Θέλεις ηλεκτρικό; Μην πληρώσεις το χαράτσι!


ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ

της Φλώρας Παπαδέδε, Γ. Γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ

Θέλεις να έχεις ηλεκτρικό ρεύμα; ΜΗΝ πληρώνεις το χαράτσι. Μοιάζει παράλογο κι εντελώς οξύμωρο; Ας δοκιμάσουμε να κλείσουμε για λίγο τα αυτιά μας στην παραπληροφόρηση και την τρομο-υστερία που εξαπολύουν η τρόικα, οι ελληνόγλωσσες κυβερνήσεις της και τα ΜΜΕ και να σκεφτούμε απλά με την κοινή λογική.

Το χαράτσι που επιβλήθηκε στους λογαριασμούς του ρεύματος (και της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων) κι επονομάζεται «έκτακτο ειδικό τέλος», δεν είναι ούτε έκτακτο, ούτε ειδικό, ούτε τέλος. Η κυβέρνηση ήδη εξήγγειλε ότι θα το διατηρήσει και μετά το 2015. Θα ενοποιήσει μάλιστα στο χαράτσι όλους τους φόρους που έχει επιβάλλει στην προσωπική ακίνητη περιουσία,
θα τους αναπροσαρμόσει (προς τα πάνω) και από το Γενάρη του 2012 θα ανοίξει ο νέος κύκλος εκβιασμών με το ρεύμα… Ένας εκβιασμός μόνιμος και συνεχής. Η λογική και η εμπειρία λέει ότι όποιος υπέκυψε σε εκβιαστές βγήκε πάντα χαμένος και κατάφερε μόνο να τους ανοίξει την όρεξη.

Ακόμα κι αν υπάρχει σήμερα λαϊκή οικογένεια που δεν έχει πληγεί από την ανεργία, τις εφεδρο-απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, πόσο καιρό θ’ αντέξει αυτή τη συνεχή φοροαφαίμαξη; Πόσο θα αργήσει να υποβιβαστεί στην κατηγορία αυτών που «δεν μπορούν να πληρώσουν», που θα πρέπει να επιλέξουν αν θα αγοράσουν τρόφιμα ή θα έχουν ρεύμα; Ήδη, το 25% των νοικοκυριών αδυνατεί να πληρώσει τη δαπάνη για ηλεκτρικό. Πληρώνοντας το χαράτσι μήπως τελικά επισπεύδεται η ώρα που δεν θα έχουμε να πληρώσουμε ούτε το ρεύμα;

Το χαράτσι δεν είναι «τέλος» αλλά φεουδαρχικός φόρος επικυριαρχίας. Είναι πληρωμή ενοικίου στον τοκογλύφο για να μένεις στο σπίτι σου. Η καταβολή του είναι σαν να αναγνωρίζονται στους διεθνείς δανειστές απαιτήσεις συνιδιοκτησίας στην περιουσία των νοικοκυριών. Γι’ αυτό και το «κλιμάκιο παρακολούθησης» της τρόικα, δηλ. οι γκαουλάιτερ των επικυρίαρχων απαιτούν καθημερινή ενημέρωση και εικόνα για την πορεία είσπραξης του χαρατσιού.

Τα έσοδα που επιδιώκουν να συγκεντρώσουν από τα χαράτσια (1,7 δις € μόνο για το 2011), δεν πάνε σε μισθούς και συντάξεις που πετσοκόβονται, ούτε για σχολεία και νοσοκομεία που συρρικνώνονται και κλείνουν. Ούτε ένα ευρώ δεν μένει με οποιοδήποτε τρόπο στη χώρα και για τις ανάγκες της. Οδεύουν κατευθείαν στην αποπληρωμή των διεθνών και ντόπιων τοκογλύφων, δηλ. στις «αγορές» και στις τράπεζες. Μέσα από αυτόν τον πραγματικό φόρο αίματος στραγγίζουν και το τελευταίο «λίπος», τις τελευταίες οικονομίες και το κομπόδεμα της λαϊκής οικογένειας που κρατά για να αντέξει στις δύσκολες μέρες. Είναι εργαλείο για να εξαθλιωθούν και να γονατίσουν οι εργαζόμενοι κι ολόκληρος ο ελληνικός λαός, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποδεχτεί μισθούς 300 € και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, επόπτες και επιτήρηση, το ξεπούλημα της χώρας του και την υποθήκευση κυριολεκτικά της ίδιας του της ζωής.

