OΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΓΑΖΑ
Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται η αλληλεπίδραση των γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το reuters τουλάχιστον 51 είναι οι νεκροί στην Αίγυπτο, ενώ περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τον στρατό που ανέτρεψε πραξικοπηματικά τον Μοχάμεντ Μόρσι.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 246. Ο στρατός είχε αναπτύξει αρκετά άρματα μάχης στο Κάιρο καθώς οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι και οι αντίπαλοί του είχαν καλέσει σε διαφορετικές διαδηλώσεις σήμερα, στην 40ή επέτειο του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 246. Ο στρατός είχε αναπτύξει αρκετά άρματα μάχης στο Κάιρο καθώς οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι και οι αντίπαλοί του είχαν καλέσει σε διαφορετικές διαδηλώσεις σήμερα, στην 40ή επέτειο του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973.
Παράλληλα, έντονες είναι οι φήμες για σχέδιο των Αιγυπτίων πραξικοπηματιών να εισβάλλουν στη Λωρίδα της Γάζας! Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Maan που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέδωσε ότι ο ανταποκριτής του στην Αίγυπτο πληροφορήθηκε για αιγυπτιακό σχέδιο εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας με πρόσχημα την εξουδετέρωση «εξτρεμιστών ισλαμιστών ανταρτών»!
Το αιγυπτιακό στράτευμα φέρεται αν έχει προβεί σε αναγνώριση στόχων στην περιοχή που σχετίζονται με τη δράση οργανώσεων που διατηρούν στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα και δρουν στη χερσόνησο του Σινά. Στρατιωτική πηγή της Αιγύπτου φέρεται να δηλώνει στο παλαιστινιακό πρακτορείο, ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Η Αίγυπτος θα κινηθεί εάν δεν λήξει η εξέγερση στο Σινά.
Ο ακήρυκτος πόλεμος στη χερσόνησο Σινά και τα τούνελ της Γάζας
Προχωρά η αναδιάρθρωση της Μέσης Ανατολής σύμφωνα με τους δυτικούς σχεδιασμούς
Αν και η ανθρωπότητα με κομμένη την ανάσα περίμενε πρόσφατα την κατάληξη των διπλωματικών διεργασιών ώστε να αποφευκτεί η πραγμάτωση των σχεδιασμών νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Συρία, ένας άλλος πόλεμος διεξάγεται μεταξύ Γάζας-Σινά-Αιγύπτου, αποκαλύπτοντας όχι μόνο ότι τα χημικά όπλα είναι το πρόσχημα του νέου εγκλήματος της Δύσης, αλλά ότι υπάρχει απόλυτη συνάφεια των εξελίξεων αυτών με το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Αποδεικνύοντας ότι η ανατροπή του Αιγύπτιου Προέδρου Μόρσι, Ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, υπήρξε αποτέλεσμα ευρύτερων συνεννοήσεων, όχι μόνο γιατί το Πολιτικό Ισλάμ αδυνατούσε να δώσει απαντήσεις στις αναζητήσεις της αιγυπτιακής κοινωνίας «που ερέθισε» με το σκοταδιστικό του περιεχόμενο. Αλλά και γιατί κρίθηκε ότι ο Αιγυπτιακός Στρατός μπορούσε να βάλει ταφόπλακα στις αναζητήσεις της ίδιας της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, να εγγυηθεί τις συμμαχίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, να αντιμετωπίσει τους Παλαιστίνους της Χαμάς επαναφέροντας το καθεστώς Αποκλεισμού τους και να εκμεταλλευτεί την καταστολή των μουσουλμανικών εξτρεμιστικών ομάδων που δρουν στο Σινά ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί ΗΠΑ-Ισραήλ για την περιοχή, γεγονότα αλληλένδετα με όσα συμβαίνουν στη Συρία.
