονική παροχή πριν από 30 χρόνια) και ένα ταπεινό 1.000αρι (που το πληρώνει κάθε μήνα με δόσεις), της «φορτώνουν»  με βάση  τεκμήρια αντικειμενικής  δήθεν διαβίωσης, εικονικό   φόρο ύψους 2.500 ευρώ ετησίως!!! Το μισό δηλαδή και παραπάνω από το ετήσιο πραγματικό  εισόδημά της, και το σύνολο σχεδόν των καταθέσεων που θα μπορούσε να έχει,  χωρίς σε αυτά να  συνυπολογιστεί η φορολογική υποχρέωσή της από το χαράτσι της ΔΕΗ…  Για να την εξαναγκάσουν δε να διαθέσει όσο το δυνατόν  γρηγορότερα το απόθεμα που τυχόν έχει σε μετρητά, για το κτίσμα αυτό που χρησιμοποιεί ως αποθήκη της δικής της ψυχής και του παιδιού της, φρόντισαν να δημιουργήσουν πρόσθετες υποχρεώσεις όπως φερ ειπείν 1.000 ευρώ υποχρέωση για την απόκτηση ενεργειακού πιστοποιητικού για ένα  αχούρι που στερείται θέρμανσης!!! Για την περίπτωση μάλιστα που δεν πληρώσει  τα 1.000 ευρώ διατάζουν το πολιτικό προσωπικό να ψηφίσει νόμο που να της επιβάλει πρόστιμο έως 10.000 ευρώ!!!  πηγή
Οδηγούν έτσι το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού σε βίαιη  ψυχική καταρράκωση, ανίκανο κατ αρχήν να αντιδράσει στα μέτρα του εργασιακού μεσαίωνα που συστηματικά προωθούν μέσω του  πολίτικου προσωπικού, που  σημειωτέων,  έχουν εγκαίρως  φροντίσει με ενέργειες κατάλληλες να  ελέγξουν απόλυτα.
 
