Προτεκτοράτο μέσα στην Ε.Ε. ή αυτοδύναμη οικονομία;


Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η εκστρατεία εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τις ντόπιες και ξένες ελίτ αποκορυφώθηκε αυτές τις μέρες, σε αντιστοιχία με την παράλληλη εκστρατεία για την πλήρη μετατροπή της χώρας σε καθαρό προτεκτοράτο της υπερεθνικής και σιωνιστικής ελίτ γενικά, και της Ε.Ε. ειδικότερα.

Η αφορμή δόθηκε από το «τελεσίγραφο» της τρόικας για την εισαγωγή των «διαρθρωτικών» αλλαγών, που δεν είναι παρά τα πιο άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε χώρα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Και είναι απλώς αφορμή, γιατί στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους του κατεστημένου θεωρείται πια θέμα λίγων μηνών η τυπική ελληνική χρεοκοπία, οποιαδήποτε μέτρα και αν πάρουν οι ντόπιες δωσίλογες ελίτ.

Οπως σημειώνει σχετικά έγκυρος διεθνής οικονομικός αναλυτής,1 μόνο η έκδοση ευρω-ομολόγων (που είναι απίθανη σε σύντομο χρονικό διάστημα) θα μπορούσε να αποτρέψει τη χρεοκοπία, αλλά όχι βέβαια και τη μετατροπή της χώρας σε μόνιμο προτεκτοράτο της Ε.Ε., πιθανώς μέσα σε μια δημοσιονομική ένωση.

Ακριβώς, μάλιστα, επειδή η χρεοκοπία είναι πια προ των πυλών, οι ελίτ βιάζονται να εξαγοράσουν κάθε δημόσιο αγαθό στις σημερινές τιμές ξεπουλήματος (λόγω κρίσης) και παράλληλα να επιβάλουν την «κινεζοποίηση» των εργαζομένων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των «επενδυτικών ζωνών» που ετοιμάζουν οι ελίτ. Γι’ αυτό ο απερίγραπτος υπ. Οικονομικών, με ύφος 10 συνταγματαρχών, ανακοίνωσε το ξήλωμα κάθε κοινωνικής κατάκτησης των τελευταίων 100 χρόνων: από τα εργατικά δικαιώματα μέχρι τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και από το υποτυπώδες κοινωνικό κράτος μέχρι το δικαίωμα σε μια σταθερή δουλειά με μισθό και σύνταξη σε ανεκτά επίπεδα (ήδη χαμηλότερα από τα ευρωπαϊκά!).

Δεν υπάρχει άλλωστε κανένας (μη πληρωμένος) διεθνής αναλυτής που να μην παραδέχεται ότι ακόμη και αν μας χάριζαν όλο το χρέος αύριο, σε μερικά χρόνια θα είχαμε νέο χρέος αντίστοιχων διαστάσεων εφ’ όσον, όπως τονίζει και ο γνωστός καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ Martin Feldstein2 (και υποστηρίζαμε από το 1975!3), είναι αδύνατον η Ελλάδα να επιβιώσει σε μια οικονομική ένωση όπως η Ε.Ε. με χώρες σαν τη Γερμανία, λόγω των πελώριων διαφορών στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα.

Αλλά ακόμη και για να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα (που είναι, υποτίθεται, ο στόχος των ληστρικών μέτρων) πρέπει να πέσουν οι μισθοί και οι τιμές κατά 20-30%, υποστηρίζει ο Hans Werner Sinn, καθ. Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, που θυμίζει τι έγινε στη Γερμανία του 1929-33, όταν οι τιμές έπεσαν 23% και οι μισθοί 30%: εμφύλιος πόλεμος!4 Γι’ αυτό, άλλωστε, επειδή φαίνεται δεν αρκεί η πλύση εγκεφάλου από τα καθεστωτικά κανάλια και η εξαπάτηση των εργαζομένων από τα κομματοκρατούμενα συνδικάτα τους για να συγκρατήσουν την οργή τους, η καταστολή θα γίνει πολύ πιο άγρια, ώστε να συγκαλύψει την έλλειψη οιασδήποτε λαϊκής νομιμοποίησης της κοινοβουλευτικής χούντας.

