Επίθεση του «Υπουργείου Μεγάλων Εταιριών» στις Αγορές Βιοκαλλιεργητών! ΒΙΟΖΩ: Διώκεται η απ’ευθείας σχέση παραγωγού-καταναλωτή


ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ γιατί διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές απο τις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων.

Θεωρούν εμπόριο την διάθεση των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές!

Εισέβαλαν ακόμη και σε κοινωνικούς χώρους απαιτώντας κρατική άδεια για την παρουσία των παραγωγών!

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ έδωσε το “Υπουργείο Μεγάλων Εταιριών” (παλιότερα το λέγανε υπουργείο εμπορίου) στους «κροίσους» των παραγωγών γιατί ξέφυγαν από το «σύστημα» του εμπορίου και ανταγωνίζονται τα μεγάλα καταστήματα!

Δεν είναι δυνατόν οι τιμές στις αγορές βιοκαλλιεργητών να είναι μικρότερες από αυτές των μεγαλοκαταστημάτων (στα ελληνικά αλυσίδες super markets).

Δεν είναι δυνατόν ο παραγωγός να έρχεται σε απ’ ευθείας επαφή με τους καταναλωτές κερδίζοντας ταυτόχρονα και αυτός και ο καταναλωτής!

Δεν είναι δυνατόν ο καταναλωτής να παίρνει φρέσκα βιολογικά προϊόντα και να διαλέγει τοπικές ποικιλίες έξω από τον παγκοσμιοποιημένο διατροφικό κώδικα (Codex Alimentarius)!

Δεν είναι δυνατόν οι παραγωγοί να οργανώνουν οι ίδιοι τις αγορές τους, να προστατεύουν τους καταναλωτές από τους απατεώνες και να μπορούν να υπάρχουν μέσα στο σύστημα της απάτης και της αισχροκέρδειας!

Εκστρατεία διάσωσης του κερδοσκοπικού συστήματος των παγκόσμιων εταιριών και των μεγαλοκαταστημάτων, ξεκίνησε το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ)

Εδώ και μερικές εβδομάδες η διεύθυνση εμπορίου ξεκίνησε πραγματική εκστρατεία για το ανέβασμα των τιμών των βιολογικών προϊόντων στις υπαίθριες αγορές βιοκαλλιεργητών. Επιβάλλοντας με πρόστιμα στους βιοκαλλιεργητές την είσπραξη χαρατσιού από τους βιοκαταναλωτές! Το αποκορύφωμα ήταν το περασμένο Σάββατο, όπου συνεργεία του εμπορίου εισέβαλαν στην υπο-κατάληψη αγορά της Κυψέλης απαιτώντας άδειες για την παρουσία των παραγωγών και ταμειακές μηχανές για το ΦΠΑ, που οι παραγωγοί πρέπει να εισπράττουν από τους καταναλωτές!

Οι αγρότες ήταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, γιατί σαν παραγωγοί πλήρωναν ΦΠΑ για την αγορά των εισροών τους αλλά δεν εισέπρατταν. Το κράτος τους επέστρεφε το 50% του ΦΠΑ των εισροών τους. Η κυβέρνηση της τρόικας αποφάσισε να μετατρέψει τους παραγωγούς σε εμπόρους, υποχρεώνοντάς τους με αυτό τον τρόπο να εισπράττουν ΦΠΑ από τους καταναλωτές και το περίσσευμα να το αποδίδουν στο κράτος. Ταυτόχρονα αυξήσανε πολύ περισσότερο το χαράτσωμα των καταναλωτών γιατί για να γίνει αυτό ο παραγωγός χρειάζεται ταμειακή μηχανή, λογιστή σε μηνιαία βάση κ.λπ. Έτσι η επιβάρυνση στα προϊόντα υπερβαίνει το 20%! (Με τον σημερινό ΦΠΑ του 13%). Αν υπολογίσουμε ότι η διεύθυνση εμπορίου θέλει και έξοδα για άδειες, τότε το χαράτσι στους καταναλωτές θα υπερβεί το 25%!

Δεν θα ανεχτούμε άλλη αρπαχτή στα πενιχρά μας εισοδήματα

Δεν έχουμε πια άλλη επιλογή:

* Η ανατροπή όλων αυτών που μας καταστρέφουν και μας στερούν την ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή είναι μονόδρομος.

* Ας στραφούμε στην ΟΙΚΟ-αυτάρκεια και την ανταλλαγή αγαθών. Το θηρίο χωρίς το δικό μας καρπό θα συρρικνωθεί!

Οι αγορές ΒΙΟκαλλιεργητών ΔΕΝ θα κλείσουν!

Θα τις στηρίξουμε εμείς οι ΒΙΟκαταναλωτές!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το ΥΠΑΑΝ και την κυβέρνηση να ακυρώσουν τα πρόστιμα και τα χαράτσια που επέβαλαν στους παραγωγούς.

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2012

Το ΔΣ της ΒΙΟΖΩ

http://kdrasi.wordpress.com

1 σχόλιο

  1. Έχω την εντύπωση πως ο τίτλος του άρθρου δεν είναι ακριβής. Η διεύθυνση εμπορίου δεν τα έβαλε με του καλλιεργητές επειδή καλλιεργούν τους δικούς τους σπόρους ή πουλάνε φτηνότερα από τις πολυεθνικές, αλλά (απ’ ότι κατάλαβα) επειδή δρουν (κατά την άποψη της διεύθυνσης εμπορίου) σαν έμποροι (επειδή πουλάνε απευθείας στον τελικό καταναλωτή) χωρίς να αποδίδουν τον κατάλληλο ΦΠΑ (που για να είμαστε ειλικρινείς αποδίδουν οι πολυεθνικές). Πρόκειται λοιπόν για ζήτημα ερμηνείας
    Αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι το μένος που δείχνει το ΥΠΑΑΝ μπορεί να οφείλεται (έμμεσα ή άμεσα) στο γεγονός ότι θέλει να στηρίξει τις πολυεθνικές, αλλά αυτό δεν ακυρώνει επίσης το γεγονός ότι η αντίδραση του ΥΠΑΑΝ βασίζεται σε νομιμοφανή (τυπικά) δικαιολογία.
    Χρέος μας και των καταναλωτών είναι να διεκδικήσουμε απ’ το κράτος να αλλάξει την ερμηνεία του εμπορίου των καλλιεργητών, αντιμετωπίζοντάς τους σαν καλλιεργητές-αγρότες και όχι σαν εμπόρους,(άλλωστε το κράτος θα έπρεπε να στηρίζει τους απλούς πολίτες έναντι των πολυεθνικών), αλλά δεν χρειάζεται να παρουσιάζουμε τα γεγονότα σαν το κράτος να δρα σχεδόν… παράνομα προκειμένου να προστατέψει τα μεγάλα συμφέροντα, αφού αυτό δεν ισχύει (τουλάχιστον τυπικά) και κινδυνεύουμε έτσι να χάσουμε το σημείο εστίασης των γεγονότων (δηλαδή να μπλέκουμε σε συνομωσιολογικές προσεγγίσεις αντί να διεκδικούμε απλά από το κράτος να αλλάξει την ερμηνεία που το ίδιο δίνει στους νόμους του, ώστε να προστατεύει τους μικρούς αγρότες και όχι τα οργανωμένα τραστ). Αυτό όμως είναι πολιτικό και όχι νομικό θέμα
    Μετά τιμής

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s