Ο δεύτερος τρόπος δημιουργίας εικονικού  ιδιωτικού  χρέους που οι πολίτες  δεν οφείλουν, είναι η εξώθηση του πολιτικού προσωπικού σε εγκληματική  αθέτηση της υποχρέωσης της πολιτείας έναντι των Ελλήνων, της εφαρμογής του άρθρου 388 του  Αστικού Κώδικα  για τις οφειλές των νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με το άρθρο 388 του  Αστικού Κώδικα «αν τα περιστατικά στα οποία κυρίως, ενόψει της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, τα μέρη στήριξαν τη σύναψη αμφοτεροβαρούς σύμβασης, ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ, και από τη μεταβολή αυτή η παροχή του οφειλέτη, ενόψει και της αντιπαροχής, έγινε ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΕΠΑΧΘΗΣ, το δικαστήριο  μπορεί κατά την κρίση του με αίτηση του οφειλέτη να την ΑΝΑΓΕΙ στο μέτρο που ΑΡΜΟΖΕΙ και να αποφασίσει τη λύση της σύμβασης εξολοκλήρου ή κατά το μέρος που δεν εκτελέστηκε ακόμη (κούρεμα δηλ του ιδιωτικού  χρέους)».
«Το απίστευτα δυσανάλογο χρέος της Ελλάδας έχει, στην πραγματικότητα, συσσωρεύει σε διάφορες τράπεζες ανά τον κόσμο και φορτώθηκε στον ισολογισμό της Ελλάδας», δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής, και περιέγραψε στην κατάσταση ως «οικονομικό ολοκαύτωμα». «Το χρέος της Ελλάδας δεν προέρχεται από την Ελλάδα», είπε ο Keiser. «Προέρχεται από αυτές τις άλλες χώρες, που έχουν χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως χωματερή τοξικού χρέους. Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί να αποπληρώσει αυτό το τοξικό χρέος ο ελληνικός λαός. Αλλά εξυπακούεται ότι οι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν αυτό το χρέος. Επομένως, σύντομα θα γίνουμε όλοι μάρτυρες ενός οικονομικού ολοκαυτώματος«. Το όλο εγχείρημα του ευρώ ήταν ιδέα της Γερμανίας. Ήταν ένα εγχείρημα ύπουλο, που αποσκοπούσε στο να γίνει δυνατή η επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Τώρα που η Γερμανία επανενώθηκε, τριγυρνάει στην Ευρώπη σαν το πεινασμένο θηρίο και λεηλατεί τη δημόσια περιουσία χωρών όπως η Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι σήμερα αυτό που ήταν κάποτε οι Εβραίοι της Ευρώπης. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός οικονομικού ολοκαυτώματος που οργάνωσε η Γερμανία»… πηγη
Ως προς το  δυσανάλογο χρέος της Ελλάδας που έχει συσσωρευθεί στις ελληνικές τράπεζες και φορτώθηκε στον ισολογισμό της Ελλάδας, ισχύουν τα κάτωθι:
Με τον νόμο Ν 3723 ΦΕΚ 250 της 9/12/2008 επί Κ. Καραμανλή δόθηκαν κατ αρχήν στις τράπεζες 23 δις αποκλειστικά για χορήγηση στεγαστικών δανείων και κεφάλαια κινήσεως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κατόπιν επί Γ. Παπανδρέου δόθηκαν ακόμη 140 δις για τον ίδιο λόγο όπως φαίνεται κατωτέρω :
Ν.3845 ΦΕΚ 65 6-Μαι-2010 15.000.000.000
Ν.3864 ΦΕΚ 119 21-Ιουλ-2010 10.000.000.000
Ν.3872 ΦΕΚ 148 3-Σεπ-2010 25.000.000.000
Ν.3965 ΦΕΚ 113 18-Μαι-2011 30.000.000.000
Πρ.Νομ.Περ. ΦΕΚ 203 14-Σεπ-2011 30.000.000.000
Ν.4031 ΦΕΚ 256 9-Δεκ-2011 30.000.000.000
19-4-2012 δόθηκαν  ακόμα 40 δις στις τράπεζες  (ΦΕΚ Αρ.Φυλ.94)
25-5-2012 εκταμιεύτηκαν από αυτά τα πρώτα 18 δις .
ΣΥΝΟΛΙΚΑ 203 δισεκατομμύρια ευρώ.
203.000.000.000 € έχουν λάβει οι Τράπεζες στα χρόνια του μνημονίου και τουλάχιστον τα 93.000.000.000 € έπρεπε να βρίσκονται στην αγορά σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμένου . Δηλαδή στην κοινωνία. (βίντεο)
Εξάλλου, την κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) φέρεται να ζητεί το ΔΝΤ καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να διασφαλιστεί ταχύτερα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Το ενδεχόμενο όμως  αυτό απορρίπτει κατηγορηματικά  η Γερμανική πλευρά…  πηγή
Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν λάβει ήδη περί τα 200 δισ   τα οποία καταγράφονται στο δημόσιο χρέος και άρα  θα πληρωθούν από τον ελληνικό λαό, παρά το γεγονός ότι 93 δισ από αυτά έπρεπε να έχουν επιστρέψει στην πραγματική οικονομία, παρά το γεγονός ότι η  κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών όφειλε να γίνει απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) όπως  φέρεται να ζητεί το ΔΝΤ και  συμφωνήθηκε για την Ιταλία και την Ισπανία,  καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να διασφαλιστεί ταχύτερα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, η «ελληνική» δυστυχώς κυβέρνηση παραλείπει εγκληματικά να  ελαφρύνει  τους έλληνες από την υπέρμετρα επαχθή ΣΗΜΕΡΑ πληρωμή των δανείων, με νομοθετική πράξη για κούρεμα των δανείων που οι τράπεζες χορήγησαν στους Έλληνες , σύμφωνα με το γράμμα και  πνεύμα του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα…
Αυτό που καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής, ότι οι δανειστές της Ελλάδας δεν έχουν πρόθεση να πάρουν τις  αποθήκες ψυχών των εξαθλιωμένων σήμερα Ελλήνων… Γνωρίζουν όμως τη σημαντικότητα που το ελληνικό «σπίτι» έχει για τον Έλληνα.  Γνωρίζουν ότι  το ελληνικό  «σπίτι», παρά το γεγονός ότι έχει προέλθει μετά από εξειδικευμένες τεχνικές μελέτες και εργασίες, με τη μόνιμη τοποθέτηση αδρανών υλικών επί εδάφους διαμορφωθέντων καταλλήλως, δεν αποτελεί  στη συνείδηση του Έλληνα μια δομική απλώς κατασκευή, αλλά  το ΣΥΜΒΟΛΟ της  ενότητας και της συνέχειας  της Ελληνικής  Οικογένειας. Γνωρίζουν  άρα  ότι ο Έλληνας  θα κάνει τα πάντα για το προστατεύσει.
Φαίνεται ότι τηρουμένων των αναλογιών, επιφυλάσσουν στους γεννημένους και αγέννητους Έλληνες, την τύχη  που είχαν κάποτε οι  Εβραίοι  της Ευρώπης … Τους προορίζουν  για   εργάτες σε  μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη – «Κράτος»   που θα λειτουργεί με όρους δημοσιονομικού στρατοπέδου συγκέντρωσης… Όπου οι εξαθλιωμένοι εργάτες θα δουλεύουν με 1,5 ευρώ την ώρα, σε έναν  αέναο αγώνα  για να σώσουν  τα σπίτια των γονιών και των  παππούδων τους … Γιατί η εναλλακτική (στέγη) που θα τους παρέχουν  θα είναι πολύ χειρότερη… 
 
