KAI ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ; /…για ακόμη «καλύτερες» μέρες;


kalpes mnimonio3Οι γερμανικές εκλογές τελείωσαν. Το μνημόνιο 2 τελειώνει, το μνημόνιο 3 έρχεται … Η δεύτερη φάση των σχεδιασμών ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τις δυνάμεις της αγοράς. Οι μισθοί και τα μεροκάματα κόντυναν, το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου πλούτου και το σύνολο σχεδόν των κερδοφόρων κλάδων του έχει παραδοθεί στα κοράκια. Ο εξανδραποδισμός  κάθε κοινωνικού και δημόσιου αγαθού βρίσκεται στο απόγειο. Τα έσοδα όμως του δημόσιου βαίνουν συνεχώς μειούμενα και τα σενάρια για νέες επαναχρηματοδοτήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις  και λοιπές «διασώσεις» πέφτουν στο τραπέζι.

Το εργατικό κίνημα και ο λαός βρίσκονται στριμωγμένοι στη γωνία. Η κυβέρνηση των Σαμαρά/Βενιζέλου αποφασίζει να θυσιάσει την υπερδεξιά της ΧΑ προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα και εφαρμόζει τους σχεδιασμούς της εν μια νυκτί… Εικάζεται με βεβαιότητα ότι οι «παραπλανημένοι» και φοβισμένοι «πατριώτες» θα επιστρέψουν  με τα χέρια ψηλά στη κοιτίδα τους, τη ΝΔ του Σαμαρά και το απόκομμα του Βενιζέλου.

Οι νέοι σχεδιασμοί της τρίτης φάσης του μνημονιακού αρμαγεδώνα βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα παρουσιαστούν στο φιλοθεάμον κοινό από τους καλοπληρωμένους παπαγάλους. Πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στην τρίτη φάση; Είναι εφικτό μια τσαλακωμένη κυβέρνηση μειοψηφίας να επιβάλλει τα νέα δεινά με 152 βουλευτές και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;  Μπορούν να εικάζουν με σιγουριά ότι ο πληγωμένος γίγαντας λαός δεν θα σηκωθεί να τους πάρει με τις πέτρες;

Το αντιφασιστικό κλίμα και η υπερτηλεοπτική τελετουργική  παραγωγή της αποδόμησης του «φαινόμενου»  της ΧΑ θα επιδιώξει το ερχόμενο διάστημα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και οπωσδήποτε να αλλάξει πρόσκαιρα την ατζέντα των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων του βαρύ χειμώνα που έρχεται.  Με το 3ο μνημόνιο επί θύρες τα κωμικοτραγικά success story του Σαμαρά οδεύουν σε Βατερλό με απροσδιόριστες ζημίες  και ανατροπές που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η αγορά που μετράει κέρδη και οσμίζεται μεγαλύτερα.

« Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»

Τώρα είναι η ευνοϊκότερη συγκυρία για το μεγάλο ρίσκο των εκλογών επειδή αυτή τη περίοδο μπορεί να έχει περισσότερα κέρδη και μικρότερες ζημίες. Στη περίπτωση που τα διλλήματα και οι υποσχέσεις, η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, η δεύτερη θέση, έστω,  της αξιωματικής αντιπολίτευσης θάνε μεγάλη επιτυχία και οπωσδήποτε δεν αποδομείται το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα. Η καθυστέρηση εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο, το μεγαλύτερο ενδεχομένως της μεταπολιτευτικής περίοδου για τη συντηρητική παράταξη.

Μια ενδεχόμενη επικράτηση του συντηρητικού τόξου  θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε μια νέα, περισσότερη ισχυρή, κοινοβουλευτική δικτατορία που θα επιβάλλει όλους τους σχεδιασμούς οδηγώντας τη κοινωνία στη δεκαετία του 1950 με όλα όσα συνεπάγεται αυτή η «επιλογή» του λαού στις κάλπες.  «Δημοκρατικό τόξο», εξοβελισμός της αριστεράς, χτύπημα του λαϊκού κινήματος, βία και τρομοκρατία με «λαϊκή νομιμοποίηση», φτώχεια, ειδικές οικονομικές ζώνες και σύγχρονα εργατικά σκλαβοπάζαρα, εμπορευματοποίηση της ζωής, κοινωνικός καιάδας.

Θα λύσουν οι εκλογές τα ζητήματα;

Εάν οι εκλογές έλυναν τα ζητήματα του λαϊκού  παράγοντα θα ήταν παράνομες. Δεν χρειάζεται να εικοτολογήσουμε περί αυτού.  Η εμπειρία της αντιπροσώπευσης και της ανάθεσης μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες έχει αποδείξει περίτρανα μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα της για τα λαϊκά ζητήματα. Εκλογές που γίνονται χωρίς την πίεση ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος δεν πρόκειται να λύσουν κανένα ζήτημα. Η ανάπτυξη και η δυναμική αντιπαράθεση του λαϊκού παράγοντα με τα συμφέροντα της παγκόσμιας τάξης του κεφάλαιου οφείλει να ξεδιπλωθεί στους δρόμους, τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, να προσλάβει χαρακτηριστικά ανατροπής, αλλιώς άλλη μια χίμαιρα θα οδηγήσει στην επιτυχία τους σχεδιασμούς της ήττας και της υποταγής μας.

Αυτή λοιπόν η περίοδος είναι η προσφορότερη για τις κάλπες. Εσωτερική πολιτική αναταραχή, φόβος για τα μελλούμενα,  κάμψη του λαϊκού κινήματος, αναβάπτιση της δεξιάς στη κολυμβήθρα του «δημοκρατικού τόξου».  Οπωσδήποτε θα συμφωνήσουν οι ΕΕ/με τους «δανειστές»  και οι υπερατλανικοί μας σύμμαχοι που φιλοξενούν τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μαζί που επέλεξαν την απουσία εν μέσω πολιτικής κρίσης αφήνοντας την εισαγγελία να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Ή θα αλλάξουμε εμείς την ατζέντα των σχεδιασμών τους ή θα μας αλλάξουν τα φώτα!

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s