Αγαπητέ Αλέξη


mitropolitesΑγαπητέ Αλέξη, με εκτίμηση και σεβασμό στο πρόσωπο σου, αποφάσισα να σου γράψω δυο λόγια γιατί νομίζω ότι τελευταία είσαι λίγο μπερδεμένος. Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης για την συνάντηση που είχες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για να τον ενημερώσεις για την καμπάνια της υποψηφιότητάς σου για την Προεδρία της Κομισιόν. Καταρχάς συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο δύσκολο αγώνα σου. Διάβασα όμως με έκπληξη τη δήλωση που έκανες μετά τη συνάντηση σου με τον Παναγιώτατο, που κατέληγε ως εξής: «Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο αλλά και η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής είναι δύο σημεία στα οποία συμπλέουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αξίες της ορθόδοξης εκκλησίας». Στην αρχή σκέφτηκα ότι πρόκειται για κάποιο μοντάζ των αντιπάλων σου, σύντομα όμως συνειδητοποίησα ότι το εννοούσες. Αλέξη, δεν ξέρω τι σε οδήγησε σε αυτή τη δήλωση, ίσως να σε πλάνεψε ο συντονιστής της Θεματικής Θρησκευμάτων του κόμματος σου, επέτρεψε με όμως να σου πω ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για ένα πρόεδρο Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

 

Αλέξη, δεν ξέρω από πού προκύπτει ότι οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμπλέουν με τις αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από όσο γνωρίζω, από τη γέννηση του έθνους μας η εκκλησία πάντα βρισκόταν απέναντι στην Αριστερά, ενώ την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο την αντιλαμβάνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο που καθόλου δεν συνάδει με τις αξίες της αντίστασης και της αξιοπρέπειας που πρεσβεύει το κόμμα σου. Δεν θα αναφερθώ καν στον πόλεμο της εκκλησίας απέναντι στους αλλόθρησκους μετανάστες, αφού αυτό το γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά (ξέχασες, αλήθεια, τους ιεράρχες που τρόμαξαν και “μαύρισε το μάτι τους” όταν βρέθηκαν στην Ομόνοια;) Προσπάθησε μόνο να θυμηθείς ότι τα επτά χρόνια της δικτατορίας, 1967-1974, η Ορθόδοξη Εκκλησία συμπορεύτηκε με τη χούντα, την ώρα που οι αριστεροί αγωνιστές φυλακίζονταν και βασανίζονταν. Σκέψου ακόμα τους φλογερούς λόγους του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου περί δεξιάς του κυρίου τα δέκα χρόνια της διοίκησης του, 1998-2008. Μπορείς να βρεις αμέτρητες αναφορές για όλα αυτά γιατί ευτυχώς στις μέρες μας η διακίνηση των ιδεών είναι ελεύθερη, αν και έχω κάποιες αμφιβολίες για το αν αυτό θα το επέτρεπε η εκκλησία, αν ήταν στο χέρι της.

 

Αλλά ας μη σε σκοτίζω με τα παλιά, ας έρθω στο σήμερα. Αλέξη, είσαι πρόεδρος του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που όλοι γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό θα κυβερνήσει. Επίσης όλοι γνωρίζουμε, ας μην κρυβόμαστε, ότι βασική σου αντιπολίτευση θα είναι η γνωστή συμμορία από ναζί μαχαιροβγάλτες, που δυστυχώς οι προκάτοχοι σου δεν φρόντισαν εγκαίρως να βγάλουν εκτός νόμου. Επειδή, όπως είπα και στην αρχή, σε σέβομαι και σε εκτιμώ, δεν θέλω να πέσεις από τα σύννεφα αν εκείνη την ώρα συνειδητοποιήσεις την σύμπλευση της εκκλησίας, όχι με το δικό σου κόμμα, αλλά με αυτό της ναζιστικής συμμορίας, σε θερμοπαρακαλώ να βρεις λίγο χρόνο από το βαρύ πρόγραμμα σου, για να διαβάσεις δύο βιβλία που πιστεύω ότι θα σε διαφωτίσουν για το θέμα. Το πρώτο το έγραψε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς και έχει τίτλο «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2012). Το δεύτερο ανήκει στον-επίσης δημοσιογράφο-Σταύρο Ζουμπουλάκη και έχει τίτλο «Χρυσή Αυγή και Εκκλησία» (εκδόσεις Πόλις, 2013). Όπως θα κατάλαβες, τα δύο αυτά βιβλία μιλούν τεκμηριωμένα για την αγαστή σχέση της ναζιστικής οργάνωσης με την ορθόδοξη εκκλησία μας. Θα σου παραθέσω τρία μόνο από τα δεκάδες γνωστά περιστατικά που αναφέρονται στα δύο βιβλία, και που σίγουρα θα σου δώσουν μια καλή εικόνα για το τι θα αντιμετωπίσεις από ‘δω και στο εξής.