Στις ΕΟΖ πάντως της Κίνας στα εργοστάσια  –  πόλεις που παράγονται δυτικής σχεδίασης  καταναλωτικά προϊόντα (όπως τα περίφημα iphones), οι εργαζόμενοι αυτοκτονούν κατά δεκάδες και στα παράθυρα υπάρχουν  κάγκελα που εμποδίζουν τους  εργάτες  να  πηδανε στο κενό… Κάτω από τα κτήρια – κοιτώνες έχουν τοποθετηθεί δίχτυα ασφαλείας για να αποτρέπονται οι αυτοκτονίες… Οι εργάτες δουλεύουν 15 ώρες τη μέρα,  κοιμούνται σε  ομαδικούς κοιτώνες (!) και τρώνε σε συσσίτια που διανέμει η διοίκηση του εργοστασίου…. 
 
Εικόνες από το μέλλον;

«Σε ένα από αυτά τα εργοστάσια που κατασκευάζεται το iPhone 5 και συγκεκριμένα στο εργοστασιακό σύμπλεγμα της Foxconn στην Taiyuan, στο Shanxi της Κίνας, στη διάρκεια της 23ης Σεπτεμβρίου, ξέσπασε εξέγερση. 2.000 εργάτες συμμετείχαν στις ταραχές, πολλοί περισσότεροι παρακολουθούσαν, ενώ 40 περίπου τραυματίστηκαν. Οι εξεγερμένοι κατέβασαν βιτρίνες, έστησαν φλεγόμενα οδοφράγματα, αναποδογύρισαν αστυνομικά οχήματα και κατέστρεψαν την περίφραξη της επιχείρησης. 5.000 αστυνομικοί στάλθηκαν για να καταστείλουν την εξέγερση, ανήμποροι να το κάνουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν υπάρχουν αναφορές για συλλήψεις. Η παραγωγή σ’ ολόκληρο το εργοστάσιο της Foxconn σταμάτησε την επόμενη μέρα.
Η Foxconn κατασκευάζει ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα για πολλές απ’ τις μεγαλύτερες φίρμες ηλεκτρονικών συσκευών στον κόσμο, περιλαμβανομένων της HP, της Sony και της Apple. Κάπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν γι’ αυτήν παγκόσμια, και 1,1 εκατομμύρια μόνο στην Κίνα. Το εργοστάσιο της Taiyuan παράγει εξαρτήματα από κράματα μαγνησίου για ηλεκτρονικές συσκευές ιδιωτικής χρήσης, προϊόντα LED, κινητά τηλέφωνα κλπ. Το όλο εργοστασιακό σύμπλεγμα αποτελεί μια κλειστή πόλη, περιφραγμένη με τείχη, με τα δικά της εργοστάσια, κοιτώνες, καταστήματα κλπ. Η Foxconn στην Taiyuan έχει περίπου 79.000 εργάτες, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων αγγίζει μόλις τα 20 χρόνια. Το 65% είναι άνδρες, το 77% κάτοικοι της επαρχίας Shanxi.
Όταν η Foxconn αρχικά ισχυρίστηκε ότι οι ταραχές ξεκίνησαν από μια λογομαχία μεταξύ εργατών από διαφορετικές επαρχίας που ξέφυγε απ’ τον έλεγχο, οι εργάτες έβγαλαν δικές τους αναφορές που περιέγραφαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα: Όλα ξεκίνησαν όταν οι σεκιουριτάδες της εταιρίας παρενέβησαν σε μια προσωπική διαμάχη σ’ έναν κοιτώνα. Οι σεκιουριτάδες άρχισαν να χτυπούν κόσμο, και τότε οι εργάτες ζήτησαν βοήθεια απ’ τους συναδέλφους τους. Μόλις τελείωνε η μια βάρδια στο εργοστάσιο κι έτσι χιλιάδες εργάτες που έβγαιναν έξω χώθηκαν στην αντιπαράθεση