ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ATTIKI DEN PLIRONOΟ «Αττικάρχης» Μπόμπολας, βασικός μέτοχος της εταιρίας Αττική Οδός Α.Ε εκμεταλλευόμενος τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβερνητικής πανούκλας ειδοποίησε τους 500 και πλέον εργαζόμενους στην εταιρία να ετοιμάζονται για εθελουσία και απολύσεις. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ξεζούμισε χιλιάδες εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τη δημόσια κεντρική οδική αρτηρία και μαζί τους εργαζόμενους των 600 ευρώ στην εταιρία. Προηγουμένως είχε ξεζουμίσει χιλιάδες εργάτες στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Τώρα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και την ασυλία που του προσφέρει το υποταγμένο πολιτικό προσωπικό με τα νέα αντεργατικά μέτρα προκειμένου να κερδίσει ακόμα περισσότερα. Προετοιμάζει απολύσεις, και νέες προσλήψεις στη συνέχεια με κατώτατους μισθούς στα 400 ευρώ και ελαστική απασχόληση. Στο βάθος ηλεκτρονικά διόδια…

Οι μηχανές προπαγάνδισης της κυβέρνησης και του συστήματος προσπαθούν να μας πείσουν ότι στην Αττική οδό πρέπει να πληρώνουμε τα διόδια γιατί τα χρήματα για την κατασκευή τα έχουν βάλει ιδιώτες επενδυτές… Πρόκειται βέβαια για τις περίφημες συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τα ΣΔΙΤ. Δηλ. «τα δικά σου, δικά μου και τα ξένα μαζικά». Στο τέλος πάρτε και απολύσεις, κατάληξη του «ανοίγματος νέων θέσεων εργασίας»…  Μαζί πληρώνουμε και για τη διαφύλαξη των κερδών απο τους «αντιδραστικούς» που σηκώνουν μπάρες, την ΕΛΑΣ που κάνει χρέη security στον εργολάβο…

Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ έπρεπε να έχει περάσει με βάση ακόμα κι αυτή την αποικιοκρατική σύμβαση παραχώρησης, στο δημόσιο. Οι σημερινοί εργαζόμενοι θα έπρεπε να απασχολούνται στη διαχείριση και συντήρηση αυτού του δημόσιου οδικού άξονα. Αντί για το αυτονόητο σήμερα αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στην απόλυση και την ανεργία. Ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πληρώνουν καθημερινά το δυσβάσταχτο χαράτσι της διέλευσης από ένα δρόμο που έχουν χρυσοπληρώσει με τον ιδρώτα και τη φορολογική τους αφαίμαξη τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην Αττική Οδός Α.Ε να συμπαραταχθούν μαζί με όλο το εργατικό κίνημα στη κατεύθυνση της ανατροπής αυτών των σχεδιασμών και των πολιτικών. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους, που είναι και δικός μας αγώνας.

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Τα δικά σου, δικά μου

Ποια είναι η αλήθεια όμως;

Ξεκινάμε από τα βασικά: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπόγραψε το 1996 μια ληστρική αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, η οποία κυρώθηκε με το νόμο 2445/1996 και προβλέπει ότι η εκμετάλλευση από την ανάδοχο κοινοπραξία μπορεί να διαρκέσει έως 23 χρόνια (κοντά μια γενιά δηλαδή). Ωστόσο, υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία μπορεί να παραδοθεί και νωρίτερα στο Δημόσιο, εφόσον έχει γίνει η αποπληρωμή των δανείων και η επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων (των κεφαλαίων δηλαδή που υποτίθεται έβαλαν οι ίδιοι στο έργο) με μια ελάχιστη απόδοση 11,6%.