Η αρθρογραφία αναφέρεται λοιπόν στον πόλεμο που διεξάγει στο Σινά ο Αιγυπτιακός στρατός, όπου επιχειρώντας «εναντίον προπυργίων ενόπλων ισλαμιστών στο βόρειο Σινά σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα μεταξύ αυτών και τραυματίζοντας 20, όπως ανακοίνωσαν αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας. Δεκάδες τεθωρακισμένα υποστηριζόμενα από μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι μετείχαν στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε κοντά στην περιοχή Σέιχ Ζιουαγίντ, η οποία απέχει λίγα χιλιόμετρα από την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. Στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν ένοπλοι ισλαμιστές που ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Η επιχείρηση πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ στο Κάιρο. Αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν ότι οι ισλαμιστές μαχητές που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας είχαν διασυνδέσεις με οργανώσεις στην περιοχή του Σινά. Σκληροπυρηνικές ισλαμικές οργανώσεις έχουν επεκτείνει τη δράση τους εκμεταλλευόμενες ένα κενό ασφαλείας που δημιουργήθηκε στο βόρειο Σινά μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011.Οι ένοπλοι ισλαμιστές έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις από τις 3 Ιουλίου, όταν ο στρατός απέπεμψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, εξαπολύοντας σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων στόχων στην έρημο της χερσονήσου που συνορεύει με το Ισραήλ».
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Σινά στις οποίες προβαίνουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την περιοχή και να αποτρέψουν την δραστηριότητα των ισλαμιστικών ομάδων και είναι σαφής η πρόθεση τους «να αγγίξουν την Λωρίδα της Γάζας»!
Οι στόχοι που προσπαθεί να επιτύχει η Αιγυπτιακή Χούντα είναι πολλοί: να σταθεροποιηθεί στο εσωτερικό της Αιγύπτου μην επιτρέποντας καμιά αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στο εσωτερικό και στην χερσόνησο του Σινά. Να επιβάλλει ένα περιβάλλον ασφάλειας για το Ισραήλ και τη διώρυγα του Σουέζ (θυμίζουμε τον προβληματισμό που είχε προκαλέσει η διέλευση μονάδων του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού), εντείνοντας το καθεστώς απομόνωσης της Λωρίδας της Γάζας. Ήδη καταγράφεται μεγάλη κάμψη των αντιχουντικών διαδηλώσεων μετά τη σφαγή των διαδηλωτών.
Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, συγγραφέας και αναλυτής γνωστός για την σχέση του με τους κρατικούς μηχανισμούς, έχει δώσει μια περιγραφή της σύγχρονης πραγματικότητας στην περιοχή που αξίζει να μελετηθεί. Στο κείμενο του με τίτλο «Αίγυπτος: Διεξαγωγή εκκαθαριστικών επιχειρήσεων», αναφέρει τα εξής:
«Μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Mohamed Morsi, τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τη διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών στο Κάιρο (τέμενος Raba’a al-Adawiya, πλατεία Nahda και τέμενος Fath) και την αιματοχυσία που ακολούθησε, η αντίδραση των Αιγύπτιων ισλαμιστών ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Από την πλευρά τους, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφάλειας ξεκίνησαν τη διεξαγωγή μιας ευρείας εκκαθαριστικής επιχείρησης τόσο μέσα στο Κάιρο, όσο και στη βόρεια περιοχή του Σινά, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί και δραστηριοποιούνται διάφορες ομάδες ένοπλων Σαλαφιστών. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των βίαιων εξελίξεων ήταν να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα από την πλευρά των ισλαμιστών, δεκάδες κοσμικοί, φιλελεύθεροι και νεαροί Αιγύπτιοι, καθώς και δεκάδες άνδρες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφάλειας. