Απαγωγή αλά CIA και παράδοση στην Τουρκία αριστερού αγωνιστή


7880_1_0Η Ελλάδα του Μνημονίου μοιάζει όλο και περισσότερο  με Μπανανία, όπου ο λαός ζει σε πλήρη εξαθλίωση και οι βασικές συνταγματικές διατάξεις έχουν ανασταλεί. Πριν από λίγο η Τούρκικη Αντιτρομοκρατική ενημέρωσε τους οικείους του Γιαϊλά Μπουλούτ ότι ο αριστερός αγωνιστής βρίσκεται στα χέρια της. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπουλούτ απήχθη το βράδυ της Πέμπτης από την οδό Σόλωνος. Η Ελληνική Αστυνομία αρνήθηκε επισήμως ότι έχει ανάμειξη στο περιστατικό. Ωστόσο, αυτόπτης μάρτυς σημείωσε την πινακίδα του αυτοκινήτου στο οποίο έσυραν τον Μπουλούτ. Η πινακίδα αντιστοιχεί σε αυτοκίνητο της ΕΛΑΣ.Είτε την απαγωγή την έκανε η ΕΛΑΣ είτε οι τούρκικες ή αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, το βέβαιο είναι ότι καταλύθηκε κάθε έννοια νομιμότητας και δικαιοσύνης. Κατά παράβαση του Συντάγματος, των νόμων και των διεθνών συμβάσεων, ο πολιτικός πρόσφυγας παραδίδεται στο Τουρκικό κράτος, με μια επιχείρηση που θυμίζει έντονα τις απαγωγές της CIA και τις μυστικές μεταφορές υπόπτων στο Γκουαντάναμο.
Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες έχουν ενορχηστρώσει μια επιχείρηση εναντίον «υπόπτων» σε Ελλάδα και Τουρκία. Είναι επίσης γνωστό ότι σε αυτήν την επιχείρηση παίζει ενεργό ρόλο η Ελληνική Αντιτρομοκρατική, λειτουργώντας ουσιαστικά ως παραμάγαζο των Αμερικανών.
Καταγγέλλουμε την Ελληνική κυβέρνηση για αυτήν τη βάναυση καταπάτηση του συνταγματικού πλαισίου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Καλούμε σε μαζική συστράτευση για την υπεράσπιση των Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων. Η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Αθήνα, 1/6/2013

Απαγωγή Τούρκου πρόσφυγα

Το βράδυ της Πέμπτης,  30 Μαΐου 2013,  ένα σκηνικό βίαιης απαγωγής  εκτυλίχτηκε στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου  καταλήγει  η οδός Σόλωνος, με θύμα έναν τούρκο πολιτικό πρόσφυγα :
Ενώ ο  πρόσφυγας  Υ.Β.  που  μόλις είχε  αποχωρήσει  από κοντινό μικρό κουρδικό  εστιατόριο  της περιοχής, διέσχιζε το δρόμο,  5 άνδρες πετάχτηκαν από ένα αυτοκίνητο,  που περίμενε σταματημένο από ώρα – όπως λένε οι μάρτυρες- στην άκρη του δρόμου,  του επιτέθηκαν,   τον ακινητοποίησαν,  τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον έσπρωξαν στο αυτοκίνητο  με τη βία, φράζοντας του το στόμα για να μην  ακούγεται.
Οι φωνές του πρόσφυγα κινητοποίησαν  παρόλα αυτά τους περαστικούς και κάποιοι από αυτούς ειδοποίησαν την Άμεση Δράση,  ενώ στο σημείο  μαζεύτηκε κόσμος και κατέφθασαν αμέσως και  άλλοι πρόσφυγες από το κοντινό εστιατόριο.
Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε  μια δραματική προσπάθεια εντοπισμού του απαχθέντα. Κινητοποιήθηκαν  δικηγόροι, φορείς , μέλη οργανώσεων και μέλη του Κοινοβουλίου  με συνεχείς επικοινωνίες με όλες τις πιθανές υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στο επεισόδιο.
Η  αστυνομία στο σύνολο της αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε γνώση για το περιστατικό (παρότι πρόκυψε ότι είχε ειδοποιηθεί από τις 10.30 ). Τόσο τα αρμόδια για την περιοχή τμήματα, το αρμόδιο Τμήμα Ασύλου, το Τμήμα Απελάσεων,  όσο και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής  (ΓΑΔΑ) αρνήθηκαν την οποιαδήποτε γνώση ή σχέση και υπονόησαν εσωτερικές αντιθέσεις των προσφυγικών οργανώσεων.  Οι αλλεπάλληλες  επικοινωνίες   με το αρχηγείο της αστυνομίας οδήγησαν στο ίδιο μηδενικό  αποτέλεσμα.

Τις μεσημεριανές ώρες αναρτήθηκε στο Indymedia  κείμενο πολίτη που περιέγραφε τα περιστατικά και έδινε  τα στοιχεία (πινακίδα) του αυτοκινήτου της απαγωγής.
Από την δημοσιοποίηση της πινακίδας  πρόεκυψε ότι το αυτοκίνητο ανήκει στην ελληνική αστυνομία!
Όμως,  οι  αστυνομικοί διευθυντές εξακολουθούν  μέχρι στιγμής να υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν σε ποιά υπηρεσία ανήκει και ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για το περιστατικό.
Ο δε αρχηγός της αστυνομίας, κάτω από τις πιέσεις, ανέθεσε την έρευνα για το ζήτημα στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας των Εξαρχείων (!!!).
Την ίδια στιγμή από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στάλθηκε κατεπείγουσα έκκληση (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την  αποτροπή της επιστροφής ή επαναπροώθησης του πρόσφυγα στην Τουρκία.

Οι οργανώσεις, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό εκφράζουμε την αγωνία μας  για την τύχη του  απαχθέντα, που,  αν και πρόσφυγας και θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία,  δεν  έχει μέχρι σήμερα κατορθώσει να  ολοκληρώσει την διαδικασία κατάθεσης αίτησης ασύλου  στην αμαρτωλή Πέτρου Ράλλη.

Επισημαίνουμε ότι  υπάρχει άμεσος κίνδυνος τόσο τυπικής όσο και άτυπης επαναπροώθησης και παράδοσής του στις τουρκικές  αρχές.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η καθ’ οιονδήποτε τρόπο επιστροφή του ή η επαναπροώθησή του στην Τουρκία συνιστά παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης και του άρθρου 3 ΕΣΔΑ (απαγόρευση βασανιστηρίων ή άλλης σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας).

Η ανησυχία μας εντείνεται από το γεγονός  ότι οι τουρκικές  αρχές πιέζουν συστηματικά την Ελλάδα για παράδοση Τούρκων προσφύγων  και ακόμη περισσότερο  από το γεγονός   ότι οι αστυνομικές αρχές  επιμένουν να αρνούνται την σύλληψη.

Η ζωή του Υ.Β. βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης
Προσφύγων και Μεταναστών
Ομάδα Δικηγόρων για τα δικαιώματα  Προσφύγων και Μεταναστών

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s