εκφράζοντας την οργή τους. Είχαν προηγηθεί πολλές περιπτώσεις παρενόχλησης και βίαιων επιθέσεων από σεκιουριτάδες της εταιρίας προς μεμονωμένους εργάτες, κι έτσι η ένταση βρισκόταν στα ύψη. Οι μέθοδοι των σεκιουριτάδων είναι μέρος της αυστηρής και παραστρατιωτικού τύπου διοίκησης που εφαρμόζει η Foxconn τόσο μέσα στα εργοστάσια όσο και στους κοιτώνες. Αυτή περιλαμβάνει περιφράξεις, πύλες ελέγχου, ελέγχους ασφαλείας και μια σειρά από κανόνες και κανονισμούς.
Ωστόσο, υπάρχουν πολύ περισσότερα που κρύβονται πίσω απ’ τις ταραχές αυτές: Η Foxconn είχε ανάγκη από πολύ περισσότερους εργάτες για την παραγωγή μερών του νέου iPhone 5. Έτσι πολλοί εργάτες από εργοστάσια στο Shenzen και στο Zhengzhou μεταφέρθηκαν στην Taiyuan. Βέβαια, οι περισσότεροι εργάτες δεν θέλουν να μεταφερθούν σε ένα εργοστασιακό σύμπλεγμα στην μέση του πουθενά όπως η Taiyuan, αλλά προτιμούν να μείνουν στις αναπτυσσόμενες παραλιακές πόλεις. Επιπλέον, οι περισσότεροι εργάτες απασχολούνται σε επαναλαμβανόμενα, μονότονα καθήκοντα χωρίς κάποια ειδίκευση, όπου δουλεύουν για 10 με 12 ώρες την ημέρα. Η μετεγκατάστασή τους απ’ τις παραλιακές πόλεις στο εσωτερικό, σημαίνει ότι θα μειωθεί σημαντικά ο μισθός τους, ενώ συχνά, τα χρήματα που τελικά τους καταβάλλονται είναι ακόμα λιγότερα κι απ’ αυτά που τους είχαν αρχικά δηλωθεί. Έτσι, οι περισσότεροι εργάτες απεχθάνονται πραγματικά τη δουλειά τους.
Αυτό που πυροδότησε τις ταραχές ήταν η καταπίεση των σεκιουριτάδων, όμως οι αιτίες τους, βρίσκονται πιο κοντά στην απογοήτευση, τις αφόρητες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στα εργοστάσια.
Η Foxconn και η Apple ήδη βρίσκονται υπό πίεση, από το κύμα αυτοκτονιών εργατών του 2010, όταν περίπου 20 εργάτες πήδηξαν από διαφορετικά κτίρια της Foxconn καθ’ όλην τη χρονιά. Η αντίδραση της Foxconn περιορίστηκε στην εγκατάσταση ενός διχτυού ασφαλείας γύρω από τα κτίρια, και καγκέλων στα παράθυρα, και αναγγέλλοντας αυξήσεις μισθών για το μέλλον. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εργάτες, οι όποιες αυξήσεις μισθών έγιναν, συνοδεύονταν από ταχύτερους ρυθμούς εργασίας και αύξηση των απλήρωτων υπερωριών. Τα προβλήματα αυτά οδήγησαν σε ένταση των εργατικών αγώνων. Στην κίνα, η επίσημη συνδικαλιστική ένωση (ACFTU) είναι συνδεδεμένη με τις κρατικές αρχές, ενώ τα ανεξάρτητα συνδικάτα είναι παράνομα. Έτσι και στη Foxconn, οι συνδικαλιστές της ACFTU συντάσσονται με την εργοδοσία και προσπαθούν να αποτρέψουν τυχόν μαχητικές δράσεις. Οι εργάτες πρέπει να οργανώνονται αυτόνομα στους χώρους εργασίας και στους κοιτώνες». πηγή
Αχτίδα «σωτηρίας» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού;;;
 
