PagkalosΣτοχευμένες φροντίδες για εφοπλιστές

Ξέσπασε μεγάλος θόρυβος όταν «ανακαλύφθηκε» σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, τροπολογία που εξαιρούσε τη δήλωση των μετοχών των ναυτιλιακών επιχειρήσεων από τους υπόχρεους σε Πόθεν Εσχες (εκδότες, δικαστές, δημοσιογράφους, δημόσιους λειτουργούς κ.α) . Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, «νομιμοποιούσαν» έμμεσα ακόμα και το ξέπλυμα χρήματος μέσω ναυτιλιακών μετοχών. Ευνοημένοι, φυσικά, είναι οι εφοπλιστές αλλά και οι υπόχρεοι σε Πόθεν Έσχες . Η τροπολογία, η οποία προωθήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αποσύρθηκε τελικά, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές (και) της συμπολίτευσης.

Οι πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι υπήρξε σχετικό αίτημα των εφοπλιστών από τον περασμένο Ιούλιο, όταν συνάντησαν τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και εκείνος τους είχε υποσχεθεί ότι θα το κάνει. Άλλωστε ο υπουργός Δικαιοσύνης παρότι την απέσυρε, δήλωσε ότι θα την ξαναφέρει.

Οι εφοπλιστές ανήκουν έτσι κι αλλιώς στους ευνοημένους της κρίσης, καθώς ουδέποτε τους επέβαλαν φόρους, πλην της εισφοράς των 140 εκατομμυρίων ευρώ, (που είναι λίγα) και η οποία δεν έχει καν επιβληθεί.
Στοχευμένες φροντίδες για κατασκευαστές, μεγαλοαγρότες, μεγαλοξενοδόχους

Μία άλλη κατηγορία για την οποία φροντίζει η κυβέρνηση, καθώς αποτελεί κομματική της πελατεία, είναι οι κατασκευαστές, τους οποίους εξαιρεί από την αντιμετώπιση που θα έχουν οι υπόλοιποι σχετικά με το χαράτσι για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κατασκευαστές που έχουν άδεια-απούλητα διαμερίσματα θα φορολογούνται με φόρο μειωμένο κατά 60%. Η μείωση αυτή δεν ισχύει ωστόσο, για κανέναν άλλον που έχει άδεια-κλειστά διαμερίσματα, παρά μόνο για τους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, τεράστιες εκπτώσεις, μέχρι και 75% στο φόρο των ακινήτων τους θα έχουν οι μεγαλοαγρότες και οι μεγαλοξενοδόχοι που ωφελούνται από το μειωμένο φόρο για τις μεγάλες επιφάνειες/εκτάσεις. Εκπτώσεις που επίσης δε δικαιούνται όσοι κατέχουν μικρούς κλήρους και μικρά κτίσματα.

 Και άλλες στοχευμένες φροντίδες

Φωτογραφική ρύθμιση ήταν κι αυτή που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή -πάλι σε άσχετο νομοσχέδιο, για την Παιδεία- με την οποία επιστρέφεται σε 500 αστυνομικούς μέρος του επιδόματος κίνησης που είχε κοπεί, στο πλαίσιο των μνημονιακών περικοπών. Πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 120 ευρώ το μήνα και θα το πάρουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Άλλη μία κατηγορία που τελικά θα διασωθεί –καθώς εκεί πήγαμε να κάνουμε λάθος- είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί που στην πλειοψηφία τους θα επαναπροσληφθούν» αναφέρει κυβερνητικός βουλευτής.
Η μείωση του ΦΠΑ προς τους εστιάτορες θεωρήθηκε ως ένα δώρο προς μία ομάδα παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ και μάλιστα το καλοκαίρι που ο τζίρος είναι πολύ μεγαλύτερος. Στην πραγματικότητα ελάχιστοι πίστευαν πραγματικά ότι φόρος αυτός θα αποδώσει ως μέτρο στα κρατικά ταμεία.

Η κινητικότητα, επίσης, αποτελεί, σε ένα βαθμό, πεδίο συναλλαγής, και κάποιοι προστατεύονται επιλεκτικά. Υπάρχουν καταγγελίες πανεπιστημίων ότι δεν συμμετέχουν όλα τα ιδρύματα ισότιμα σε αυτήν, καθώς και καταγγελίες για εξαιρέσεις φορέων.

Μία ακόμη κατηγορία που προσπαθεί να προστατεύσει η κυβέρνηση, είναι αυτή των συμβολαιογράφων για χάρη των οποίων μελετά τώρα την υποχρεωτική ανάθεσή της σύνταξης του Ε9 σε αυτούς από τους πολίτες.

Υπάρχουν τέλος και οι εύνοιες δια της παραλήψεως σε ομάδες όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί. Μπορεί μία μερίδα να είδε τα εισοδήματα της να μειώνονται, αλλά η φοροδιαφυγή εξακολουθεί ανενόχλητη παρά τις επίμονες πιέσεις της τρόικας. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να χρονοτριβεί και να αντιστέκεται τρία χρόνια τώρα, παρά την εμμονή των στελεχών της τρόικας για πάταξη της φοροδιαφυγής ειδικά στα τρία αυτά επαγγέλματα που έχει αντιληφθεί τι γίνεται.

 

Η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος
Ακόμα και το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα που ο Γ. Στουρνάρας άκουσε με έκπληξη τον πρωθυπουργό να το διανέμει πριν το δουν, δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι δηλώθηκε πως θα πάει στους συνταξιούχους και στα σώματα ασφαλείας. Στις ομάδες των ψηφοφόρων, δηλαδή, που θέλουν να κρατήσουν.

Η κατηγορία «νέοι με προσόντα» θεωρείται σε μεγάλο βαθμό χαμένη, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς σημαντικό τμήμα της έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Για την κατηγορία αυτή θα ανακοινωθούν βέβαια 11.500 προσλήψεις, αλλά σε ορίζοντα τετραετίας και με πολύ μικρούς μισθούς, που είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιούν ακόμα και αυτούς που θα τις κερδίσουν.

Πηγή αναδημοσίευσης: http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2013/11/01/%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA/

Πηγή: http://vassilikisiouti.wordpress.com/2013/10/06/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BD/

Advertisements