«Συνεση» +»Σωφροσυνη» = Υποταγή και ισοπέδωση


katrakiΣύνεση και σωφροσύνη επέδειξε μέχρι εχθές η νέα κυβέρνηση. Μέτρα που θεωρούνταν αυτονόητα και είχαν ανακοινωθεί πήραν παράταση για το 2016 -17 (αφορολόγητο στα 12.000 € /άμεση διακοπή του ΕΝΦΙΑ, χαράτσια – όσο και η πολυθρύλητη σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα, τραπεζίτες, τοκογλύφους κ.λ.π.), ακόμα και η εκλογή του πρόεδρου της δημοκρατίας μπήκε στο παζάρι της σύνεσης και της σωφροσύνης απέναντι στον ευρωπαϊκό οδοστρωτήρα προκειμένου να επιτρέψει λίγα ψίχουλα στο χειμαζόμενο ελληνικό πληθυσμό. Λίγα ψίχουλα από τα δικά του, που τα παράγει αγόγγυστα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης τους και γίνονται τοκοχρεολύσια για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και δάνεια ή ενισχύσεις για τα διαφυγόντα κέρδη των εθνικών εργολάβων.

Δεχόμαστε το 70% και ζητάμε διαπραγμάτευση για το 30%, όταν κάποτε, δίκαια, ζητούσαμε διαγραφή του χρέους. Ζητάμε να πληρώσουμε, δεν είμαστε “μπαταχτσήδες”, δηλώναμε μέχρι εχθές περήφανοι. Αλήθεια πώς μπορεί να είναι μπαταχτσής ο πεινασμένος, ο κυνηγημένος από τα χαράτσια, ο άνεργος, ο φτωχός μικροσυνταξιούχος που κόβει τα φάρμακα, αυτοί που φύγανε πηδώντας από μπαλκόνια και ταράτσες;

Φευ όμως. Όπως απέδειξε η σκληρή του καπιταλισμού πραγματικότητα ούτε ψίχουλα δεν δίνονται με διαπραγματεύσεις. Αλίμονο πόσο περισσότερο εάν ζητήσεις μια φέτα ολόκληρη από το καρβέλι που σου ανήκει.

Περιμένετε να σας καλέσει η τίγρη να της βγάλετε τα δόντια, έγραφε ο Μπρεχτ. Τέτοια περιμένετε; Θα το πούμε ξεκάθαρα, η ιστορική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Όσοι δεν έχουν πάρει με όλα ετούτα τα τελευταία νέα και τις εξελίξεις το μαθημά τους, ακόμα κι αν πλανήθηκαν πρόσκαιρα ή επεδίωξαν να εξαντλήσουν τους διπλωματικούς χειρισμούς ή το “διάλογο με τους εταίρους”, εφόσον συνεχίζουν να διακηρύσσουν ότι είναι πρωτίστως και σταθερά προσηλωμένοι στην υπόθεση των λαϊκών προσδοκιών και συμφερόντων θα το αποδείξουν εδώ και τώρα, με άμεση αποδέσμευση και έξοδο από τη σφηκοφωλιά της ΕΕ και του Ευρώ!

Η νέα κυβέρνηση έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια κατά την εκτίμησή μας σε επίπεδο ΕΕ, γνωρίζει πολύ καλά ότι φθάσαμε στο «μη περαιτέρω». Έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν χρειάζεται ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές, ούτε χάσιμο χρόνου. Να αποχωρήσει άμεσα από την ζώνη του ευρώ και να σχεδιάσει τη νέα κοινωνική πραγματικότητα με διαφάνεια, λαϊκή συμμετοχή με κοινωνικό /εργατικό έλεγχο, χωρίς καμία υποχώρηση ή συμψηφισμό με το εγχώριο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που ρήμαξε το τόπο τα τελευταία χρόνια και γέμισε τα σεντούκια των φορολογικών παράδεισων όπου γης.

Η λαϊκή στήριξη αυτές τις ώρες δεν μπορεί να είναι δεδομένη εάν τα δείγματα γραφής τα επόμενα εικοσιτετράωρα δεν είναι καθαρά και ξάστερα κι ο προσανατολισμός σταθερός και αταλάντευτος στην ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων. Άλλη μια Ελπίδα που καλλιεργήθηκε θα γίνει αναπότρεπτο να σβήσει κι ο λαός που πληρώνει το μάρμαρο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τη λύση και τη διέξοδο στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κρίσης τη φέρνουν οι αγώνες από τα κάτω και για τους κάτω, ολοκληρωτικά και ανυποχώρητα ενάντια στο σύστημα των αντιθέσεων και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Έτσι κι αλλιώς και για πάντα.

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s