ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


4327684584_9d6b8ce65fΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΤΡΙΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΗ, 9:00 πμ, και στη συνέχεια στο Υπ. Εργασίας, στάση εργασίας έως τις 12.00μμ / ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Βρισκόμαστε μετά από ένα διάστημα συστηματικών, μαζικών και μαχητικών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό των μηχανικών, που οδήγησαν σε ορισμένες πρώτες νίκες. Μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις, το ΔΣ του ΕΤΑΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ (μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ, στις 17-12), ενώ ήδη από το 2012 καταχτήθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (υπό προϋποθέσεις) σε ανέργους και υποαπασχολούμενος που έχουν χρέη στο ταμείο.

Ωστόσο η συμμαχία τραπεζών, ΕΕ, ΔΝΤ και συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οργανώνει την δικιά της αντεπίθεση, συνεχίζοντας τον πόλεμο απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, τα αποθεματικά και τους ασφαλισμένους. Νέα μέτρα προετοιμάζονται, για ακόμα μεγαλύτερη απαλλαγή κράτους και εργοδοτών από κάθε υποχρέωση στην ασφάλιση, γεγονός που θα αυξήσει τις «τρύπες» στα Ταμεία. Ήδη μετράμε την καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με το κούρεμα των ομολόγων, όπου το ταμείο έχασε 1.5 δις ευρώ, καθώς και την «συμμετοχή» του ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής δίνοντας ακόμα 200 εκ € (με τις ευλογίες του ΤΕΕ). Το «πλούσιο» και «εύρωστο» ΤΣΜΕΔΕ, που χτίστηκε από τις εισφορές μας, υφίσταται μια διαρκή ληστεία με στόχο τη διάσωση των τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση και η τρόικα, θέλουν να επιβάλουν μια νέα πραγματικότητα όπου δικαίωμα σύνταξης και περίθαλψης θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώνουν υπέρογκα χαράτσια ή την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα είναι ανασφάλιστοι, χωρίς περίθαλψη και σύνταξη.

Την ίδια ώρα οι υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών εξακολουθούν να επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας (μαζί με τα αναδρομικά από 1/1/2012) την ώρα που το 40% των «ελευθέρων επαγγελματιών» (δηλαδή των ανέργων, των μισθωτών με δελτίο, των αυτοαπασχολούμενων), δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Για τους συναδέλφους που είναι τυπικά μισθωτοί, για τους οποίους οι εισφορές επίσης εκτινάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζεται η κράτηση των νέων αυξημένων εισφορών.

Το ΤΣΜΕΔΕ έχει μετατραπεί σε έναν εισπρακτικό μηχανισμό, σε μια θηλιά στο λαιμό μας, στερώντας παροχές από αυτούς που τις έχουν ανάγκη:

 • δεν αναγνωρίζει την ιδιότητα του ανέργου μηχανικού, δεν προβλέπεται καμία πρόνοια (επίδομα, απαλλαγή από τις εισφορές, περίθαλψη), παρά την παρακράτηση των εισφορών υπέρ ανεργίας,
 • εδώ και λίγο καιρό με ευθύνη του υπουργείου εργασίας και της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ δεν σφραγίζονται τα βιβλιάρια υγείας συναδέλφων που έχουν οφειλές, με αποτέλεσμα να στερούνται υγειονομική περίθαλψη χιλιάδες άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι, δηλαδή οι πλέον πληττόμενοι στην περίοδο της κρίσης,
 • εξευτελιστικές παροχές υγείας για όλους, μέσω της ένταξης του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ,
 • η κυριαρχία του δελτίου παροχής υπηρεσιών στον κλάδο (στην επικράτηση του οποίου το σύστημα εισφορών του ταμείου έχει συμβάλλει τα μέγιστα), καθιστά ανασφαλείς και ευάλωτους τους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοσία, ενώ εκατομμύρια διαφεύγουν στο ταμείο από τις εργοδοτικές εισφορές,

Οι ηγεσίες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ έχουν τεράστιες ευθύνες γι αυτή την κατάσταση. Συναίνεσαν σε κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Κινήθηκαν στη λογική του ανταποδοτικού συστήματος και συνέβαλλαν τα μέγιστα στη μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε τραπεζίτη. Χρηματοδοτούν κάθε τόσο με ζεστό χρήμα την Τράπεζα Αττικής από τις εισφορές μας. Ενώ στο παρελθόν, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΤΑΑ ψήφισαν τις υπέρογκες εισφορές, σήμερα ξεδιάντροπα ισχυρίζονται ότι χάρις σε αυτούς, αναστάλθηκε η αύξηση των εισφορών!

