Αθωωθήκαν χτες Πέμπτη 28 Ιούνη 2012 οι 5 Χαλκιδέοι συναγωνιστές στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.


Οι συναγωνιστές είχαν συλληφθεί στις 6 του περασμένου Γενάρη κατά την γιορτή των Θεοφανείων, όπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κάρολος Παπούλιας.

Μετά την σύλληψή τους, είχε απαγγελθεί σε βάρος τους  η κατηγορία της προσβολής του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 168.2 π.κ). Προφανώς, η κατηγορία στήθηκε με άνωθεν εντολές σε μία προσπάθεια ανάσχεσης και εκφοβισμού  των εκδηλώσεων των αγανακτισμένων πολιτών στο σύνολο της χώρας. Με απόφαση του Αρείου Πάγου, η δίκη διεξήχθη στην Αθήνα και όχι στην Χαλκίδα με το αιτιολογικό της αποφυγής πρόκλησης επεισοδίων.

Την αίθουσα 1, του κτηρίου 8 των δικαστηρίων αλλά και τον περίβολο χώρο αυτής και αυτού,πλαισίωσαν πάνω από 200 συμπαραστεκόμενοι συναγωνιστές κοινωνικών κινημάτων, αυτόνομων συλλογικοτήτων και λαϊκών συνελεύσεων.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας ,ενός 25χρονου αστυνομικού, ο οποίος υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις κατόπιν ερωτήσεων των δύο συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων αλλά και της προέδρου του δικαστηρίου. Από την κατάθεσή του φάνηκε ότι οι διαδηλωτές εκείνη την ημέρα ήταν περισσότεροι από  τα 2000. Ισχυρίστηκε ότι ακούγονταν τρία χαρακτηριστικά συνθήματα : Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς. –  Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-η χούντα δεν τελείωσε το 73 και – Παπούλια φύγε από εδώ και πέσε στο νερό.

Οι 5 μάρτυρες υπεράσπισης ,όλοι κάτοικοι Χαλκίδας, κατέθεσαν ότι θα μπορούσαν να είναι και αυτοί κατηγορούμενοι , επειδή συμμετείχαν εκείνη την ημέρα σε μία μεγάλη αυθόρμητη διαδήλωση 2000 ατόμων, φώναζαν και αυτοί ,όπως και όλοι οι διαδηλωτές, τα ίδια συνθήματα και εξέφραζαν την αγανάκτησή τους σε μία ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Οι 5 κατηγορούμενοι συναγωνιστές, στην απολογία τους, γενναία και σθεναρά, δεν αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στην μεγάλη εκείνη διαδήλωση, δεν αρνήθηκαν ότι φώναζαν αυτά τα συνθήματα. Το κίνητρό τους δεν ήταν να προσβάλλουν, αλλά με την αγανάκτησή τους να καταδείξουν ότι βιώνουμε μία οικονομική χούντα που περιθωριοποιεί ανθρώπους ,δημιουργεί προβλήματα στον λαό που δοκιμάζεται σκληρά. Δήλωσαν ότι θα ξανασυμμετέχουν σε γνήσιες και αυθόρμητες διαδηλώσεις του λαού και θα ξαναφωνάξουν αντίστοιχα συνθήματα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι τα δύο πρώτα είναι πολιτικά συνθήματα, εκφράζουν την αλήθεια που βιώνει ο τόπος, δεν συνιστούν προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απευθύνονταν σε όλους τους επισήμους, το δε τρίτο ακουγόταν από όλους τους διαδηλωτές και ήταν προϊόν γνήσιας λαϊκής και αυθόρμητης αγανάκτησης, οι δε κατηγορούμενοι είναι πολιτικοποιημένα άτομα και κοινωνικοί αγωνιστές και η κοινωνική τους πάλη δεν χαρακτηρίζεται από ατομικές προσβολές αλλά από πολιτικό λόγο και πολιτική επιχειρηματολογία.

Η υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων εστιάσθηκε, κυρίως, στο αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και οι όποιες διαμαρτυρίες τους είναι πρωτάκουστο να εκλαμβάνονται ως προσβολή στους κρατούντες και είναι απαράδεκτο να φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες τέτοια συμβάντα, γεγονός που συνιστά αναμφισβήτητα μία πολιτική δίκη και δίωξη αντιφρονούντων. Επέστησαν την προσοχή του δικαστηρίου στην σωστή στάθμιση της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών που πρέπει πάντα να προασπίζεται και την οριοθέτησή της από την αναίτια προσβολή. Τόνισαν μάλιστα ότι μία τέτοια κατηγορία ,πόσο μάλλον μία καταδίκη, μας γυρίζει αιώνες πίσω στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ,όταν κυρίως κάποιοι τρελοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες προσήγαγαν σε δίκες και καταδίκες με θανατική ποινή διαδηλωτές και αντιφρονούντες πολίτες με την κατηγορία της προσβολής των κρατούντων.

Ερωτηματικά και απορίες σχηματίστηκαν στην Πρόεδρο του δικαστηρίου αλλά και στον εισαγγελέα από το γεγονός ότι συνελήφθησαν μόνο οι 5 κατηγορούμενοι από ένα μεγάλο πλήθος και μάλιστα 30 με 45 λεπτά της ώρας μετά την λήξη της διαδήλωσης και μάλιστα από ανθρώπους της ασφαλείας με πολιτικά στα στενά δρομάκια της Χαλκίδας.

Το δικαστήριο τελικά ΑΘΩΩΣΕ και τους 5 κατηγορούμενους!

Με το άκουσμα της απόφασης, οι συμπαραστεκόμενοι συναγωνιστές –ακροατές της δίκης, σύσσωμοι φώναξαν δυνατά: H αλληλεγγύη το όπλο των λαών ,πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών!- Ανυπακοή και ανατροπή!

Στην χτεσινή δίκη φάνηκε καθαρά ότι οι κρατούντες είναι αυτοί που προσβάλλουν τον λαό με τις πολιτικές τους! Αποδείχτηκε ότι ούτε τα νομικά τεχνάσματα, το νομικό οπλοστάσιο, μπορεί να αναχαιτίσει μία διογκούμενη ανυπακοή και εξεγερσιακή διάθεση του λαού! Οι αγώνες θα συνεχίζονται, παρά τις προσπάθειες καταστολής τους, θα δυναμώνουν και θα οδηγούν σε νίκες λαϊκού κινήματος!

ρΕΠΟΡΤΆΖ απο τη δίκη: Χ.Μ /www.denplirono.info

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s