Bloomberg: «Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, σταματήστε να την δανείζετε»!
Το Bloomberg  δεν είναι ένα ακόμη ειδησεογραφικό μέσο αλλά ο κύριος εκφραστής της  Wall Street.  Σύμφωνα με το  δημοσίευμα «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άρχισαν σιγά-σιγά να αναγνωρίζουν τη μη βιωσιμότητα του χρέους και δανεισμού. Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στη ζώνη του ευρώ να βρουν τρόπους για να μειωθεί το χρέος στην Ελλάδα, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ, η οποία κατέχει περίπου 45 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, έχουν αντισταθεί οποιαδήποτε τέτοια πρόταση. ….Μια ελληνική χρεοκοπία και ταυτόχρονη έξοδος από την ευρωζώνη θα επιτύγχανε όλους τους στόχους, σχεδόν εν μία νυκτί». (πηγή)
Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των «New York Times» που δημοσιεύτηκε μια ήμερα μετά το δημοσίευμα του Bloomberg. Ο συντάκτης του άρθρου  σχολιάζει ότι η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από το κοινοβούλιο, δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αφού θα βυθίσει περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση και τους Έλληνες στην ανεργία. (πηγή)
Μια άλλη αντίδραση που είναι ενδεικτική τάσης διαφοροποίησης σε σχέση με την επιβαλλόμενη από το Βερολίνο πολιτική που αρχίζει και διαφαίνεται  στις ΗΠΑ, είναι η στάση του ΔΝΤ, το οποίο να σημειωθεί ότι αποτελεί το μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στα field states όπως η Ελλάδα.  Το ΔΝΤ φέρεται σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα να διαφωνεί έντονα με τους χειρισμούς του  Βερολίνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους…
 
Δεν θα μπορούσε επίσης να μην αναφερθούμε στην επιφυλακτικότητα της Βρετανίας στο εγχείρημα του ευρώ και μάλιστα από ιδρύσεως της ζώνης του Ευρώ, η οποία υπήρξε κάτι παραπάνω από εμφανής. Θα έλεγε κανείς ότι περισσότερο για ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ παρά για επιφύλαξη πρόκειται… Η Βρετανία όμως δεν είναι στη διεθνή σκακιέρα «οποιαδήποτε δύναμη». Πρόκειται ιστορικά για τον ισχυρότερο και στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ. ΗΠΑ και Μ. Βρετανία συνδέονται παραδοσιακά με κοινή κουλτούρα , κοινή γλώσσα αλλά πάνω από όλα, κοινή φιλοσοφική αντίληψη για τη λειτουργία του καπιταλισμού και του παγκοσμιοποιημένου τραπεζικού συστήματος (ο οποίος να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την αντίστοιχη φιλοσοφική θεώρηση των Γερμανών). Έχουν τέλος Αμερικάνοι και Βρετανοί ιστορικά ταυτόσημη εξωτερική πολιτική και προπάντων ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
 
GOLDMAN SACHS: «Με διαγραφή 80-100 δισ. θα τα καταφέρει η Ελλάδα»!
Mόνο με διαγραφή ποσού 80-100 δισ. ευρώ, μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να περιοριστεί στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 εκφράζουν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που δημοσιοποίησαν την Τρίτη με τίτλο : «Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Επιβεβλημένη Αναδιάρθρωση του Επίσημου Τομέα» (άποψη που ωστόσο αποτελεί  κόκκινο πανί για το Βερολίνο…)Προτείνεται επίσης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ESM (άποψη που  επίσης  αποτελεί κόκκινο πανί για το Βερολίνο) (πηγή)
Τι ακριβώς όμως είναι Goldman Sachs; Είναι μια οποιαδήποτε επενδυτική τράπεζα;
«Η Τράπεζα. Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο» είναι ο εύγλωττος τίτλος του βιβλίου  του Marc Roche. Πρόκειται για μια  τεκμηριωμένη έρευνα του στρέφει τα φώτα σε έναν από τους στυλοβάτες του καπιταλισμού, μια τράπεζα που σύμφωνα με το συγγραφέα και τα διδάγματα της κοινής πείρας «αποτελεί ένα από τα γρανάζια της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης και τον φόβο και τρόμο των περισσότερων κυβερνήσεων» (παρουσίαση του βιβλιου εδώ). Εκτενή αποσπάσματα από το βιβλίο παρατίθενται στο σύνδεσμο http://stress-euphoria.blogspot.gr/2011/10/goldman-sachs-marc-roche.html
«H Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο», ομολογεί κυνικά χρηματιστής στο BBC (βίντεο)
Στελέχη της Goldman Sachs γίνονται πρωθυπουργοί, υπουργοί, επικεφαλής οικονομικών οργανισμών. Σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν  στην  εκπομπή «GOLDMAN SACHS η Τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο» του Κ. Βαξεβάνη στο «Κουτί της Πανδώρας»,  αποκαλύπτεται πώς η Goldman Sachs ελέγχει την παγκόσμια οικονομία .  Πρόκειται σύμφωνα με το αφιέρωμα για «μια οικονομική μυστική σέχτα κινεί τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας, ανεβάζοντας οικονομίες και κυβερνήσεις. Τα στελέχη της, ιεραπόστολοι του χρήματος, προφήτες των αγορών δουλεύουν στην τράπεζα 10 χρόνια και μετά προωθούνται σε κυβερνήσεις δημιουργώντας ένα δίκτυο ελέγχου της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής» (ολόκληρη η εκπομπή εδώ).
Αλλάζουν άραγε στάση οι ΗΠΑ; Εκδηλώνουν ίσως την αντίθεσή τους στην απειλή δημιουργίας γερμανικών δημοσιονομικών στρατοπέδων συγκέντρωσης με εκατομμύρια εξαθλιωμένους νοτιοευρωπαίους;;;
 