 

Για αρχή διάβασε σε παρακαλώ το κείμενο που έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος στις 21 Μαΐου 2012, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας. Στο κείμενο του ο μητροπολίτης αγανακτεί για τη στάση των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων που εφαρμόζουν «επιλεκτική δημοκρατία» αγνοώντας τη Χρυσή Αυγή, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξίσου επικίνδυνες ιδέες με τη ναζιστική συμμορία. Ένα μικρό απόσπασμα:

[…] Ωσαύτως πολλή αγανάκτηση μας προκάλεσε η στάση των ΜΜΕ, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το Κανάλι της Κρατικής -και όχι της Δημόσιας, όπως συνηθίζουν να την ονομάζουν, ναρκισσευόμενοι, οι δημοσιογράφοι της πρωινής ζώνης της ΝΕΤ- τα οποία κατά την προεκλογική περίοδο επιμελώς αγνόησαν το  κόμμα της Χρυσής Αυγής, αλλά, όλως παραδόξως, μετά τις εκλογές δεν έπαυσαν να προβάλλουν πάλιν και πολλάκις στη διάρκεια της ημέρας και με υπερβάλλοντα ζήλο, το ατυχές εκείνο περιστατικό του «εγέρθητι», ασφαλώς για να τους εκθέσουν! Έτσι μεταξύ τών άλλων καταπατήθησαν και τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας μερίδος Ελλήνων Πολιτών.

[…] Τέλος αυτή καθ’ εαυτήν η άρνηση των εκπροσώπων των επτά Κομμάτων στο να κληθή και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στη Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαρτυρεί έλλειμμα Δημοκρατίας. Ποτέ δεν περιμέναμε μια τέτοια στάση ιδιαίτερα από τούς κ.κ. Σαμαράν καί Βενιζέλον, τούς εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως, οι οποίοι οφείλουν να έχουν περίσσευμα καί όχι έλλειμμα Δημοκρατίας στην ψυχή τους!

[…] Δεν δύναμαι να κατανοήσω πως και γιατί οι ιδέες της Χρυσής Αυγής είναι ανατρεπτικές και γιατί δεν είναι το ίδιο ανατρεπτικές ή επικίνδυνες και οι ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ; Ποιοί άραγε κυριολεκτικά έκαψαν την Αθήνα στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος; Δεν ήσαν τα ανατρεπτικά στοιχεία, που εντάσσονται στις γραμμές των κομμάτων της αριστεράς; Οι οπαδοί της καποτε ονομάζονταν “αναρχοκομμουνιστές”. Σήμερα άλλαξαν όνομα, όχι όμως και ιδέες! Εκεί, στήν οδό Σταδίου, στο Κατάστημα της Marfin, κάηκε και η δική μας, η Αγγελική από το Αίγιο, έγγυος εξ μηνών!    

 

Μπορεί βέβαια ο μητροπολίτης Πειραιώς να αρνήθηκε τη σχέση του με τη ναζιστική συμμορία, ο αρχηγός της ωστόσο αποκαλύπτει τις σχέσεις της με την εκκλησία σε μια σειρά βίντεο που προέρχονται από το ηλεκτρονικό υλικό που κατάσχεσαν οι αστυνομικές αρχές από τους υπολογιστές του. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε Μητροπολίτες που αξίζουν. Ο Πειραιώς Σεραφείμ που δεν καταλαβαίνει τίποτε…».

