Πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους στα προγράμματα ενοικιαζόμενης “κοινωφελούς” εργασίας


Εδώ και καιρό με αφορμή την κρίση πραγματοποιείται η μεγαλύτερη επίθεση απέναντι στους εργαζομένους. Kατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις εργασίας. Με πρόσχημα μάλιστα την καταπολέμηση της ανεργίας, η επίθεση αυτή τη φορά γίνεται με τη μορφή της «δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».

Συγκεκριμένα: είναι προγράμματα επιχορηγούμενα από την ευρωπαϊκή ένωση μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με τις ασφαλιστικές εισφορές να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ (με χρήματα δηλαδή που έχουν κρατηθεί από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων), χωρίς επίδομα αδείας, αποδοχές άδειας, δώρο Χριστουγέννων, τριετίες, επιδόματα (οικογενειακό, γάμου, παιδιών κλπ), με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως, ανεξάρτητο από της σπουδές και το αντικείμενο εργασίας του εργαζόμενου.

Οι προσλήψεις στο πρόγραμμα αυτό, που αφορούν 57.000 ανέργους για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας σε ΟΤΑ, γίνεται μέσω ενοικίασης των εργαζομένων από ΜΚΟ, σωματείων, αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών. Επί της ουσίας δηλαδή για εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων που απολαμβάνουν αντίστοιχα οικονομικά οφέλη μέσω των επιδοτήσεων από το ΕΣΠΑ.

Στα προγράμματα αυτά έχει ενταχθεί ως εταιρία ενοικίασης εργαζομένων και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με 879 θέσεις «Κοινωφελούς Εργασίας» στους δήμους Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Λιοσίων, Ελευσίνας, Παλλήνης, Αθηναίων, Καλλιθέας κ.α.

Η ΓΣΕΕ δηλαδή στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, προωθεί έμπρακτα την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, την προώθηση – θεσμοθέτηση της ενοικιαζόμενης εργασίας.

Tα προγράμματα αυτά αποτελούν το πολιορκητικό κριό την διαμόρφωση γενικότερα ενός μοντέλου εργαζόμενου χωρίς καθόλου δικαιώματα με αποκλειστικά και μόνο με υποχρεώσεις πλήρως υποταγμένου της ορέξεις των αφεντικών. Όπως χαρακτηριστικά δείχνει και το πνεύμα των σχετικών συμβάσεων: «υποχρεώνεται να εκτελεί τα καθήκοντά του/της, που θα καθορίζονται και μπορεί να μεταβάλλονται με απόφαση του εργοδότη, πρόθυμα και με πνεύμα απόλυτης πειθαρχίας, να δέχεται οδηγίες και να εκτελεί με επιμέλεια κάθε εντολή που του/της δίδεται, ευθυνόμενος/η για κάθε ζημιά του ΕΡΓΟΔΟΤΗ από δική του/της υπαιτιότητα.»

Απέναντι σε αυτό το εργασιακό καθεστώς που δεν απέχει και πολύ από το καθεστώς των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, το εργατικό κίνημα πρέπει να πάρει θέση και να αποκρούσει έμπρακτα αυτή την κατάσταση οργανώνοντας καταρχήν απεργίες στους ΟΤΑ.
Η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων περνάει μέσα από τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή επισφαλούς και ενοικιαζόμενης εργασίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα

Στο δουλεμπόριο της «κοινωφελούς εργασίας» που νομιμοποιούν και προωθούν ΟΑΕΔ- ΔΗΜΟΙ – ΜΚΟ – ΓΣΕΕ – ΚΡΑΤΟΣ να απαιτήσουμε:

• Πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους στα προγράμματα ενοικιαζόμενης κοινωφελούς εργασίας και πρόσληψη τους ως οργανικούς υπαλλήλους στους ΟΤΑ
• Σταθερή εργασία για όλους, όλες με κοινωνικό μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας

Άνεργοι – άνεργες από τις γειτονιές της Αθήνας

http://anergoigeitonion.espivblogs.net/

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s