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε μείωση των διαδηλώσεων από την πλευρά των ισλαμιστών, γεγονός που ερμηνεύεται από τον αιγυπτιακό στρατό ως επιτυχής επιλογή. Πέρα απ’ όλα αυτά, παρατηρείται και μια προσπάθεια τρομοκρατικής αντίδρασης των ισλαμιστών. Έτσι, ο ηγέτης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (Supreme Council of the Armed Forces – SCAF), Abdul Fatah al-Sisi, άρπαξε την ευκαιρία και κάνει συχνά λόγο για «τρομοκράτες» και για «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», χωρίς βέβαια να διευκρινίζει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ένοπλων σαλαφιστών του βόρειου Σινά, οι οποίοι συνδέονται με την Al-Qaeda, με τους ισλαμιστές υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Σινά
Στην περιοχή του Σινά, η κατάσταση άρχισε να τίθεται εκτός ελέγχου, όταν, στις 25 Μαΐου του 2011, οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το πέρασμα της Rafah, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στην Αίγυπτο. Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στο βόρειο τμήμα του Σινά, από τις 12 Αυγούστου 2011, με τη σύμφωνη γνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφάλειας διεξήγαγαν την αντιτρομοκρατική «Επιχείρηση Αετός» και ανέπτυξαν περισσότερους από 1.000 στρατιώτες.[1] Πρόσφατα, στην περιοχή του βορείου Σινά, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφάλειας ξεκίνησαν με τη σύμφωνη γνώμη των Ισραηλινών στις 5 Ιουλίου 2013, όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο του περάσματος της Rafah (σημείο διέλευσης μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου), λόγω της επίθεσης ένοπλων σαλαφιστών εναντίον αστυνομικών εγκαταστάσεων, αλλά και κατά του αεροδρομίου της πόλης El Arish. Μάλιστα, στην εν λόγω περιοχή εμφανίσθηκαν δύο νέες τρομοκρατικές οργανώσεις: η “Ansar al-Shari’a in Egypt” και η “Brigades of Abdullah Azzam in Egypt”. Λίγες ημέρες αργότερα (12 Ιουλίου 2013), ο Mohammed al-Zawahiri, αδελφός του ηγέτη της Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, ζήτησε την άμεση εφαρμογή της Σαρίας στην Αίγυπτο.[2] Να θυμίσουμε ότι, το 2011, περίπου 1.000 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης El Arish για να απελευθερώσουν τους κρατούμενους, ενώ εδώ και δύο χρόνια, έχουν σημειωθεί επανειλημμένες βομβιστικές επιθέσεις στον αγωγό φυσικού αερίου El Arish-Ashqelon και El Arish-Aqaba.
Ακολούθως, στις 17 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του SCAF, συνταγματάρχης Ahmed Ali, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας ευρύτερης εκκαθαριστικής επιχείρησης, στις περιοχές El Arish, Sheikh Zuweid (πόλη Βεδουίνων του βορειοανατολικού Σινά), και Rafah, προκειμένου να εξαλειφθούν, όπως ανέφερε, οι τρομοκρατικοί και εγκληματικοί θύλακες. Στην εν λόγω επιχείρηση, είχε σχεδιασθεί να καταστραφούν και οι σήραγγες μεταξύ Γάζας-Σινά (περιοχή της Rafah). Μερικές ώρες αργότερα, ένοπλοι σαλαφιστές εκτόξευσαν δύο RPGs κατά του αστυνομικού τμήματος του El Arish. Την επόμενη ημέρα, αναφέρθηκε πλήθος επιθέσεων με RPGs κατά των εγκαταστάσεων ασφάλειας του Sheikh Zuweid.
Ακολούθως, στις 17 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του SCAF, συνταγματάρχης Ahmed Ali, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας ευρύτερης εκκαθαριστικής επιχείρησης, στις περιοχές El Arish, Sheikh Zuweid (πόλη Βεδουίνων του βορειοανατολικού Σινά), και Rafah, προκειμένου να εξαλειφθούν, όπως ανέφερε, οι τρομοκρατικοί και εγκληματικοί θύλακες. Στην εν λόγω επιχείρηση, είχε σχεδιασθεί να καταστραφούν και οι σήραγγες μεταξύ Γάζας-Σινά (περιοχή της Rafah). Μερικές ώρες αργότερα, ένοπλοι σαλαφιστές εκτόξευσαν δύο RPGs κατά του αστυνομικού τμήματος του El Arish. Την επόμενη ημέρα, αναφέρθηκε πλήθος επιθέσεων με RPGs κατά των εγκαταστάσεων ασφάλειας του Sheikh Zuweid.