Ποιο είναι το κόστος της Αττικής οδού και ποια είναι τελικά η περιβόητη συμμετοχή των ιδιωτών;

Η Αττική οδός κόστισε περίπου 1,3 δις ευρώ. Από αυτά:

  •  Το 32% (420 εκατομμύρια ευρώ) κατέβαλλε το Δημόσιο μαζί με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., (δηλαδή είναι λεφτά ελλήνων και ξένων φορολογουμένων που πάνε στα χέρια λίγων ελλήνων και ξένων κροίσων μέσω της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των δρόμων).
  •  Το 52% (γύρω στα 675 εκατ. Ευρώ) ήταν τα δάνεια που σύναψε η κοινοπραξία με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου – δηλαδή αν στραβώσει η δουλειά και δεν πληρωθούν αυτά τα δάνεια από τους εργολάβους, η τράπεζα θα πάρει τα λεφτά της από το δημόσιο, δηλαδή από εμάς. Αν δεν στραβώσει, θα τα πάρει από τα διόδια, δηλαδή πάλι από εμάς.
  •  Μόνο το 13% (περίπου 175 εκατ. Ευρώ) ήταν η ίδια συμμετοχή της Κοινοπραξίας.  Για να εγκαταλείψει η Κοινοπραξία την εκμετάλλευση θα έπρεπε να της επιστραφούν τα ίδια κεφάλαια με μια μέση απόδοση 11,6% δηλαδή να πάρουν 20,30 εκατ. ευρώ παραπάνω.

Ποια είναι τα (τρελά) έσοδα που έχει η κοινοπραξία κάθε χρόνο;

Τα συνολικά έσοδα μέχρι τώρα στα 8 χρόνια λειτουργίας της Αττικής Οδού υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει όχι μόνο το ύψος των δανείων και των ιδίων κεφαλαίων, αλλά και το συνολικό κόστος του έργου!

Αν εξαιρέσουμε τα δύο πρώτα χρόνια (2001 και 2002) που ο δρόμος δε λειτουργούσε σε όλο του το μήκος και η ημερήσια κυκλοφορία δεν ξεπερνούσε τα 36.500 οχήματα, όλα τα υπόλοιπα χρόνια τα έσοδα μόνο από τα διόδια αυξάνονταν με «τρελούς» ρυθμούς.

Το 2003 άγγιξαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το 2004 ξεπέρασαν τα 150 εκατ. Ευρώ, το 2005 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008, με μέσο όρο ημερήσιας κυκλοφορίας 301.000 οχήματα, ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Το 2009 μάλιστα που ο μέσος όρος της ημερήσιας κυκλοφορίας είναι ακόμη μεγαλύτερος, τα έσοδα από τα διόδια αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ την ημέρα!

Πώς κατορθώνει να κρύβει η κοινοπραξία ακόμα και τα επίσημα κέρδη που έχει;

Οι εργολάβοι ισχυρίζονται ότι τα έσοδα πηγαίνουν μόνο για την αποπληρωμή των δανείων και ότι η καταβολή μερίσματος σ’ αυτούς θα αρχίσει το… 2011!

Κι όμως, ούτε αυτό αληθεύει, αφού μεταχειρίζονται το εξής τρικ: Οι μεγαλοεργολάβοι της Αττικής Οδού, εκτός από την εταιρεία «Αττική Οδός ΑΕ», έχουν φτιάξει άλλες τρεις εταιρείες,

  1. Πρώτη και καλύτερη η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές ΑΕ». Πρόκειται για την εταιρεία συμμετοχών στην οποία οι μεγαλοεργολάβοι μετέχουν με 80% (το άλλο 20% ανήκει στη γαλλική «Transroute») η οποία διαχειρίζεται τα διόδια και έχει έσοδα που υπολογίζονται επί της τιμής των διοδίων. Η εταιρεία αυτή όχι μόνο έχει κέρδη σήμερα πάνω από 23 εκατ. ευρώ, αλλά μοιράζει στους μετόχους το μεγαλύτερο μέρος από αυτά. Με βάση τους ισολογισμούς της, το 2005 μοίρασε στους μετόχους 11,6 εκατ. ευρώ, το 2006 11,2 εκατ. ευρώ, το 2007 15,7 εκατ. ευρώ και το 2008 17,16 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς αυτά τα ποσά (55,6 εκατ. ευρώ), θα δει ότι ξεπερνούν κατά πολύ την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων που θα πρέπει να είναι 20,3 εκατ. ευρώ, που απαιτείται για να εγκαταλείψουν οι μεγαλοεργολάβοι το έργο.

