Η ΤτΕ αφαίρεσε χρήματα από εκπαιδευτικά ιδρύματα για το PSI !!


Η είδηση μοιάζει ακόμη απίστευτη αλλά δημοσιεύεται σε πλήθος μέσων ήδη:

Τα Πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων.

Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας είναι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους.

Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητάμε την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων.
Επιπλέον, επειδή παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της μεταβολής του καθεστώτος για την επιλογή ερευνητικού προσωπικού από τα Πανεπιστήμια, οι Πρυτάνεις όλων των Πανεπιστημίων και εκπρόσωποι των ΕΛΚΕ συνέρχονται την Τρίτη 27-03-2012 στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των παραπάνω σοβαρών θεμάτων, έχοντας ζητήσει παράλληλα, συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

http://www.epiruschannel.gr/node/9421

Aκόμα τραγικώτερα εμφανίζονται τα πράγματα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης:

Σοκ υπέστη ο πρόεδρος του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Καρακολτσίδης, όταν έμαθε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας επένδυσε τα διαθέσιμα του ιδρύματος σε ομόλογα, τα οποία στη συνέχεια κουρεύτηκαν. Έτσι τα 8 εκατ. ευρώ που πίστευε ότι διαθέτει έγιναν… 180.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η στάση πληρωμών να μοιάζει ως μοναδική λύση.

Σε επιστολή που έστειλε χθες εσπευσμένα στον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη, ζητώντας την παρέμβασή του, του δηλώνει ρητά ότι το ίδρυμα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εντός των επόμενων ημερών σκοπεύει να προβεί σε στάση πληρωμών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. «Η κατάστασή μας είναι τραγική. Δεν έχουμε πάρει καθόλου χρήματα για το 2012, γιατί δεν κάναμε εκλογές, μας κόβουν και αυτά και είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών και αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος. Μας τιμωρούν, γιατί ήμασταν νοικοκύρηδες και μαζεύαμε λεφτά, ενώ εξαιρούν μόνον την Εκκλησία», τόνισε στη «Μ» ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ Παύλος Καρακολτσίδης.
Εξήγησε μάλιστα ότι με αυτά τα 180.000 ευρώ πρέπει να δοθούν 130.000 ευρώ για τη σίτιση των φοιτητών, 130.000 για τους έκτακτους καθηγητές (σ.σ. έχουν πληρωθεί μόνον τον Οκτώβριο), 70.000 στη ΔΕΗ και κάποιες άλλες δεκάδες χιλιάδες ευρώ για θέρμανση και τηλέφωνα.

Τα ομόλογα και η επιστολή
Η κατάθεση των κρατικών επιχορηγήσεων των ΝΠΔΔ στην Τράπεζα της Ελλάδας δεν αποτελεί επιλογή τους αλλά υποχρέωση εκ του νόμου. Κάθε είδους διαθέσιμα των ιδρυμάτων οι διοικήσεις είναι υποχρεωμένες να τα καταθέτουν στην ΤτΕ και μόνον με άδεια μπορούν προσωρινά να τα μεταφέρουν σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα.
«Οι τραπεζικές καταθέσεις μας στην ΤτΕ δεν είναι απλώς ρευστό, αλλά αποτελούν κονδύλια ειδικού σκοπού από την κρατική επιχορήγηση του προϋπολογισμού μας, με τα οποία εξυπηρετούμε όλες τις τρέχουσες ειδικές λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματός μας, που αποτελεί ΝΠΔΔ και λειτουργεί στο πλαίσιο των προϋποθέσεων του άρθρου 16 του συντάγματος ως ΑΕΙ. Ο ειδικός δημόσιος σκοπός είναι αυταπόδεικτος, διότι χωρίς αυτά τα χρηματικά διαθέσιμα από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν είμαστε σε θέση ούτε το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό μας να πληρώσουμε ούτε τις υποδομές μας να συντηρήσουμε ούτε τα απαραίτητα υλικά να προμηθευτούμε για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών μας», σημειώνει στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας ο κ. Καρακολτσίδης.
Όπως πληροφορήθηκε, χωρίς εντολή του ΑΤΕΙΘ επενδύθηκαν τα διαθέσιμα σε ομόλογα, τα οποία μετά το κούρεμα έχουν σχεδόν μηδενιστεί, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς χρήματα. Γι’ αυτό θεωρεί ότι η στάση αυτή της ΤτΕ είναι αντισυμβατική και παράνομη, έξω από τα όρια της όποιας τραπεζικής δεοντολογίας, και καλεί τον υπουργό να παρέμβει άμεσα, ζητώντας την εξαίρεση των ανώτατων ιδρυμάτων από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως έγινε και με την Εκκλησία.


Εκτακτη σύνοδος προέδρων των ΤΕΙ

Επειδή το πρόβλημα δεν αφορά μόνον το Αλεξάνδρειο, τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ.
«Κάποιοι βιάστηκαν να δηλώσουν πως θα μας σώσει η πιστή εφαρμογή του νόμου και προχώρησαν στη διενέργεια εκλογών, ίσως γιατί ήθελαν να φανούν πρωτοπόροι. Γρήγορα όμως έγινε αντιληπτό ότι η εφαρμογή του νόμου όχι μόνο δεν λύνει τα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά φέρνει στην επιφάνεια και νέα, ακόμη πιο δύσκολα θέματα. Δεν είναι δυνατόν η τριμελής γραμματεία να παραμένει άπραγη, όταν γύρω μας συντελούνται κοσμογονικά γεγονότα. Πρέπει επειγόντως -και σήμερα ακόμη, εάν αυτό είναι δυνατόν- να συγκληθεί σύνοδος προέδρων με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων μας. Σε αντίθετη περίπτωση το μέλλον των ιδρυμάτων μας είναι αβέβαιο», αναφέρει σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Νίνος στους συναδέλφους του, καλώντας τους σε άμεση κινητοποίηση.

http://www.makthes.gr/news/reportage/85761/

Πηγή: ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s