Στις 7 Αυγούστου, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ευρείας εκκαθαριστικής επιχείρησης στο βόρειο Σινά:
– Πραγματοποιήθηκαν 103 συλλήψεις
– Έχασαν τη ζωή τους 60 άτομα
-Τραυματίσθηκαν 64
– Πραγματοποιήθηκαν 103 συλλήψεις
– Έχασαν τη ζωή τους 60 άτομα
-Τραυματίσθηκαν 64
-Καταστράφηκαν 102 σήραγγες στη Rafah
– Κατασχέθηκαν 40 κρυφές δεξαμενές φυσικού αερίου
Την επόμενη εβδομάδα, ο αιγυπτιακός στρατός, σε συνεργασία με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, διεξήγαγαν στην ίδια περιοχή αεροπορική επιδρομή με αιγυπτιακά ελικόπτερα Apache και ισραηλινά μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη (UCAVs), σκοτώνοντας δεκάδες ένοπλους και τραυματίζοντας περισσότερους.[3]
– Κατασχέθηκαν 40 κρυφές δεξαμενές φυσικού αερίου
Την επόμενη εβδομάδα, ο αιγυπτιακός στρατός, σε συνεργασία με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, διεξήγαγαν στην ίδια περιοχή αεροπορική επιδρομή με αιγυπτιακά ελικόπτερα Apache και ισραηλινά μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη (UCAVs), σκοτώνοντας δεκάδες ένοπλους και τραυματίζοντας περισσότερους.[3]
Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Κάιρο
Εκτός απ’ την περιοχή του Σινά, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διεξήχθησαν ταυτόχρονα και στην περιοχή του Καΐρου. Συγκεκριμένα: Στις 8 Ιουλίου, στρατιώτες σκότωσαν 51 υποστηρικτές του Morsi και τραυμάτισαν περίπου 400, πλησίον των εγκαταστάσεων της Προεδρικής Φρουράς, όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο Morsi. Στην επιχείρηση έχασαν τη ζωή τους δύο αστυνομικοί και ένας στρατιώτης, ενώ άλλα 42 άτομα των δυνάμεων ασφάλειας τραυματίσθηκαν από ένοπλους διαδηλωτές.[4]
Στις 27 Ιουλίου, μετά τις μαζικές συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στο τέμενος Raba’a al-Adawiya, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 72 άτομα και να τραυματισθούν περίπου 700. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και ο στρατός ισχυρίσθηκε ότι οι διαδηλωτές κινήθηκαν επιθετικά, εντούτοις, πολλά τραύματα έδειξαν ότι τα θύματα πυροβολήθηκαν από πάνω προς τα κάτω.
Το αποκορύφωμα αυτών των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου, όταν ο στρατός διέλυσε βίαια τους διαδηλωτές στο τέμενος Raba’a al-Adawiya και στην πλατεία Nahda, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 400 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.[5] Στις 16 Αυγούστου, διεξήχθη μια παρόμοια επιχείρηση στο τέμενος Fath της πλατείας Ramses, όπου σκοτώθηκαν 137 διαδηλωτές και ένας αριθμός των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφάλειας. Αμέσως μετά, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ακύρωσαν τη διεξαγωγή οκτώ προγραμματισμένων πορειών διαμαρτυρίας».
Το αποκορύφωμα αυτών των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου, όταν ο στρατός διέλυσε βίαια τους διαδηλωτές στο τέμενος Raba’a al-Adawiya και στην πλατεία Nahda, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 400 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.[5] Στις 16 Αυγούστου, διεξήχθη μια παρόμοια επιχείρηση στο τέμενος Fath της πλατείας Ramses, όπου σκοτώθηκαν 137 διαδηλωτές και ένας αριθμός των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφάλειας. Αμέσως μετά, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ακύρωσαν τη διεξαγωγή οκτώ προγραμματισμένων πορειών διαμαρτυρίας».
Ο ενσωματωμένος αναλυτής αφενός δίνει βάρος στην επιβολή του Στρατιωτικού Πραξικοπήματος, στην συστηματική συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των Αιγύπτιων Πραξικοπηματιών και του Ισραηλινού Στρατού, ενώ αναδεικνύει το πώς με πρόσχημα την αντιμετώπιση των ένοπλων Σαλαφιστών κλείνουν τα περάσματα και τα τούνελ προς τη Γάζα.
Οι παραπάνω κινήσεις είναι τόσο ακραίες που προκαλούν την αντίδραση των εκπρόσωπων του ΟΗΕ καθώς οι συνέπειες στον πληθυσμό της Γάζας είναι τεράστιες. Τα διεθνή μέσα ανέφεραν ότι ο Ειδικός Συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το κλείσιμο των τούνελ από την Αίγυπτο σε συνδυασμό με τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς περιορισμούς, έχουν δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις αγαθών στη Γάζα. Ο Ρόμπερτ Σέρι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ότι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εκστρατείας εναντίον των τούνελ κατά μήκος των συνόρων με τη λωρίδα της Γάζας.»Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών εναντίον των παράνομων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 80% των τούνελ δεν λειτουργεί πλέον» προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις καυσίμων και βασικών δομικών υλικών. Προειδοποίησε ότι η πρόσβαση στη Γάζα μέσω των νόμιμων διαβάσεων πρέπει να ελευθερωθεί, αλλιώς οι οικονομικές και ανθρωπιστικές συνθήκες θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, καλώντας την Αίγυπτο να κρατήσει ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα για τους ανθρώπους.
