Για τις ελληνικές τράπεζες


«Δεν είμαι παρά ένας τραπεζίτης που κάνει το έργο του Θεού»! Λόιντ Μπλανκφέιν επικεφαλής της Goldman Sachs. Εισέπραξε από το 2006 έως το 2010 πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε μπόνους.

Οι τράπεζες. Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το κεφάλαιο έθετε στη διάθεσή του το πλεονάζον κεφάλαιο. Οι  μηχανισμοί  μέσω των οποίων αύξανε την κερδοφορία του με το δανεισμό ιδιαίτερα των κρατών. Οι τράπεζες. Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το κεφάλαιο, από τη δεκαετία του 1970, πέρασε υπό την απόλυτη κυριαρχία των παρασιτικών χαρακτηριστικών του. Οι τράπεζες. Οι μηχανισμοί περάσματος του καπιταλισμού στην ολοκληρωτική μορφή του με την απόλυτη καθυπόταξη των κοινωνιών στις ορέξεις και στην απληστία του κεφαλαίου. Το πέρασμα του καπιταλισμού στην παρασιτική, και καταστροφική για τις κοινωνίες μορφή του, συνοδεύτηκε από την ενίσχυση του ρόλου των τραπεζών και τη μετατροπή τους σε μηχανισμούς μεταφοράς πλούτου από τις υπό ανάπτυξη χώρες στις αναπτυγμένες, από την εργασία στο κεφάλαιο αλλά και από τις πιο αδύνατες αστικές τάξεις στις πλέον ισχυρές.

Μετά την ανάρτηση τριών άρθρων για τις τράπεζες και το ρόλο τους διαχρονικά, από το 1000 ως σήμερα (ΟΙ τράπεζες Ι. Οι απαρχές http://eparistera.blogspot.com/2011/04/1.html. ΟΙ τράπεζες ΙΙ. Η ωριμότητα.  http://eparistera.blogspot.com/2011/04/blog-post_24.html και Οι τράπεζες ΙΙΙ. Προς τον ολοκληρωτικό παρασιτισμό http://eparistera.blogspot.com/2011/05/blog-post_08.html) είναι καιρός να ασχοληθούμε και με τις τράπεζες στην Ελλάδα. Πριν προχωρήσουμε στην παράθεση στοιχείων για τις ελληνικές τράπεζες ας δούμε στον επόμενο πίνακα τα δεδομένα για τις τράπεζες τις Ευρώπης κατά τα μέσα της περιόδου που εξετάζουμε και τη θέση των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με αυτές της Ευρώπης.  Η παράθεση των στοιχείων για το σύνολο των στοιχείων των ευρωπαϊκών τραπεζών κρίνεται απαραίτητη γιατί φανερώνει το γενικό χαρακτήρα των μεταβολών που συντελέστηκαν στον τραπεζικό τομέα, και ιδιαίτερα σε αυτή που αφορά το δανεισμό, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του αναπτυγμένου κόσμου.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, πηγή eparistera

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s