Δεν μπορεί παρά οι ΗΠΑ να διέβλεψαν έγκαιρα τον κίνδυνο η Ευρωζώνη να μετατραπεί σε όχημα επιβολής της γερμανικής εξουσίας μέσω της οικονομίας. Ο επόμενος προβληματισμός που εδώ τίθεται, είναι αν θα επέτρεπαν οι Μεγάλες Δυνάμεις στη Γερμανία να απειλήσει την Ευρώπη για τρίτη φορά μέσα στα εκατό τελευταία χρόνια…
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα για τη στάση της Υπερδύναμης θα διαφανεί στον απλό λαό, εκτιμώ  μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Σε κάθε πάντως περίπτωση, με την προέλαση της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης προς την κατάληψη της εξουσίας. Λαμβάνοντας πάντως υπόψη το μέγεθος των αντικρουόμενων συμφερόντων και την παγκόσμια ιδίως διάσταση του  γεωστρατηγικού σχεδίου που εξελίσσεται στην Ελλάδα, έχω τη γνώμη ότι χωρίς Μεγάλες Πλάτες, θα αρκούσε ένα απαλό Πρωσικό φύσημα, για να εξανεμιστεί και η τελευταία ελπίδα που δίνει στους Έλληνες, ο αντιπολιτευτικός λόγος των πολιτικών δυνάμεων που αντιτάσσονται στην Καταστροφή που μας επιβάλλεται…
Σε κατακλείδα, αν στο γεωστρατηγικό σχέδιο που τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην ανήμπορη να αντιδράσει Ελλάδα συμμετέχουν (και) οι ΗΠΑ, ο Ελληνισμός θα έχει σε 20 χρόνια εξαφανιστεί.

Όλα θα παιχτούν στο iPhone 10… Αν κατασκευάζεται σε ελληνική ΕΟΖ, το Ευρώ θα έχει αποδειχτεί ζυγός βαρύτερος από τον τουρκικό…

Θανάσης Αλαμπάσης

ΣΗΜ. ΔΙΚΗ ΜΑΣ: Στα πλαίσια, όπως αναφέραμε στον πρόλογο της ανάρτησης, του παγκόσμιου καπιταλιστικού ανταγωνισμού, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκλείσουν το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και ειδικά να του κόψουν κάθε απόπειρα επέκτασης σε βάρος των συμφερόντων τους. Η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ ΕΕ -ΔΝΤ αποδεικνύει οτι φίλοι των λαών δεν είναι ποτέ η μια ή η άλλη οικονομική υπερδύναμη. Τα παιχνίδια των ανταγωνισμών μεταξύ τους οδήγησαν αμετάκλητα στην ιστορία σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκατόμβες νεκρών. Η με ευρώ ή με δολάριο ή με δραχμή για τους εργαζόμενους δεν έχει καμία σημασία. Η διέξοδος βρίσκεται στην απόκτηση του ελέγχου των εργαζόμενων στη παραγωγή και την οργάνωση της κοινωνίας, για την  οικοδόμηση του νέου κοσμου που δεν θα ζεί στη βάση της επιδίωξης του κέρδους, θα αποκλείσει κάθε απόπειρα εκμετάλλευσης ανθρώπου απο άνθρωπο και  θα εξασφαλίζει μια ειρηνική και αξιοβίωτη ζωή για όλους, με αυτοδιαχείριση, κοινωνική αλληλεγγύη, ισονομία και σεβασμό στη φύση.

Το παρακάτω μικρό video, μέσα στα μόλις 3 λεπτά της διάρκειας του είναι εξαιρετικά κατατοπιστικό. Δείτε το.

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s