Θέλουν οι τράπεζες τους πλειστηριασμούς; Όχι, οι τράπεζες θέλουν τα σπίτια!


DSCN1263«Τρόμαξαν» γράφεται οι τραπεζίτες από το διογκούμενο κλίμα διαμαρτυρίας, βλ. εξέγερσης, μπροστά το ξεσπίτωμα που ετοιμάζουν για εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες. Αυτό πράγματι συνέβη; Όχι βέβαια! Όχι ακριβώς. Ο γ. γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χ. Γκόρτσος, δήλωσε στη βουλή ότι «η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό» και ότι «οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα, όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα». Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Σημαίνει πρώτα και κύρια ότι επιδιώκουν σε πρώτη φάση να συνεχιστούν τα «πακέτα διάσωσης», βλ. άγριας μάσας, που θα ξεπληρώσουμε όλοι εμείς με άγρια χαρατσώματα. Μετά, έχοντας ενισχύσει και την κεφαλαιουχική τους βάση μπορούν να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς και να κρατήσουν οι ίδιες τα ακίνητα προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν με εταιρίες realestate (ενοικιάσεις κ.λ.π.), που θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα τεράστια κέρδη, αντί  να εκπλειστηριάσουν τώρα που η αγορά ακινήτων είναι βυθισμένη, χρήμα δεν υπάρχει από αγοραστές και οι τιμές είναι χαμηλά (και θα πέσουν ακόμη χαμηλότερα με τους πλειστηριασμούς). Που σημαίνει ότι θα εισπράξουν πολύ λιγότερα από τις απαιτήσεις τους και θα χάσουν και τα ακίνητα!

Το ζήτημα αρχίζει να προκαλεί εμφύλιο μεταξύ των αρπακτικών. Οι ξένοι «δανειστές» θέλουν πλειστηριασμούς τώρα για να αρπάξουν αυτοί τα ακίνητα (που θάναι χαμηλά)  και μετά τις προβληματικές εγχώριες τράπεζες που θα υποχρεωθούν και σε κούρεμα καταθέσεων, χωρίς τελικά να επιβιώσουν. Η κυβέρνηση της τρόικας έχει μπλοκάρει. Με ποιον να πάει και ποιον να αφήσει; Αδράχνει προς το παρόν την ευκαιρία να το παίξει «φιλολαϊκή» και να κερδίσει χρόνο.

Το φιλέτο, η ακίνητη περιουσία και βασικά η μικρή ιδιόκτητη κατοικία βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των σχεδιασμών για την απόλυτη ισοπέδωση και τη κινεζοποίηση των εργαζόμενων. Τα κέρδη που προβλέπουν, αλλοδαποί και εγχώριοι καρχαρίες, εάν τους βγουν οι σχεδιασμοί, είναι ανυπολόγιστα. Πακτωλός! Οι ισορροπίες όμως είναι ιδιαίτερα εύθραυστες. Ο πόλεμος μεταξύ τους σφοδρός. Ο κίνδυνος του εχθρού λαού και της ασυγκράτητης οργής του είναι προ των πυλών.

Εμείς τι κάνουμε; Μπροστά μας εξελίσσεται μια ιδιαίτερα ευνοϊκή  ιστορική συγκυρία για τα λαϊκά συμφέροντα. Το κλειδί βρίσκεται στη κατανόηση της μεγάλης κρίσης του κεφάλαιου και της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει τώρα μια γενικευμένη λαϊκή εξέγερση που θα ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς εγχώριων και αλλοδαπών καρχαριών και θα τους στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Έχουμε την ευκαιρία, έχουμε αναντίρρητα και τη δύναμη να τους ανατρέψουμε. Αρκεί να το κατανοήσουμε και να τολμήσουμε!

1 σχόλιο

  1. Reblogged this on Oxtapus *beta.

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s