Ποιά «ανακούφιση» υπόσχονται οι φτηνότερες πατάτες;;;


Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν στα επίπεδα που ορίζονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία χτύπησε 1.500.000 εργαζόμενους. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις / αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν την καταστροφή. Παράλληλα με τα συνεχή φοροχαράτσια επιχειρείται η απαλλοτρίωση της ιδιωτικής/εργατικής  περιουσίας.

Μεσούντος αυτού του αντικοινωνικού Αρμαγεδδώνα, και ενώ οι καθημερινές αντιστάσεις της κοινωνίας τείνουν να πάρουν την μορφή μιας γενικευμένης εξεγερτικής χιονοστιβάδας, αίφνης,  ανακαλύπτεται από τα τρομολάγνα ΜΜΕ το «κίνημα της πατάτας» και καλλιεργείται η ψευδαίσθηση (τυχαία;), ότι 40λεπτά λιγότερα στην τιμή πώλησης της πατάτας (και ενδεχομένως και άλλων αγροτικών προϊόντων) μπορούν να ισοσκελίσουν την κοινωνική ισοπέδωση ή ακόμα χυδαιότερα, όπως παρουσιάζεται, να ανακουφίσουν (!).

Το θέμα πράγματι προσφέρεται για μια σοβαρή προσέγγιση, κανείς δεν διαφωνεί με τον παραγκωνισμό των μεσαζόντων και τη συνεταιριστική οργάνωση των παραγωγών. Είναι όμως έτσι; Μπορεί αυτή η προοπτική να αντιπαραβάλλεται με την ιστορική σήμερα αναγκαιότητα να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζόμενων στην κατεύθυνση της ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού  συστήματος,  με πρακτικές που ενδεχομένως μπορεί να «ανακουφίσουν» το λαϊκό εισόδημα από την λυσσασμένη αφαίμαξη του κεφαλαίου; Από την άλλη είναι εφικτό εντός του πλαισίου των σημερινών σχέσεων εργασίας και παραγωγής, αντίστοιχα «πειράματα» να έχουν εφαρμογή και επιτυχία;

Να δούμε κατ’ αρχήν τα πράγματα από την πρακτική τους, αλλά και ουσιαστική πλευρά, επιχειρώντας τον απλούστερο των υπολογισμών:

Πόσα κιλά πατάτες καταναλώνει κάθε εργαζόμενος το μήνα; Στην  περίπτωση της αποκλειστικής  πατατοφαγίας  10-15 κιλά. Πολλαπλασιαζόμενα επί 0,40 λεπτά μας δίνουν «όφελος» 6 ευρώ. Αν πολλαπλασιάσουμε και 10 ακόμη προϊόντα επί το αυτό ποσό (δύσκολα να καταναλώσει ένας άνθρωπος αυτές τις ποσότητες) έχουμε 10Χ6=60 ευρώ συνολικά. Η μείωση του 22% στο βασικό μισθό αφαίρεσε από το ήδη χαμηλό εισόδημα, περισσότερα από 160 ευρώ. Εάν προσθέσουμε σε αυτά τα χαράτσια και την αφαίμαξη που προοιωνίζουν τα νέα «αντικειμενικά κριτήρια» , με τους μετριότερους κατά μέσο όρο υπολογισμούς, η μείωση του βασικού εργατικού εισοδήματος θα ξεπεράσει τα 300 ευρώ/μήνα. (χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει τις αυξήσεις στα δημόσια κοινωνικά αγαθά (Ρεύμα – νερό – εισιτήρια), τις μειώσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα δημοτικά τέλη κ.α.

Η κοινωνία χρειάζεται μια διαφορετική  οργάνωση παραγωγής

Ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην καλλιέργεια των ψευδαισθήσεων αντίστοιχων πρωτοβουλιών, χωρίς να αρνούμαστε αυτές καθαυτές τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες: Ποιοι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν με αυτές τις τιμές, άμεσα τα προϊόντα τους; Οι μεγάλοι παραγωγοί, αυτοί που διαθέτουν εκατοντάδες στρέμματα, ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό, κι έχουν στη  δουλεψή τους χιλιάδες μετανάστες με 15 ευρώ μεροκάματο. Ταυτόχρονα αποκλείονται οι μικροί αγρότες που γεμίζουν τις λαϊκές καθημερινά με τα προϊόντα τους. Ο μικρός αγρότης που ξεκινάει από την Τρίπολη π.χ. κουβαλώντας με το αγροτικό του αυτοκίνητο 300-400 κιλά πατάτα στη λαϊκή της Αθήνας, προσδοκάει πουλώντας 0,60-0,70 λεπτά/κιλό να εισπράξει, εάν ξεπουλήσει, 200 ευρώ κατά μ.ο. Τι έξοδα έχει; Καύσιμα μόνο και διόδια που του αφαιρούν την μισή είσπραξη. Με τα υπόλοιπα πρέπει να πληρώσει την αξία του σπόρου, τα έξοδα καλλιέργειας και να του απομείνει ένα ελάχιστο ποσό διαβίωσης…

Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, που είναι μικροί αγρότες, οδηγούνται μαθηματικά, στην εξαφάνιση. Αυτοί εξασφαλίζουν σήμερα με την καλλιέργεια του μικρού τους κλήρου την συνέχιση της αγροτικής παράδοσης παραγωγής που από τη μία εξασφαλίζει εγγυημένα την επάρκεια των τροφίμων και από την άλλη αντιμετωπίζει δραστικά την δυνατότητα εκβιασμών για ανυπακοή στους σχεδιασμούς των διεθνών μονοπωλίων. Δεν είναι καθόλου, ούτε χρονικά τυχαία, η πρόταση για  ολοκλήρωση της καταστροφής που σχεδιάζουν να επιβάλλουν στο μικρό κλήρο με τη φορολόγηση στα αγροτεμάχια.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες μπορούν να ανοίξουν πραγματικά νέους δρόμους στην οργάνωση και τη διάθεση της παραγωγής των τροφίμων στους καταναλωτές  χωρίς μεσάζοντες, αλλά πρέπει πρωτίστως να επιδιωχθεί η συνεταιριστική οριζόντια οργάνωση των μικρών παραγωγών, σε σύνδεση με την οργάνωση της κοινωνίας και τον έλεγχο της παραγωγής συνολικά από τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση της πραγματικής κάλυψης των βιοτικών αναγκών , αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για να αποτραπεί η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση της παραγωγής σε λίγα χέρια – εταιρίες στο μέλλον, «αγορές» – που θα επιβάλλουν τις δικές τους μονοπωλιακές  απαιτήσεις.

Η παραγωγή τροφίμων αποτελεί σήμερα μια μεγάλη διεθνή επικερδή επιχείρηση στα πλαίσια της διεθνοποιημένης καπιταλιστικής οικονομίας. Μεγάλα βιομηχανικά αγροκτήματα, και μέσω της συνένωσης του μικρού κλήρου ή της αναγκαστικής απαλλοτρίωσής του, εκατοντάδες φτηνοί μετανάστες δουλοπάροικοι, κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι εργάτες γής. Εκεί θα συνυπάρξουν αρμονικά για να μας εκμεταλλευτούν μεγαλοαγρότες και μεσάζοντες που θα επενδύσουν κεφάλαια, τράπεζες, εργολάβοι κι όλος ο συρφετός . Αποτέλεσμα ο απόλυτος  έλεγχος στην παραγωγή και τη διάθεση των τροφίμων με όσα μπορεί να συνεπάγεται για τους καταναλωτές εργαζόμενους, για την κοινωνία.

Σήμερα ενδεχομένως μπορεί να χαϊδεύει τα αφτιά μας η μειωμένη τιμή της πατάτας, χωρίς αυτό να μας λύνει στην ουσία το πρόβλημα μιας αξιοπρεπούς και αξιοβίωτης ζωής. Αύριο την τιμή (και την επάρκεια κατά το δοκούν) θα καθορίζει αποκλειστικά η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, προοίμιο της οποίας κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει η αποδοχή από την κοινωνία αντίστοιχων εγχειρημάτων που και μόνο για το λόγο ότι προβάλλονται υπέρμετρα από τα μνημονιακά τρομολάγνα ΜΜΕ πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις πολύ περισσότερες του εφήμερου «κέρδος» από ένα πιάτο «φτηνότερες» τηγανιτές πατάτες  στο τραπέζι, όταν είναι προφανές ότι αυτοί προσπαθούν να μας πάρουν και το σπίτι και το τραπέζι!

7 Σχόλια

 1. Δεν είπε κανείς ότι το «κίνημα της πατατας» θα σώσει τον κόσμο. Είναι όμως ένα θετικό κινηματικό βήμα. ΘΕΤΙΚΟ, όχι σαν την μόνιμα αρνητική στάση κάποιων (που κ αυτή είναι χρήσιμη). Η αρνητική κριτική που γίνεται λες κ έβλαψε σε οτιδήποτε το κίνημα μου είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ.

  Είναι λυπηρό που κ εδώ αναρτήθηκε τέτοιο άρθρο. Μοιάζει με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, ελπίζω να μην είναι κοινή η πηγή..

  Μου αρέσει!

  • Δεν είπαμε διαφορετικά πράγματα εμείς σε σχέση με όσα επισαημαίνεις. Άλλες επισημάνσεις κάναμε που δεν αναιρούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες παραγωγών. Όμως πρέπει να συννενοηθούμε: Αντίστοιχες πρωτοβουλίες δεν «ανακουφίζουν» επι της ουσίας, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντίβαρο στην ληστρική επιδρομή των λαϊκών εισοδημάτων. Είναι τυχαία η προβολή που τους επιφυλάχτηκε απο τα ΜΜΕ;

   Μου αρέσει!