Μην βιάζεστε. Δεν τελειώσαμε όμως… Υπάρχουν, και άλλες δύο εταιρείες:

  1. Η εταιρεία «Αττικές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ», με την οποία διαχειρίζονται ένα δίκτυο οπτικών ινών κατά μήκος της Αττικής Οδού, η οποία παρουσιάζει καθαρά κέρδη που κυμαίνονται (με βάση τους ισολογισμούς της) από 3,16 εκατ. ευρώ το 2005 έως 4 εκατ. ευρώ το 2008, τα οποία αποδίδει ως μερίσματα στους μεγαλοεργολάβους.
  2. Η εταιρεία «Αττικοί Σταθμοί ΑΕ», μέσω της οποίας διαχειρίζονται τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών που υπάρχουν στην Παλλήνη και στον Ασπρόπυργο, η οποία έχει και αυτή καθαρά κέρδη, εκ των οποίων μεγάλο μέρος διανέμεται επίσης ως μέρισμα στους μεγαλοεργολάβους.

Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη όλων αυτών των εταιρειών παρότι μοιράζονται ως μερίσματα στους μεγαλοεργολάβους δε συνυπολογίζονται στο 11,6% της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, επειδή υπολογίζονται ως… «έξοδα λειτουργίας» της «Αττικής Οδός ΑΕ»!

Δηλαδή στις στατιστικές των εργολάβων που αναπαράγονται και από τον στημένο τύπο εμφανίζονται τα κέρδη ως έξοδα.

Έτσι με αυτό το κόλπο οι μεγαλοεργολάβοι παρατείνουν με το «έτσι θέλω» τη σύμβαση.

Και το κερασάκι στην τούρτα για την Αττική οδό;

Πόσο παραπάνω κόστισε η Αττική οδός από όσο έπρεπε;

Με βάση στοιχεία και καταγγελίες που αναφέρουν σήμερα και επίσημες πηγές στην ΕΕ όλα τα έργα έχουν υπερκοστολογηθεί μέχρι και έξι φορές στην Ελλάδα από τους εργολάβους. Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ αναφέρεται ότι έχει υπερκοστολογηθεί τουλάχιστον τρείς φορές παραπάνω. Κατασκευάστηκε δηλαδή με μόνη τη συμμετοχή του Ελληνικού δημόσιου, δηλαδή μόνο με τα δικά μας χρήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμη περισσότερους κινητοποιούμαστε έμπρακτα:

ΟΛΟΙ στους ΔΡΌΜΟΥς! ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ Α.Ε.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας Αττική Οδός Α.Ε., που αποφάσισε τη δραστική μείωση του προσωπικού της λόγω -όπως τονίζει – σε «μείωση των κερδών» της εταιρείας. Τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία μάζεψε ανά τομείς συνολικά τους εργαζόμενους και τους ενημέρωσε για την πρόθεση της για μαζικές απολύσεις.

Πρακτικά η εταιρεία έθεσε ως «επιλογές» για τους εργαζόμενους είτε την «εθελούσια έξοδο» με αντίτιμο τη διπλάσια αποζημίωση που δικαιούται ο καθένας με βάση την προϋπηρεσία του, είτε την παραμονή στην εταιρεία η οποία όμως θα ολοκληρωθεί με την απόλυση τους εντός του 2013 με προειδοποίηση (μισή αποζημίωση) «σύμφωνα με τη δυνατότητα που δίνει πια ο νόμος» όπως τόνισε. Οι εργαζόμενοι με βάση την απόφαση αυτή καλούνται να απαντήσουν περίπου μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη.