Μολονότι όμως, όπως έχω δείξει αλλού 5, η ένταξή μας στην ΕΟΚ/Ε.Ε. και στην ευρωζώνη ήταν καταστροφική και οδήγησε στην τωρινή κρίση, οι θρασύτατοι απατεώνες (που παριστάνουν τους «σοσιαλιστές») του κόμματος που καταδίκαζε την ένταξή μας στην ΕΟΚ επισείουν σήμερα την έξοδό μας από το ευρώ σαν «μπαμπούλα»! Και αυτό, ενώ υπάρχει το παράδειγμα της Ισλανδίας, που ο λαός της, αντιμετωπίζοντας το 2008 παρόμοια κρίση με τη δική μας, με το εθνικό εισόδημα να πέφτει 12% σε δύο χρόνια, κατάφερε, μέσα από μια μικρή επανάσταση, να ρίξει την αντίστοιχη δωσίλογη κυβέρνηση (ο αντίστοιχος «Γιωργάκης» είναι σήμερα στο σκαμνί!) και να επιβάλει δημοψήφισμα (στο οποίο 93% αρνήθηκε να ξεπληρώσει το χρέος με τοκογλυφικά επιτόκια -χαμηλότερα από αυτά που μας επιβάλλονται!) και, με σχεδόν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, να εισαγάγει ένα νέο Σύνταγμα που μείωνε δραστικά τη δύναμη των αγορών. Σήμερα, ο δημόσιος τομέας και το εκτεταμένο κοινωνικό κράτος της Ισλανδίας παραμένουν άθικτα και το εθνικό εισόδημα έχει ρυθμό αύξησης 2,5%.

Σε πρόσφατο, μάλιστα, δημοψήφισμα απέρριψε ακόμη και την πρόταση να ξεπληρώσει το χρέος με περίπου 3% επιτόκιο σε 30 χρόνια! Ολα αυτά τα επέτυχε η Ισλανδία γιατί δεν είναι μέλος ούτε της Ε.Ε. ούτε της ΟΝΕ και έτσι ήταν ελεύθερη να επιβάλει δραστικούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίου, να υποτιμήσει το νόμισμά της κ.λπ.6. Είχε δηλαδή έναν ελάχιστο βαθμό οικονομικής κυριαρχίας που της εξασφάλιζε σημαντικό βαθμό οικονομικής αυτοδυναμίας.

Και αυτό είναι το πελώριο δίλημμα του ελληνικού λαού σήμερα: ή θα ανακτήσει σημαντική οικονομική αυτοδυναμία με έξοδο όχι μόνο από την ΟΝΕ, αλλά και την Ε.Ε., ή θα εξανδραποδιστεί μέσα στην Ε.Ε. από τις ντόπιες και ξένες ελίτ…

1. Hamish McRae, «Europeans have a right to feel cheated», Independent, 7/9/2011. 2. Financial Times video, «Should Greece leave the Euro?», 4/9/2011. 3. Βλ. άρθρα για την οικονομική εξάρτηση, Οικονομικός, 10-24/7/1975. 4. Financial Times video. 5. Βλ. Τ. Φωτόπουλος, Η Ελλάδα ως Προτεκτοράτο της Υπερεθνικής Ελίτ, (Γόρδιος, Νοέμβης 2010), κεφ. 5-8. 6. Ben Chu, «The broken economy that got out of jail», Independent, 6/9/2011, βλ. και Deena Stryker, Iceland’s On-going Revolution, Daily Kos, 1/8/2011.

http://www.enet.gr

1 σχόλιο

  1. Φημολογίες, ήξεις αφήξεις, «ενδέχεται», «ίσως αν» και «εδέχεται εφ’ όσον αφότου» και όλα τα συναφή φληναφήματα των τρομολάγνων οικονομολόγων της χλιδάτης ελίτ που κυβέρνησε για δεκαετίες μέσω του εμπορίου και βάφτησε την υφήλιο στο αίμα αμάχων. Τίποτα νεότερο δηλαδή.

    Τώρα, το ότι μαζεύονται οι σορτάκηδες και τα δολαριοτσιράκια και ποντάρουν όλες τις οικονομίες τους στην «προφανέστατη», για αυτούς, χρεωκοπία της Ελλάδας είναι σάν να στοιχηματίζουν οι λεπροί της Σπιναλόγκας για το ποιός θα πεθάνει πρώτος.
    Και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Από το 2007 ακόμη, και επίσημα πλέον μετά από το «stimulus» του αμερικάνικου Federal Reserve, ή αλλιώς Quantitative Easing 1, εξανεμίστηκαν από τα πραγματικά αποθεματικά της ήδη τότε υπερχρεωμένης αμερικάνικης οικονομίας περίπου 1.3 τρισεκατομύρια δολάρια προκειμένου το χρηματιστήριο να μήν καταρεύσει και να μή διαρραγεί η λειτουργία του διεθνούς εμπορίου από την οποία κερδίζουν όλοι οι προβοκάτορες της εξαθλίωσης των λαών και της διάβρωσης της παιδείας.
    Έπειτα ακολουθεί εν έτει 2010 το Quantitative Easing 2, το οποίο πάλι με αφορμή τη διατήρηση των δεικτών του αμερικανικού κυρίως χρηματιστηρίου εξανεμίζει περίπου 800 δισεκατομύρια δολάρια ακόμη. Και αυτά ώς επί το πλείστον είναι οι συντάξεις του μέσου αμερικανού εργαζόμενου. Έτσι τιμάει ο καπιταλισμός αυτούς που για δεκαετίες τον υπηρέτησαν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Και ας το ξέρουν καλά αυτό όσοι ταλαίποροι σχεδιάζουν το μέλλον πάνω στο καπιταλιστικό μοντέλο των «χρηματιστηρίων» και των «αγορών αίματος»!