 2. PASOK (PATATOSALATIKO KINIMA). EPITELOUS …………..PATATES EDO KAI TORA!!!!!!

  Μου αρέσει!

 3. Και από που προκύπτει φίλε μου ότι ο αγώνας για κατάργηση των μεσαζόντων και αυτοοργάνωσης των παραγωγών και της κοινωνίας γενικότερα, αντιτίθεται στον αγώνα των εργαζομένων για ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος?Ναι,είναι εφικτό «αντίστοιχα πειράματα»να βρουν εφαρμογή στην κοινωνία και να συμβάλλουν στην ανατροπή του συγκεκριμένου πολιτικοκοινωνικού συστήματος.Ενα γενικευμένο κίνημα «δεν πληρώνω»π.χ.θα τους κάνει να «βάλουν την ουρά στα σκέλια»και να υπαναχωρίσουν άμεσα απ’τις άθλιες πολιτικές τους.Ταυτόχρονα,κάθε μικρή νίκη του κινήματος θα διευρύνει όλο και περισσοτερο τη συνείδηση του κόσμου ο οποίος θα καταλαβαίνει ότι με τη δράση του μπορείν’αλλάξει πολλά. Οσο για τον τρόπο διάθεσης των προιόντων υπάρχουν πολλές και αξιόπιστες λύσεις.Ηδη,μεγάλος αριθμός πολιτών απευθύνεται κατ’ευθείαν στους παραγωγούς και προμηθεύεται ποιοτικά και φθηνά προιόντα (μάλιστα μας συνδέει πλέον και σχέση φιλίας μαζί τους) χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων και άλλων τρωκτικών. Οσο για τις τιμές των προιόντων μπορούν να διαμορφωθούν έτσι,ώστε αφ’ενός να αφήνουν μεγαλύτερο κέρδος στο μικρό παραγωγό,αφ’εταίρου να στοιχίζουν πολύ λιγότερο στον καταναλωτή!

  Μου αρέσει!

 4. Επειδη απο καπου πρεπει να αρχισουμε την οποια αντισταση, ας ειναι και «πατατα»!
  Εγω μεταφραζω αλλιως αυτη την κινηση:

  Πρωτο και κυριοτερο παρακαμπτωνται οι τραπεζες! Τα χρηματα πανε απο χερι σε χερι, χωρις μεσολαβηση επιταγων (δηλαδη τραπεζες), χωρις πιστωτικες καρτες(δηλαδη τραπεζες), χωρις μιζες(που γινονται καταθεσεις σε τραπεζες).

  Δευτερον και επισης σοβαρο. Αποκλειονται οι» ρυθμιστες της αγορας», του στυλ θα παρω απο οπου θελω, οσο θελω, αμα θελω, θα πληρωσω οποτε θελω, οπως θελω.

  Τριτο,ανακαλυπτει ο κοσμος, στην πραξη πια, οτι μπορει να ξεφυγει απο καταστημενα, απο στημενα, απο μεθοδευμενα.

  Κανεις δεν ειπε οτι θα λυθει το μισθοδοτικο . το κλεφτικο, το αρπακτικο, προβλημα.
  Αλλα ειναι μια «προβα» του τι μπορουμε.
  Αν θα το ανεβασουμε και σαν «εργο», αυτο θα το δουμε.

  Μου αρέσει!

  • Αυτά που επισημαίνεις είναι η μία πλευρά, προφανώς δεν διαφωνούμε.
   Επισημαίνουμε ότι Η ΠΡΟΒΟΛΗ αυτής της κίνησης των παραγωγών απο όλα τα μνημονιακά ΜΜΕ ΣΚΟΠΌ ΈΧΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΊΣΕΙ την κοινωνία θέτοντας το ζήτημα των τιμών στα αγροτικά προϊόντα ώς καθοριστικό για να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι τη μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους. Δίκτυα χωρίς μεσάζοντες, συνεταιροστική οριζόντια οργάνωση κ.λ.π. προφανώς απαιτούν οι νέες συνθήκες, υπο την προυπόθεση ότι το συντονισμό και τον κεντρικό έλεγχο θα έχουν οι εργαζόμενοι. Διαφορετικά, οι μεγαλοπαραγωγοί, προκειμένου να λειτουργήσουν και «συμφώνως τω νόμω», θα μετατρέψουν σε εταιρία την πρωτοβουλία…(που σημαίνει: συγκεντροποίηση της παραγωγής, έλεγχος της διάθεσης, έλεγχος των τιμών …και φτού, πάλι απο την αρχή).

   Μου αρέσει!

 5. Το κινημα της πατάτας δεν αναιρει την αναγκη και την επιθυμια του Ελληνα να ανατρεψει την κατασταση που έχει σύρει την χώρα το δοσιλογικό προδοτικο πολιτικό σύστημα και να απελυθερώση την χώρα.

  Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s