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Με βάση τον νέο νόμο (ν.4152/2013) σχετικά με τους διακανονισμούς οφειλών στα ταμεία, η ρύθμιση των οφειλών γίνεται ένα ακόμη πρόβλημα για τους ασφαλισμένους, ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας του ταμείου. Ο νέος νόμος διαχωρίζει τις οφειλές ανάλογα με το ύψος τους, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες των 5000€. Στην δεύτερη περίπτωση για να προχωρήσει ο διακανονισμός απαιτείται από τον ασφαλισμένο να δηλώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του (κινητά, ακίνητα) και τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που δεν τηρηθεί ο διακανονισμός. Θεσπίζεται επίσης ληστρικό επιτόκιο για τις οφειλές των ασφαλισμένων (~8.5%), αντάξιο αυτού των ελληνικών τραπεζών, ενώ αρκεί η μη εμπρόθεσμη πληρωμή δύο δόσεων για την λύση του διακανονισμού. Συμπληρώνοντας το κρεσέντο της αναλγησίας απέναντι στον άνεργο και τον υποαπασχολούμενο, στην περίπτωση λύσης του διακανονισμού οι οφειλές μεταφέρονται νεοσύστατο στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Το ΚΕΑΟ αποτελεί το νέο εισπρακτικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης και της τρόικας. Από την 1/1/2014 για όλα σχεδόν τα ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) προβλέπεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μεταβιβάζονται από τα ταμεία στο ΚΕΑΟ το οποίο θα παίρνει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί, εγγραφή υποθηκών κ.α.).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «στόχος είναι η συγκέντρωση 7,5 δισ. ευρώ, που θα δώσουν μια ανάσα στα ταμεία ασφάλισης»!! Αυτοί που καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων χαρίζοντας τα στις τράπεζες, αυτοί που τόσα χρόνια ανέχονται τα χρέη των εργοδοτών, όχι μονάχα απαιτούν να αυξηθούν οι εισφορές μας αλλά θέλουν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις για όσους συναδέλφους δεν έχουν να πληρώσουν.

ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Ήρθε η ώρα του αγώνα, αγώνα όλων των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών. Αγώνας που τα προηγούμενα το προηγούμενο διάστημα έφερε αποτελέσματα. Άμεσα θα πρέπει να βγούμε στο προσκήνιο κόντρα όχι μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΤΑΑ, αλλά στο υπουργείο εργασίας, την κυβέρνηση και την τρόικα σε συντονισμό με τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων και να επιβάλουμε τους δικούς μας όρους.

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που θέλουν να εφαρμόσουν. Παλεύουμε για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη που δεν θα βασίζεται στην λογική της ανταποδοτικότητας, αλλά στις ανάγκες μας. Για ένα ταμείο δημόσιο το οποίο δεν θα αποτελεί ένα ακόμα δυσβάσταχτο χαράτσι, αλλά πραγματικό στήριγμα στην περίθαλψη και την σύνταξη, που θα εγγυάται όρους διαβίωσης και αξιοπρέπειας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Μόνιμη ακύρωση των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών. Εδώ και τώρα δραστική μείωση τους. Ανάκληση των αυξημένων εισφορών και για τους τυπικά μισθωτούς συναδέλφους.
 • Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ των άνεργων μηχανικών. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (πχ δελτίο). Κατάργηση των εισφορών τους για το διάστημα της ανεργίας.
 • Απόσυρση των διακανονισμών-θηλιά. Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για ανέργους και υποαπασχολούμενους.
 • Άμεση ακύρωση των διαδικασιών «αναγκαστικής είσπραξης» και των δυσβάσταχτων διακανονισμών. Κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Καμία πράξη του ενάντια στους συναδέλφους δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ από την διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ- ΕΤΑΑ για αποστολή στοιχείων στο ΚΕΑΟ
 • Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Άμεσα να αναλάβει η διοίκηση του ταμείου την ευθύνη για το σφράγισμα των βιβλιαρίων.
 • Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες.
 • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων. Τα αποθεματικά είναι των ασφαλισμένων. Έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής, όχι στο τζογάρισμα σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού. Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση, αύξηση των συντάξεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s