    Και νά το χρηματιστήριο από το Μάιο του 2011 ξαναπέφτει, και αυτή τη φορά πέφτει πάλι με πρωτοφανή ορμή. Και οι αιμοβόροι σπεκουλάτορες του πολέμου και της διαφθράς ρευστοποιούν σε κλίμα πανικού ότι προλαβαίνουν με συνέπεια να φουσκώνει με πρωτοφανείς ρυθμούς η δήθεν ασφαλής «μπουρμπουλήθρα του χρυσού». Εγώ, η αφεντιά μου, στοιχηματίζω 200 φραπέδες για όλη την ομάδα δράσεων του «Δέν Πληρώνω» ότι η μπουρμπούλήθρα του χρυσού θα καταρεύσει σε λιγότερο από 2 εβδομάδες όταν με το καλό τα αγχωμένα τσιράκια αρχίζουν να ρευστοποιούν, και ας κινδυνεύω να με αποκαλέσουν σπεκουλάτορα.

    Αυτά όλα είναι λίγο ή πολύ γνωστά και η σημασία τους μικρή. Αλλά γιατί τέτοιο φάγωμα με την Ελλάδα? Ποιό είναι το πραγματικό τους όφελος στο να κλωτσάνε με τέτοιο μένος το ημιθανές κουφάρι ενός ξεβράκωτου τεμπέλη νάνου, το οποίο είναι η Ελληνική οικονομία? Είναι το φαινόμενο του scapegoating νομίζω, όπως το θέλει η επιστήμη της ψυχολογίας, αυτό που πάντα ζητάει ένα «θύμα εξιλασμού», αυτό που στο παρελθόν οδήγησε και τους ταπεινωμένους αρχαίους αθηναίους στο να ζητήσουν την εκτέλεση του Σωκράτη προκειμένου να δημιουργήσουν έναν «φταίκτη» για την πολιτική και ηθική τους παρακμή, μία παρακμή από την οποία η τότε, μετά τον καιρό του Περικλή Αθήνα, δεν κατάφερε να βγεί και αφού ο πλούτος του πνεύματός της μετώκησε (ρήμα μετοικώ) στους Μακεδόνες μέσω του Αριστοτέλη η Αθήνα πλέον καταστάθηκε για αρκετούς αιώνες ένα ασήμαντο, ανίσχυρο χωριό κτηνοτρόφων με μνημεία που ανεμίμνησκαν το περασμένο ττης μεγαλείο.

    Ας αφήσω την από πλευράς μου φιλολογική φλυαρία μιάς και το σαθρό θεμέλιο του ερείπιου της τηλεοπτικής καλλιέργειας δεν αφήνει πραγματικά περιθώρια ανοικοδόμησης. Συνοπτικά λοιπόν το τελευταίο που θέλω να εκφράσω είναι ότι η Ελλάδα πραγματικά δεν έχει να φοβηθεί ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας και ας κόπτονται οι σορτάκηδες. Μιας και η ουδόλως ανταγωνιστική, εντελώς αντιπαραγωγική οικονομία της χώρας μάς, όπως και αυτή της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και των λοιπόν «νάνων της Ευρωζώνης» εξυπηρετούσε τα μάλα προκειμένου το βιομηχανικό πλεόνασμα του ισχυρού πυρήνα της Ευρώπης να βρίσκει αγορά. Πόσες εκατοντάδες δίς τσίμπησε η Deutsche Telecom, h Siemens, η Renault, η Citroen κλπ. από την ‘μη ανταγωνιστική’ και αντιπαραγωγική οικονομία μας?

    Ας τολμήσει η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία να φανταστούν ξανά μία Ευρώπη μέ Μάρκο, Γκίλντες και Φράγγο τα οποία σε πιθανή κατάρευση του Ευρώ θα υπερτιμηθούν άνευ προηγουμένου και ας δούν τους κινέζους και τους κορεάτες από απέναντι που θα πανηγυρίζουν για τις νέες αγορές που δημιουργούνται για τη βιομηχανία τους. Ανάγκη δέν έχουμε ούτε τους ευρωπαίους ούτε τους αμερικάνους περισσότερο απ’ όσο έχουν αυτοί εμάς ανάγκη και ας το καταλάβουν για τα καλά. Ανάγκη έχουμε όμως περισσότερο από οτιδήποτε να βρούμε μέσα μας τον έλληνα και τον ελλαδίτη για τον οποίο ο Σόλωνας, ο Κλεισθένης, ο Θαλής, ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης θα ήταν περίφανοι να αποκαλούσαν παιδί τους!