Ο Υπουργός Οικονομίας της Γάζας, δήλωσε ότι χάθηκαν περίπου $ 230 εκατ. τον Ιούνιο, λόγω του κλεισίματος των τούνελ από τις αιγυπτιακές αρχές. Πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους στον κλάδο των κατασκευών, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε πρώτες ύλες που φτάνουν μέσω του εμπορικού δικτύου των τούνελ, κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, είπε ο Alaa Rafati στο Ma’an.
Το πλήγμα για την Χαμάς είναι μεγάλο. Η κυβέρνησή της απειλείται με κρίση διότι πλέον δυσκολεύεται να προμηθευτεί οπλισμό, αλλά και καλείται να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή για την έλλειψη αγαθών (από καύσιμα και τσιμέντο μέχρι τρόφιμα, ζώα και είδη πρώτης ανάγκης) που διακινούνται μέσω των τούνελ.
Σειρά αναλύσεων έχουν αναδείξει την σπουδαιότητά τους για την καθημερινότητα των Παλαιστινίων. Η ύπαρξη των υπογείων τούνελ χρονολογείται τουλάχιστον από το 1983, ωστόσο υπήρξε μία έκρηξη κατασκευής τους στο διάστημα 2005-2008. Σήμερα ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι φτάνει περίπου τα 800. Οι σήραγγες είναι νομιμοποιημένες από την Χαμάς, ωστόσο επισήμως η Αίγυπτος τις θεωρεί παράνομες. Η Γάζα εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τα παράνομα τούνελ. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 για παράδειγμα, το 68% της απαιτούμενης ποσότητας αλευριού, το 98% της ζάχαρης και το 100% του χάλυβα και του τσιμέντου μεταφερόταν από αυτές τις σήραγγες. Οι φόροι επί των λαθραίων αγαθών καταλήγουν στα ταμεία των Παλαιστινίων ισλαμιστών της Χαμάς. Τους τελευταίους μήνες η Χαμάς κέρδισε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους επί των λαθραίων καυσίμων. Μία άλλη πηγή εσόδων της κυβέρνησης της Χαμάς είναι το Ιράν το οποίο υπολογίζεται ότι προσέφερε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Αλλά το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης έχει μειώσει την οικονομική ενίσχυση της κυβέρνησης της Χαμάς επειδή πολλοί Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του Αλεβίτη ( Σιίτη ) προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, συμμάχου του Ιράν.
ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΕΝΩ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟ ΑΜΠΑΣ
Θύμα τους και πάλι ο κόσμος της εργασίας, σε θέση διαχρονικής ομηρείας και σκληρής εκμετάλλευσης.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, η αμερικανική κυβέρνηση στρέφεται εκ νέου στον συνεργάσιμο Αμπάς χρηματοδοτώντας τον με εκατομμύρια δολάρια θέλοντας να αποδείξουν ότι η Χαμάς είναι η αιτία για τη δεινή θέση που βρίσκονται οι κάτοικοι της Γάζας, οι οποίοι επιδιώκεται να θαμπωθούν και εξαγοραστούν από τα χρήματα που εισρέουν στη Δυτική Όχθη, «βάζοντας νερό στο κρασί τους»!
