ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»; – Ρε πλάκα μας κάνετε;


eu mask«Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία»

Ούτε λίγο ούτε πολύ η νέα κυβέρνηση αντί να βαφτίζει το ψάρι κρέας δημιούργησε νέους θεσμούς. Τώρα ανήκομεv εις την δύσιν και «θεσμικά». Είμαστε επαρχία της «Ευρωπαϊκής δημοκρατίας», έχουμε τη λογική να το κατανοούμε και σεβόμαστε τις προτάσεις και τις αποφάσεις της. (το «ιδεολογία» δεν το σχολιάζουμε).

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «γλιτώσαμε νέα μέτρα (μειώσεις σε συντάξεις, αύξηση ΦΠΑ) και πρωτογενές 3,5%.»

Πότε είχε ακουστεί προεκλογικά ότι υπήρχε ζήτημα μετά τη διακυβέρνηση από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για ενδεχόμενο μείωσης Συντάξεων /αύξησης ΦΠΑ και τα οποία γλιτώσαμε με τη χθεσινή συμφωνία παράτασης του ήδη υφιστάμενου μνημόνιου που κατακρεούργησε συντάξεις και μισθούς και τα οποία σταδιακά, όπως έλεγαν, θα επανέρχονταν στα προ μνημόνιου επίπεδα; Ο Γ. Βαρουφάκης απαντά: «εμείς δεν έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε το ΦΠΑ και εμείς θα είμαστε οι συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων». Όχι είχατε δεσμευτεί να τα αποκαταστήσετε … (και λέγατε και για αφορολόγητο στα 12.000 €, επανακρατικοποιήσεις στρατηγικών φορέων της οικονομίας κ.ά.).

Να έρθουν σε επαφή τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα με τη κυβέρνηση κάλεσε ο Γ. Βαρουφάκης προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για τη δημιουργία της λίστας των μεταρρυθμίσεων (κάτι σαν τη «λίστα του Σίντλερ» ακούγεται) που θα παραδώσει η κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα στη Τρόικα, που τώρα γίνεται Θεσμός… Οι θεσμοί μπαίνουν στο απυρόβλητο και τους αποδίδεται ο προσήκοντας σεβασμός.

«Θα πάρουμε και τις απόψεις των θεσμών, γιατί και εκείνοι έχουν ιδέες. Αλλά εμείς θα γράψουμε τη λίστα. Και μετά -εκεί είναι η μεγάλη μας αγωνία- να υλοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» Αλλοίμονο φτωχύναμε και από ιδέες, ευτυχώς που έχουν περίσσευμα κι εκείνοι … Αλλά θα ζήσουμε με την αγωνία: (;) Πως θα υλοποιήσουμε τέτοιες μεταρρυθμίσεις χωρίς να μας (σας) πάρουν με τις πέτρες;

Δυστυχώς η πρώτη απόπειρα της αναγνώρισης των θεσμών, των διαπραγματεύσεων και των «ιστορικών συμβιβασμών» με την προεδροποίηση Παυλόπουλου και το σιχτίρισμα που ακολούθησε την επιλογή δεν έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στη νέα κυβέρνηση. Οι «μεταρρυθμίσεις» όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η θεσμοποίηση της Τρόικας και η υπαγωγή της χώρας σε προτεκτοράτο της ευρωπαϊκής ελίτ του κεφαλαίου δεν είναι το ίδιο πράγμα. Έχει αλυσιδωτές και καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, απομακρύνει κάθε δυνατότητα επανόρθωσης της καταστροφής των τελευταίων πέντε χρόνων, σκοτώνει την «ελπίδα».

Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως. Η αποκαθήλωση για «είδωλα και σωτήρες» έρχεται ταχύτερα. Η λογική της ανάθεσης και της αντιπροσώπευσης καταρρέει. Ξεπροβάλλει όμως Η ΕΛΠΙΔΑ του διαρκούς αγώνα από τα κάτω και για τους κάτω, μοναδική διέξοδος για την κοινωνική μας απελευθέρωση. «Τέρμα πια οι αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Οι μέρες που έρχονται θα μας βρούνε στους δρόμους. Καλή αντάμωση.

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s