Η μετακίνηση με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα


Απευθυνόμαστε σε όλους όσους βιώνουν την βαρβαρότητα του καπιταλισμού και στις σημερινές αντίξοες, ιστορικές συνθήκες, ψάχνουν τρόπους να αντιδράσουν και να αντισταθούν.

Όλοι εμείς που καθημερινά χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,  άνεργοι, εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες, νέοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι όλοι όσοι βγάζουμε τον μήνα με λίγα μεροκάματα, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στις μετακινήσεις μας μέσα στη πόλη.

Το κόστος για τις μετακινήσεις με τα Μ.Μ.Μ. είναι απαγορευτικό για κάποιον που έχει λίγα ή καθόλου χρήματα, και το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στην πόλη, θεωρείται παραβατικό για το κράτος και τους ελεγκτές των μέσων. Μπορεί κάποιος από το βασικό πρόστιμο του εξηνταπλάσιου της αξίας του εισιτηρίου να βρεθεί να χρωστάει ένα τεράστιο ποσό εάν δεν έχει έγκαιρα να το πληρώσει.

Όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο έρχεται αντιμέτωπος  με την απειλή του προστίμου ή με τους τραμπουκισμούς των ελεγκτών και της αστυνομίας. Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι το ολοήμερο εισιτήριο κοστίζει τέσσερα ευρώ,  δηλαδή το ένα τρίτο του ημερήσιου επιδόματος ανεργίας για όποιον είναι «τυχερός» και παίρνει αυτό το ποσό, ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί  αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων από το νέο έτος.

Η μετακίνηση μέσα στην πόλη, όπως και η πρόσβαση σε παροχές υγείας, παιδείας και πρόνοιας είναι πρωταρχικές ανάγκες όλων των ανθρώπων και όχι εμπορεύματα. Τα Μ.Μ.Μ. είναι πληρωμένα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους μας και δεν θα πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος. Αν υπάρχουν ανάγκες χρηματοδότησης τους, ας κοπούν χρήματα απ΄ αυτά που δίνονται στους μισθούς των παπάδων και των δυνάμεων καταστολής.

Απ’ την άλλη όταν δισεκατομμύρια δίνονται στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, τέλη, χαράτσια, οι απολύσεις ,οι περικοπές μισθών και συντάξεων αυξάνονται, θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να συντηρήσουν και να οργανώσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  και για αυτό πρέπει πάλι να πληρώσουμε εμείς οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Παρά την κοινωνική ανάγκη που καλύπτουν τα Μ.Μ.Μ. και το γεγονός πως καλά οργανωμένα δημόσια Μ.Μ.Μ. είναι πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη είναι ολοφάνερο πως ο κρατικός σχεδιασμός προωθεί την εξάρτηση από το ΙΧ, μέσω της υποβάθμισης των υπηρεσιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στοχεύοντας στην ιδιωτικοποίηση τους,  κάτι που συμφέρει το κεφάλαιο.

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών και ιδιαιτεροτήτων θα πρέπει να έχουν την ελευθερία αξιοπρεπούς μετακίνησης και να μην παραμένουν αποκλεισμένοι από την κοινωνική ζωή.

Ανήκουμε στο κομμάτι εκείνο των καταπιεσμένων που πιστεύει ότι μόνο αγωνιζόμενοι αυτοοργανωμένα και με αλληλεγγύη μεταξύ όσων  δέχονται την επίθεση των κυρίαρχων θα κερδίσουν και θα υπερασπιστούν τη ζωή τους.

 

Προτάσσουμε:

  • Την αλληλεγγύη προς τους συνεπιβάτες που δεν κόβουν εισιτήριο και έρχονται αντιμέτωποι με την βία των ελεγκτών και της αστυνομίας.
  • Την αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους των Μ.Μ.Μ. όταν απεργούν και υπερασπίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα.

 

Ζητάμε:

  • Την αλληλεγγύη των εργαζόμενων στα Μ.Μ.Μ. στις διεκδικήσεις των υπόλοιπων εργαζομένων και ανέργων,  καθώς και να απομονώσουν και να καταγγείλουν ρατσιστικές και τραμπούκικες συμπεριφορές  λίγων, που τρομοκρατούν επιβάτες,  όπως και να αρνηθούν να παίζουν το παιχνίδι τις εξουσίας που χωρίζει τους από κάτω  με μικροεξουσίες όπως αυτές των ελεγκτών.

 Διεκδικούμε:

  • Ελεύθερη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Την άμεση διαγραφή όλων των προστίμων.
  • Επαναπρόσληψη των απολυμένων στα Μ.Μ.Μ., και νέες θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν από την επαναλειτουργία των γραμμών που έχουν καταργηθεί, την αύξηση των δρομολογίων και την επέκτασή τους σε νυκτερινές ώρες.
  • Να μην διακόπτεται η λειτουργία των Μ.Μ.Μ. σε απεργίες και διαδηλώσεις και να παραμένουν ανοιχτοί οι σταθμοί του Μετρό-Ησαπ καθ ’όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

 Να παλέψουμε για δωρεάν Δημόσια μετακίνηση για περισσότερα δρομολόγια καθώς και για περισσότερες και καλύτερες προσβάσιμες γραμμές

ΣΩματείο Βάσης Ανέργων & επισφαλώς εργαζομένων (ΣΩ.Β.Α.)

http://swbanergwn.espivblogs.net

1 σχόλιο

  1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s