Το Πάσχα αποτελούσε πάντα και ιδιαίτερα τις  denplirono pasxaτελευταίες δεκαετίας της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας  μια περίοδο ανάπαυλας και διαφυγής από την καθημερινότητα για εκατομμύρια έλληνες, πιστούς ή όχι. Όπως και να το κάνουμε αποτελεί μια σημαντική γιορτή της άνοιξης που προετοιμάζει την είσοδο στο καυτό μεσογειακό καλοκαίρι. Μερικές μέρες ανάπαυλας, ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης, συνάντησης με φίλια πρόσωπα, έθιμα, ευχές. Το Πάσχα όμως του 2013 δεν ήταν ακριβώς έτσι.  Εκείνοι που είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν  τις γιγαντιαίες τσιμεντουπόλεις της «ανάπτυξης» των τελευταίων σαράντα χρόνων ήταν πολύ λιγότεροι. Όσοι το αποτόλμησαν τόκαναν με πλήρη συνείδηση ότι χρησιμοποιούν τα τελευταία αποθέματα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι γιατί  εφέτος αναγκάστηκαν να πουλήσουν φτηνότερα αφού οι καταναλωτές δεν είχαν πλέον περισσεύματα και χιλιάδες αμνοερίφια έμειναν απούλητα. Οι τσίκνες από τα ψητά αρνιά και τα κατσίκια δεν  έσμιξαν με τις μυρωδιές της άνοιξης που δημιουργούσαν αυτή τη ξεχωριστή πασχαλιάτικη ατμόσφαιρα. Πολλοί ανέσυραν μνήμες από τη δεκαετία του μακρινού 1960 όπου αρνάκι στη σούβλα είχαν μοναχά οι κοτσαμπάσηδες στα χωριά, οι  νοικοκυραίοι και οι καλοστεκούμενοι οικονομικά στις πόλεις. Ούτε τα έθιμα με τα βαρελότα και τις στρακαστρούκες είχαν την ίδια ένταση. Τα απαγορεύεται για τα έθιμα ο λαός τα έχει γραμμένα εκεί που τους πρέπει, αλλά η έλλειψη χρημάτων για τα απαραίτητα  τάφερε σε δεύτερη μοίρα.  Λειψό  Πάσχα  ζήσαμε και δεν τους το συγχωρούμε.

Οι πατροπαράδοτες ευχές του ξεπουλημένου πολιτικού προσωπικού της τρικομματικής κυβέρνησης δεν έπεισαν και δεν συγκίνησαν κανέναν. Ούτε και που τους έδωσε κανένας σημασία. Όλοι επιστρέφουν από αύριο στο καθημερινό γολγοθά  αναρωτώμενοι  τι έχει παρακάτω. Επιστρέφουν όμως περισσότεροι οργισμένοι από την ολιγοήμερη αναχώρηση. Το Πάσχα που ήξεραν δεν υπάρχει πια. Ξέρουμε όμως τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία. Ούτε το καλοκαίρι που έρχεται  θα είναι όπως πρώτα. Όσο αυτοί θα συνεχίζουν νάναι στην  εξουσία, εμείς, ο λαός θα κατρακυλάμε ακόμα περισσότερο στο κατήφορο της φτώχιας και της μιζέριας.

Όσοι ποντάριζαν στη παθητικότητα και τη μοιρολατρία της κοινωνίας, όσοι περίμεναν τις πατροπαράδοτες ημέρες της γιορτής του Πάσχα για να εκμεταλλευτούν την «ραστώνη» της γιορτής, αυτή τη φορά την πάτησαν. Η οργή τώρα ξεχειλίζει. Από αύριο θα ξεχυθεί στους δρόμους και τις πλατείες γιατί δεν πάει άλλο. Αυτό το Πάσχα δεν ήταν όπως τα προηγούμενα. Ξύπνησε μνήμες, εξόργισε ψυχές και αφύπνισε συνειδήσεις. Το Πάσχα αυτό θάναι το τελευταίο για το ξεπουλημένο πολιτικό προσωπικό, τα τσιράκια και τους αυλοκόλακες, τα λαμόγια που όρμησαν να κατασπαράξουν τον δημόσιο πλούτο, τους τοκογλύφους και τους «δανειστές». Του χρόνου θέλουμε να κάνουμε αληθινή ανάσταση γι αυτό θα αγρυπνούμε, θα επαγρυπνούμε, θα οργανώσουμε συνειδητά  τις αντιστάσεις μας και θάμαστε στους δρόμους μέχρι να τους ανατρέψουμε.

Advertisements