Έτσι λοιπόν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή για να δώσουν το ποσό των 148 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον μεταβατικό Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, τον ακαδημαϊκό Ραμί Χαμντάλα και τον υπουργό Οικονομικών των Παλαιστινίων, Σουκρί Μπασάρα, με τον Ντέιβιντ Χάρντεν, επικεφαλής της USAID (United States Agency for International Development). Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν κρατικούς θεσμούς και τον πρωθυπουργό να απαντά ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι οι παλαιστινιακοί θεσμοί θα συνεχίσουν να υπηρετούν τους πολίτες…
Παράλληλα, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν, ότι το Ισραήλ προχώρησε στη χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, ώστε η «στεγανοποίηση» από την πλευρά της Αιγύπτου να μην οδηγήσει σε προβλήματα τέτοιου μεγέθους που εκτρέφουν τον φανατισμό και οδηγούν σε καταστάσεις ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης(!)Όπως μεταδίδεται, το εβραϊκό κράτος αυξάνει σταδιακά τη ροή των προϊόντων, ενώ αυξάνονται και οι Παλαιστίνιοι που περνούν στα ισραηλινά εδάφη από τη συνοριακή διάβαση Ερέζ. Αρχικά, αυξήθηκε κατακόρυφα η εισαγωγή φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά της Γάζας, αλλά και καυσίμων (σχεδόν πενταπλασιάστηκε), από τη συνοριακή διάβαση «Κερέμ Σαλόμ».Με τη συνεργασία των αρχών, η γενική αύξηση της εισόδου Παλαιστινίων από τη Γάζα στο Ισραήλ έχει αυξηθεί κατά 30%, ενώ ακόμη και το 70% φθάνει το ποσοστό στους Παλαιστίνιους που περνούν στο Ισραήλ για ιατρικούς λόγους, συνάντηση με τις οικογένειές τους (που μένουν στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη), αλλά και για επιχειρηματικούς – εμπορικούς σκοπούς.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ σταματά να επιτίθεται όποτε το θεωρήσει σκόπιμο. Εξάλλου, ότι το κράτος Τρομοκράτης Ισραήλ σαμποτάρει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες αποδεικνύεται από την συνέχιση του Εποικισμού του στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη με το νέο διαγωνισμό οικοδόμησης 793 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και 394 στη Δυτική Όχθη, που ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Ιουλίου άρχισαν στην Ουάσιγκτον νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις…
ΚΟΙΝΗ Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Από τα παραπάνω συνειδητοποιούμε ότι η καταπίεση του Αιγυπτιακού λαού και η βίαιη καταστολή των αγώνων ενάντια στις περικοπές, τη διαφθορά, την καταδυνάστευση του από το αστικό σύστημα εξουσίας είτε με τη μορφή της συγκυβέρνησης Μουμπάρακ-Στρατού είτε ως μουσουλμανική κυβερνητική διαχείριση, βρίσκει την συνέχεια της στον εξανθραποδισμό του λαού της Παλαιστίνης. Η Δουλοποίηση του κόσμου της εργασίας και η εξασφάλιση της Υποταγής του είναι ο όρος και η προϋπόθεση υλοποίησης όλων των βλέψεων της κάθε αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Πόσο άσχετες είναι όλες αυτές οι εξελίξεις με τις προετοιμασίες πολέμου κατά του λαού της Συρίας, που αν τελικά διεξαχθεί, πολλοί εκτιμούν ότι θα επεκταθεί άμεσα στο Λίβανο, έχει ως κατάληξη το βομβαρδισμό του Ιράν και αποσκοπεί στην ολοκληρωτική εκπαραθύρωση της Ρωσίας από την περιοχή;
Άραγε, υπάρχουν πολλοί ακόμη, εκτός των Ολάν, Κάμερον, Σαμαρά-Βενιζέλο-Αβραμόπουλο που πιστεύουν στη διάθεση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον «Ειρηνιστή» Ομπάμα και τις ΗΠΑ;
Πρέπει να ξεσηκωθούμε ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, απαιτώντας καμιά συμμετοχή-διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές ορδές, το κλείσιμο των βάσεων, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ακύρωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ.
Εκφράζοντας την Αλληλεγγύη και Στήριξή μας στον εξεγερμένο συριακό λαό και απαιτώντας την ανατροπή του καταπιεστικού καθεστώτος Άσαντ.
Αλλά και την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ της αντεργατικής λεηλασίας, του ακραίου κρατικού αυταρχισμού, που προπαγανδίζει τα μεγαλοϊδεατικά της σχέδια μαζί με τη Ναζιστική Χρυσή Αυγή και επιχειρεί να εμπλέξει τον λαό μας στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, ζητώντας οικονομικά-πολιτικά ανταλλάγματα για την αστική τάξη.
ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Σχολιάστε
Δεν υπάρχουν σχόλια.
Σχολιάστε