Η μαζική αντίσταση στα χαράτσια είναι απαραίτητος όρος για να υπερασπίσουμε τη δουλειά και τους κόπους μιας ζωής, το σπίτι της οικογένειάς μας, την αξιοπρέπειά μας. Κι όπως πρέπει να υπερασπιστούμε την προσωπική μας περιουσία, έτσι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και με τη δημόσια, δηλ. την κοινή μας περιουσία. Το χαράτσι απειλεί και τη ΔΕΗ με χρεοκοπία λόγω έλλειψης ταμειακής ρευστότητας, επιταχύνοντας τη διάλυση και το ολοκληρωτικό ξεπούλημά της. Η διάσπαση, η ιδιωτικοποίηση, η παράδοσή της σε ξένα και ντόπια μονοπώλια θα σημάνει την πλήρη μετατροπή του ρεύματος σε ακριβό εμπόρευμα για λίγους. Θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια και την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Δεκαετίες ολόκληρες ο ελληνικός λαός πλήρωνε απ’ το υστέρημά του για να αναπτυχθούν δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές που μπορούν να παρέχουν αναγκαία κοινωνικά αγαθά. Το ρεύμα, το νερό, οι μεταφορές, η παιδεία, η υγεία ή θα ανήκουν αποκλειστικά στο δημόσιο ή θα πάψουν να είναι και κοινωνικά και αγαθά. Γι’ αυτό απαιτείται αντίσταση και στο «χαράτσι» που επιβάλλεται στη δημόσια περιουσία, δηλ. την εκποίησή της στα «Ταμεία Αξιοποίησης» των αγορών, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Μπορούμε να καταργήσουμε το χαράτσι; Η ενεργητική αντίδραση κι η μαζική αντίσταση μπορεί να ακυρώσει στην πράξη κι αυτό κι όλα τ’ άλλα χαράτσια. Όσο πληθαίνουν αυτοί που αντιστέκονται και δυναμώνει η μεταξύ τους αλληλεγγύη, τόσο εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να κοπεί το ρεύμα. Γιατί είμαστε πολλοί και δεν είμαστε μόνοι. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και το συνδικάτο τους έχουν εκδηλώσει ήδη την αντίθεσή τους και συμβάλλουν στον αγώνα ενάντια στα χαράτσια. Πρόσφατα, ακόμα και οι εργολάβοι δηλώνουν την άρνησή τους να πραγματοποιήσουν αποκοπές. Στις συνοικίες και στις γειτονιές οργανώνονται καθημερινά συλλογικές κινήσεις και δράσεις. Στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν, απαντάμε με αλληλεγγύη, ενότητα, λαϊκή οργάνωση και αντίσταση.

