φούσκα_ακινήτων_290112-e1327873708178Εκατοντάδες τα αδιάθετα σπίτια στο Αγρίνιο, απίστευτες υπερπροσφορές… αλλά ανύπαρκτη η ζήτηση

Μείωση τιμών έως και 50%, αλλά ανύπαρκτη η κίνηση στην κτηματαγορά. Οι διαδοχικοί φόροι που οδηγούν σε δήμευση περιουσίας, βασικός παράγοντας της απόλυτης καθίζησης. Θέμα χρόνου να σκάσει η φούσκα των κόκκινων δανείων… και όποιον πάρει ο Χάρος!

Πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, τα σημάδια είχαν φανεί και ήταν ολοκάθαρα. Η «κατάρρευση» της οικοδομής, γύρω απ’ την οποία συντηρούνται περισσότερα από 200 επαγγέλματα, ήταν όχι το καμπανάκι, αλλά ο συναγερμός του κινδύνου, που κανείς δεν ήθελε ν’ ακούσει. Στο Αγρίνιο ιδιαίτερα που η όποια ανάπτυξη υπήρξε κατά το παρελθόν στηρίχθηκε στον καπνό αφ’ ενός και στην οικοδομική δραστηριότητα αφ’ ετέρου, όταν αμφότεροι οι πυλώνες αυτοί «γκρεμίστηκαν» άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Παρά ταύτα, έως το 2009 στην κτηματαγορά κυριαρχούσε η υπερβολή: Απίστευτα μεγάλες τιμές, δυσανάλογες της πραγματικής αξίας και… αέρας μαύρων χρημάτων!

Ενοίκια ακόμη σε τιμές… αγοράς! Η απαραίτητη διόρθωση άργησε πολύ να γίνει. Όταν ξεκίνησε η κατηφόρα και πριν ακόμη στερέψουν οι κάνουλες των τραπεζών, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι η «ευκαιρία» δεν πρέπει να χαθεί. Και μπήκαν στη διαδικασία του δανεισμού. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα, έτσι όπως άνθρωποι της κτηματαγοράς το μεταφέρουν στη «Συνείδηση»: Σπίτι 100 τετραγωνικών αγοράστηκε με δάνειο 140.000 ευρώ πριν από 4 χρόνια. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα φακέλου, τα συμβόλαια κ.τ.λ. Κόστισε δηλαδή στον αγοραστή 150.000 ευρώ, ίσως και περισσότερα. Αν τώρα προσθέσουμε και τα της επίπλωσης – εξοπλισμού, το ποσό ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη. Το σπίτι αυτό πωλείται σήμερα το πολύ 90.000 ευρώ… και αγοραστής δεν υπάρχει πουθενά. Ο ιδιοκτήτης, άνεργος σήμερα, πλήρωσε έως τώρα 8.000 ευρώ… και σταμάτησε, δηλώνοντας αδυναμία αποπληρωμής του δανείου. Η δε τράπεζα, στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται να κατασχέσει το σπίτι, διότι κι αυτή δεν αντέχει το κόστος των πλειστηριασμών. Οπότε το πράγμα αφήνεται μέχρι να γίνει κούρεμα δανείων (!) ή μέχρι να σκάσει η φούσκα των κόκκινων δανείων που θα παρασύρει τους πάντες και τα πάντα.

Σημειώνουμε ότι οι τιμές, τόσο για την αγορά όσο και για την ενοικίαση, έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια έως και 50%. Η ζήτηση όμως είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη, αφού οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον δάνεια, το δε κράτος φορολογεί έτσι και τόσο, που καθίσταται πλέον ασύμφορη η ιδιοκτησία (έξι φόροι μαζεμένοι φέτος, χώρια τα χαράτσια και τα υπόλοιπα αγαθά του μνημονίου). Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες, όσο κι αν θέλουν να ρίξουν κι άλλο τις τιμές, δεν μπορούν, ακριβώς επειδή επωμίζονται οι ίδιοι τους φόρους και τα χαράτσια.

Εν τω μεταξύ, οι νέες οικοδομές στο Αγρίνιο μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Και το παράδοξο είναι πως η ατμομηχανή άλλοτε της ανάπτυξης δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν, μειώνονται μεν τα μεροκάματα και οι εισφορές στο ΙΚΑ, αυξάνονται όμως συνεχώς όλα τα υλικά (τσιμέντα, σίδερα, καλώδια κ.τ.λ.). Φαύλος κύκλος γεμάτος αδιέξοδα! Και με την πλάτη στον τοίχο φυσικά, ο τεχνικός κόσμος.

Στο Αγρίνιο, λοιπόν, βρίσκει εύκολα κανείς σήμερα νεόδμητο (σχετικά) σπίτι σε καλή περιοχή με 900 ευρώ / τ.μ. ή και με λιγότερα, έχει αμέτρητες επιλογές, δεν έχει όμως ούτε τη δυνατότητα αγοράς ούτε τη διάθεση να πληρώνει κι άλλους φόρους.

http://www.sinidisi.gr/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%B1-2/

Advertisements