 

Τέλος, μια πρόσφατη ταύτιση της εκκλησίας με τους ναζί συνέβη στον περίβολο της εκκλησίας στο χωριό Βούρμπιανη, στους πρόποδες του Γράμμου, κατά τη διάρκεια των εορτών για τη «συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών», στις 26.8.2012. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αγαστή συνεργασία της εκκλησίας με χρυσαυγίτες, φιλοβασιλικούς και χουντικούς και προηγήθηκε ομιλία του Χρήστου Παππα:

«Είμαστε οι ακραίοι. Είμαστε αυτοί που κάνουμε τελετές μίσους. Ναι! Κάνουμε τελετές μίσους, γιατί μισούμε οτιδήποτε ανθελληνικό, μισούμε οτιδήποτε θα σταθεί εμπόδιο στην ελευθερία της πατρίδας μας. Μισούμε όλους αυτούς τους προδότες και αυτούς θέλουμε να εξοντώσουμε. Μισούμε όλους τους ανθέλληνες, όλα αυτά τα ερυθρά σκουπίδια που είτε είναι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είτε είναι μέσα στη Βουλή είτε είναι μέσα στην κυβέρνηση μέσω της ΔΗΜΑΡ, που μας υβρίζουν και μας λένε ακραίους. Μας λένε εθνικιστές. Ναι, είμαστε εθνικιστές. Αυτά τα νέα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες, αυτά τα παιδιά σηκώνουν στις πλάτες τους την Ελλάδα».

Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Κονίτσης και Πωγωνιανής Ανδρέας ήταν στο ίδιο ακριβώς κλίμα. Αφού κάλεσε τους Έλληνες σε συνεχή εθνική επαγρύπνηση απέναντι στην κομμουνιστική ανταρσία, έδωσε συγχαρητήρια και ευχές στους «αγωνιστές» της Χρυσής Αυγής. Αλέξη, επειδή, όπως είπα και παραπάνω, το πρόγραμμα σου είναι βαρύ, αν δεν προλαβαίνεις να δεις ολόκληρο το βίντεο, σε ενημερώνω ότι ο μητροπολίτης από το 10.43’ και μετά λέει τα εξής: 

«Σας λέμε λοιπόν σε ‘κείνους ‘κει κάτω και το λέω και σε ‘σας εδώ, δεν μας φοβίζει κανένας ΣΥΡΙΖΑ και κανένα ΚΚΕ. Δεν μας φοβίζει! Και το λέω ιδιαίτερα για το ΚΚΕ, το οποίο είχε μάλιστα το θράσος να γράψει προ μηνός σε κάποιες επιφάνειες καθοδόν προς τα εδώ, Τιμή και Δόξα στους Αγωνιστές και τις Αγωνίστριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Και λέει κανείς, μα νικήθηκαν τότε, αν είχαν νικήσει τι θα γράφανε τώρα; Εδώ νικήθηκαν, επιτρέψτε μου, ξεπατώθηκαν κυριολεκτικά, κι όμως έχουν το θράσος να γράφουν Τιμή και Δόξα στους Αγωνιστές και τις Αγωνίστριες. Αλλά είχαν υπολογίσει όμως χωρίς τον ξενοδόχο […] Και θα πω εδώ στα καλά αυτά παιδιά, τα αγωνιστικά, ευχή μου και προσευχή μου είναι να μην αργήσει ο καιρός που τις μαύρες μπλούζες που φοράτε τώρα που αγωνίζεστε θα τις αντικαταστήσετε με μπλε και άσπρες μπλούζες. Αυτή είναι η ευχή μου».

Τα ίδια περίπου επανέλαβε και φέτος Αλέξη, στην ομιλία του στο Γράμμο, μπορείς ωστόσο να βρεις και μόνος σου πολλές άλλες πηγές που ρίχνουν άπλετο φως στον προβληματισμό μου. Στην τελική, αν δεν προλαβαίνεις ο ίδιος, ας βάλει ένα χεράκι ο συντονιστής της Θεματικής Θρησκευμάτων του κόμματος. Μια καλή αρχή θα ήταν αυτό το ιστολόγιο που έχει ασχοληθεί πολλάκις με το θέμα. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου κι ελπίζω σύντομα να βγεις από την πλάνη που είμαι σίγουρος ότι άλλοι σε τράβηξαν παρά τη θέληση σου.

Δικός σου 

s. /http://silentcrossing.wordpress.com

δΕΊΤΕ και Εδώ: http://roides.wordpress.com/2014/01/11/11dec14/

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s