Φλώρα Παπαδέδε

Γ. Γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ

Πηγή: ΠΡΙΝ

5 Σχόλια

 1. ωραια τα λογια και οι παροτρυνσεις για αγωνα αλλα οπως βλεπετε τα αρνακια ετρεξαν να πληρωσουν αγνοωντας την αγωνια των συμπολιτων τους. Πάσχουν απο καλπαζοντα εαυτουλισμο και ανοια δεν εχουν ακομα καταλαβει οτι μπαινουν βαθυτερα στη σηψη και στο τελμα. Τον Δεκεμβρη της φωτιας τοτε που τα υγιη στοιχεια μαχονταν σωμα με σωμα με τους καταστολεις για να μην ζησουμε αυτα που ζουμε σημερα τα ανθρωποειδη που μας περιβάλλουν κραυγαζαν»Σωστε τις περιουσιες μας» μη κατανοωντας οτι με την υποδουλωση τους στους συγχρονους πατρικιους θετουν οι ιδιοι σε κινδυνο τις περιουσιες τους που ποιος ξερει και πως τις απεκτησαν. Εχετε προτασεις πως δεν θα πληρωσουμε το χαρατσι της ΔΕΗ και δεν θα κινδυνεψουμε να επιστρεψουμε στην εποχη του προπαππου μου, που τουλαχιστον εκεινος δεν γνωριζε τον ηλεκτρισμο και ποσως ενδιαφεροταν ή μας παροτρυνετε να μην πληρωσουμε γενικως και αοριστως?

  Μου αρέσει!

 2. καλημέρα σε όλους! Ούτε εγω θέλω να πληρώσω το χαράτσι γίνεται να πληρώσω μόνο τη δεη???

  Μου αρέσει!

 3. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους

  Πλήρωσα σε ΑΤΜ την αξία του ρεύματος και έχω απευθυνθεί στο Δήμο της περιοχής μου για το χαράτσι όπου κάποια επιτροπή συνέτασσε ομαδικές αγωγές γι΄αυτό το λόγο.

  Λόγω της μεγάλης μείωσης του εισοδήματός μου ελέω μνημονίων αλλά και επειδή θεωρώ ότι εντελώς άδικα αυτού του τύπου τα χαράτσια, δεν το πλήρωσα όπως δεν πλήρωσα και το πρώτο χαράτσι επί της φορολογίας των εισοδημάτων ποσό για το οποίο βέβαια είχαμε φορολογηθεί.

  Πρόσφατα μου είπε κάποιος γνωστός ότι μπορείς να κάνει αίτηση ηλεκτρονικά ώστε να εξεταστεί από επιτροπή το αίτημα σου και πιθανώς αν τηρείς τα κριτήρια να απαλλαχθείς, και φυσικά αρνήθηκα όχι μόνο γιατί την θεωρώ γελοία και υποκριτική αυτού του είδους την αντιμετώπιση αλλά και γιατί πιστεύω ότι και κάτι τέτοιο είναι μία πίσω πόρτα, ένας δούρειος ίππος με λίγα λόγια για τη αποδοχή του συγκεκριμένου χαρατσιού.

  Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω σε περίπτωση που μου κόψουν το ρεύμα τι μπορώ να κάνω, όπως επίσης και ποιες πρέπει να είναι οι ενέργειές μου σε περίπτωση που έρθω πρόσωπο με πρόσωπο με τον υπάλληλο που θα έρθει γι΄αυτό τον σκοπό.

  Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά, που σημαίνει ότι κάθε αγώνας έχει και κάποιο κόστος και υπό την έννοια αυτή καταλαβαίνω και αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι οι ενέργειές αυτές ενέχουν και ένα ρίσκο, όμως αν δεν κινηθούμε και εμείς οι απλοί πολίτες, δεν αφυπνισθούμε, και δεν ενεργοποιηθούμε τώρα πότε θα το κάνουμε όταν θα μας έχουν πια ΄΄χειροπόδαρα δεμένους΄΄;

  Σας εύχομαι καλή δύναμη, και κουράγιο στο δύσκολο έργο σας, και σας πληροφορώ ότι οι δράσεις αυτές έχουν μεγάλη αποδοχή από πάρα πολύ κόσμο που δεν είναι και κατ΄ανάγκη ενεργά στελέχη του.

  Μου αρέσει!

  • Ο λογαριασμός του της αξίας ΜΟΝΟ του ρεύματος εξοφλείται τώρα και στη ΔΕΗ. Μπροστά στον κίνδυνο να μην εισπράξουν τίποτα απέσυραν τις απειλές περί διακοπής του ρεύματος/ άρα δεν έχετε κανένα πρόβλημα.

   Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s