Έτσι η εργοδοσία της Αττική Οδού Α.Ε. θέλει προφανώς να ξεμπερδεύει από εργαζόμενους με δικαιώματα, κάνοντας «λάστιχο» όσους εργαζόμενους παραμείνουν στη δουλειά οι οποίοι θα δουλεύουν από πόστο σε πόστο, προσλαμβάνοντας ίσως νέο εργατικό δυναμικό με χαμηλότερες συμβάσεις και μισθούς και πιθανά νέους κάτω των 25 με μισθό χαρτζιλίκι. Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς λοιπόν για τους εργαζόμενους άλλης μιας εταιρείας περιλαμβάνει απολύσεις και μιζέρια. Καλούμε τους εργαζόμενους να ευχηθούν με τον δικό τους τρόπο Καλά Χριστούγεννα στην εργοδοσία.

Τώρα οι εργαζόμενοι να ορθώσουν το ανάστημά τους, να συσπειρωθούν στο σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων που δε θα τους κρεμάσει, να αντιπαλέψουν μέσα στο χώρο δουλειάς τους την προσπάθεια εξαθλίωσής τους από εργοδοσία, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Καλούμε τους συναδέλφους από την Αττική Οδό να απορρίψουν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας να μην υπογράψουν την «εθελούσια έξοδο», να μην δεχθούν τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους, δίπλα τους έχουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το Π.Α.ΜΕ. Τα κέρδη κάθε μεγαλοεργολάβου, βιομήχανου, εφοπλιστή βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκών των εργαζόμενων. Ο πακτωλός των κερδών της Αττικής Οδού είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των ίδιων των εργαζόμενων της. Τις επόμενες μέρες κλιμάκια του σωματείου μας θα περιοδεύσουν στους χώρους της Αττικής Οδού Α.Ε.

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα

 Αττική Οδός: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Σε μαζικές απολύσεις ετοιμάζεται να προχωρήσει η Αττική Οδός λόγω «μείωσης των κερδών» της εταιρείας. Έτσι τις τελευταίες μέρες η εταιρεία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως θα προχωρήσει σε «πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου» που στις σημερινές συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης ισοδυναμεί με καταδίκη σε ανεργία και φτώχεια. Μάλιστα η εταιρεία απείλησε τους εργαζόμενους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί σε απολύσεις εντός του 2013 με προειδοποίηση και με μισή αποζημίωση.
Η προσπάθεια αυτή αν δεν αποκρουσθεί αποτελεσματικά και συλλογικά από τους εργαζόμενους, θα εξελιχθεί σε επιχείρηση επιβολής αθρόων απολύσεων και δραστικών μειώσεων μισθών. Η Αττική Οδός που εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα μέσα στην κρίση, με τα πανάκριβα διόδια που έχει επιβάλλει και το ξεζούμισμα των εργαζομένων της, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το κεφάλαιο θέλει να φορτώσει την κρίση στους εργαζόμενους με τρομοκρατία, απολύσεις, καταβαράθρωση αμοιβών και δικαιωμάτων, για να εξασφαλίσει αυξημένα κέρδη έχοντας ξεφορτωθεί εργατικό «κόστος». Στρατηγικός της σύμμαχος τα μνημόνια και οι αντεργατικοί νόμοι κυβέρνησης και τρόικας ΕΕ- ΔΝΤ, που οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε μια πρωτοφανή καταστροφή κι εξαθλίωση και ισοπεδώνουν κάθε δικαίωμα.
Τα σχέδια της Αττικής Οδού θα μας βρουν απέναντί τους. Την κρίση να πληρώσουν αποκλειστικά αυτοί που τη δημιούργησαν, αυτοί που αποκόμισαν και αποκομίζουν υπερκέρδη!
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην δεχθούν καμιά απόλυση, καμία μείωση μισθών. Με αγωνιστική ταξική ενότητα να απαντήσουμε ενωμένοι κόντρα στη λογική που μας καλεί να διαχειριστούμε την κρίση από κοινού με τους εργοδότες, να την πληρώσουμε εμείς δηλαδή, κόντρα στην πολιτική της ανεργίας και των απαράδεκτων συνθηκών ζωής και εργασίας.
ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s