Νέες μειώσεις σε παροχές και συντάξεις


SINTAXI TELOSΤι σημαίνει η «εκ θεμελίων» αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, που προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας.

 Μιλώντας για εκ βάθρων αλλαγές, φαίνεται ότι εννοεί την προς τα κάτω εξίσωση των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων (επιλέγοντας τη μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού, προκειμένου να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης)

 Του Τζώρτζη Ρούσσου

Μέσα από μια βαρύγδουπη δήλωση αποτυχίας των, από το 1992, πολιτικών που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στο ασφαλιστικό σύστημα, ο υπουργός Γ. Βρούτσης ανοίγει εν μέσω θέρους συζήτηση για τη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, σε τηλεοπτικές, άνευ αντιλόγου δηλώσεις του, επισήμανε ότι με τη σημερινή του μορφή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης «δεν είναι βιώσιμο», ενώ αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη «εκ θεμελίων» αλλαγής του συστήματος.

Ουσιαστικά, ο κ. Βρούτσης επιχειρεί να λάβει και εκείνος θέση στο πάνθεον των αποτυχόντων «σωτήρων» του ασφαλιστικού συστήματος που επιχείρησαν αλλαγές, οι οποίες δεν κατάφεραν να σώσουν ούτε τα προσχήματα, αφού ουδόλως ακούμπησαν το πρόβλημα (που είναι η μεγάλη εισφοροδιαφυγή) και προτίμησαν τον εύκολο δρόμο της μείωσης των παροχών και της αύξησης των εισφορών!

Οι «σωτήρες»

Ολοι αυτοί οι υπουργοί, από τον Δ. Σιούφα το 1992, τον Μ. Παπαϊωάννου το 1998, τον Δ. Ρέππα το 2002, τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά το 2008, αλλά και τους μνημονιακούς Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη, εμφανίζονταν με όρους επικοινωνίας να «σώζουν» με τη νομοθετική τους παρέμβαση (η οποία πέρναγε διά κοινωνικού πυρός και σιδήρου) τη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι που ο επόμενος ερχόταν ως νέος σωτήρας να εφαρμόσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική με άλλους επικοινωνιακούς όρους!

Τον ίδιο δρόμο επιλέγει και ο κ. Βρούτσης που, μιλώντας για εκ βάθρων αλλαγές, φαίνεται ότι εννοεί την προς τα κάτω εξίσωση των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων (επιλέγοντας τη μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού, προκειμένου να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης).

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι ο κ. Βρούτσης, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες εντός του υπουργείου Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης, βαδίζει χωρίς σχέδιο σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα και ανοίγει θέμα μη βιωσιμότητας, ώστε να καλύψει τις άνωθεν εντολές για νέες περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συντάξεων και να βγει το ήδη αποτυχημένο μνημονιακό σχέδιο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι όποιες περικοπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις αποφασιστούν, θα ντυθούν το μανδύα της επικοινωνιακής δήθεν αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα όρια ηλικίας

Ετσι αυτές οι νέες μειώσεις σε ασφαλιστικές παροχές, που ενδεχομένως επιφέρουν και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω περαιτέρω περικοπής πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, θα περάσουν μέσα από αλλαγές στη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, που μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

– Ενιαίες εισφορές αλλά και παροχές. Αναμένεται να περάσει διάταξη, κατά την οποία όλοι οι μισθωτοί (ΔΕΚΟ – τραπεζών και ιδιωτικού τομέα) θα πληρώνουν ίδιες εισφορές. Οι εργαζόμενοι λοιπόν στα λεγόμενα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες), που πλέον συγχωνεύθηκαν στο ΙΚΑ, καταβάλλουν σημαντικά υψηλότερες εισφορές σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και έτσι απολαμβάνουν μεγαλύτερες συντάξεις. Η κατά Γ. Βρούτση σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος περνά λοιπόν μέσα από ενιαίες ρυθμίσεις, με μείωση των εισφορών στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στα επίπεδα που ισχύουν για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει μικρότερες συντάξεις για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον, αλλά και περαιτέρω καταβαράθρωση των οικονομικών του ΙΚΑ, αφού δεν θα καταβάλλονται εισφορές τέτοιου ύψους όσο σήμερα. Αμεση συνέπεια όλων αυτών είναι βέβαια και οι ενιαίες παροχές, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα θιγούν όσοι παίρνουν ήδη σύνταξη.

Οι εισφορές

Ωστόσο το θέμα δεν είναι αυτοί που έχουν λάβει σύνταξη, αλλά τα χρόνια που πλήρωναν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές όλοι αυτοί που τελικά θα πάρουν πετσοκομμένη σύνταξη, η οποία δεν θα ανταποκρίνεται στα ποσά που έχουν καταβάλει.

Οι ενιαίες παροχές θα συμπαρασύρουν βέβαια προς τα κάτω και μια σειρά άλλων ευεργετημάτων (ασθένεια, μητρότητα κ.ά.)! Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι εντός της αναμόρφωσης θα υπάρξει ενιαίο σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και ένα ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s