    Αφήνωντας λοιπόν η Ευρώπη την Ελλάδα να χρεοκοπήσει πατάει απλά τη σκανδάλη του όπλου που κρατάει στον κρόταφό της. Το πόσο τώρα οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου θα αντέξουν την ύφεση και τις περιστολές χωρίς αναταραχές και επισόδια είναι κάτι που δεν είμαι σε θέση να το διακρίνω. Καθώς επίσης δέν είμαι σε θέση να διακρίνω το άν ποτέ σε αυτή την όμορφη γή της Ελλάδας θα καταφέρει να σταθεί πολιτισμός αξιοπρεπής και καλλιεργημένος αντί για αλκοολικούς, ψεύτες, λωποδύτες νεόγυφτους που ρημάζουν τα καλώδια από τις δημόσιες υποδομές για να μεθύσουν με ακριβό ουίσκυ και να γεμίσουν την κοιλιά τους με κοκορέτσι.
    Το πού λοιπόν ο Έλληνας ξαναρχίζει να βρίσκει την χαμένη του πολιτισμική ταυτότητα και την αξιοπρέπειά του την οποία έχει ανάγκη για να πορευθεί στον 21ο αιώνα δυσκολεύομαι να το πώ. Μακάρι να ήταν ζήτημα 5 ή 6 σεμιναρίων αλλά δεν είναι τόσο απλό. Ίσως θα μας βόλευε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη, ίσως να ηχογραφήσουμε μισή ώρα από τη φωνή μας που απευθύνεται προς τους άλλους και επανειλημμένα να την ακούσουμε. Ίσως πάλι να συνειδητοποιήσουμε ότι το πτώμα που κολυμπάει στην κατσαρόλα μας είναι κάτι το οποίο, επιμένω, πληρώνουμε πολύ ακριβά και συντηρεί όσο τίποτα τον κύκλο του διεθνούς εμπορίου παραγώγων…. ίσως… ίσως… ίσως πάλι χάνω τα λόγια μου και προσπαθώ να φυτέψω σπόρια συνείδησης στο συμπαγές, στεγνό τσιμέντο της υλιστικής συνείδησης του μοντέρνου έλληνα που εν έτει 2011 διαδηλώνει με βερμούδες και κολώνιες στις πόλεις, σα νέες σουφραζέτες, για μία δικαιοσύνη και ελευθερία που ούτε ο ίδιος δεν είναι σε θέση να διατυπώσει και να προσδιορίσει.
    Όσο λάθος και να είναι ο Παπαντρέου, όσο φταίκτης και ενδεχομένος ανίκανος να κυβερνήσει, δέν θα ήθελα με τίποτα να είμαι στη θέση του και να πρέπει να κυβερνήσω έναν τόσο ακατάστατο, ασυνεπή και ανεπίδεκτο μαθήσεως λαό ο οποίος δε διστάζει να κλέβει καλώδια δημοσίων υποδομών και να ξηλώνει τα πανάκριβα μάρμαρα από τις δημόσιες πλατείες και σαν τον σκύλο που κατουράει για να ορίσει την ιδιοκτησία του να πέρνει ένα σπρέι και να ζωγραφίζει στους δημόσιους χώρους την ασχήμια που κρύβει στην ψυχή του και να το αποκαλεί «τέχνη». Αυτός ο λαός που όταν καρπωθεί την αξία της συνέπειάς του η οποία είναι απελπισία και αποδιοργάνωση αρχίζει να κατηγορεί αδιάκριτα και να λέει μόνο «φταίνε αυτοί, φταίνε αυτοί».

    Η Ευρώπη δεν μπορεί χωρίς το Ευρώ, το Ευρώ δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα, η ύφεση είναι δεδομένη και ας αρχίσει η wall street από τώρα να πουλάει τις γραβάτες και τα ακριβά της σακάκια. Εμείς οι έλληνες ας ψάξουμε να βρούμε τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ μόνο κομμάτια του εαυτού μας στις προηγούμενες δεκαετίες και ας τα κάλλιεργήσουμε στον πραγματικά αλλοτριωμένο μας εαυτό που με το ζόρι και άν μπορεί να συντάξει μία λογική φραστική περίοδο 10 λέξεων χωρίς να βάλει μέσα το συνθετικό «μαλάκα». Και όταν του θίξεις αυτή την ψυχασθένεια και πνευματική διάβρωση γυρίζει προς το μέρος σου και σου απαντά «άσε μας ρε μαλάκα». Μία δημόσια παιδεία που βγάζει τέτοιας ποιότητας πολίτες φρόνιμο είναι να εκλείψει για πάντα.

    Μπορούμε και καλύτερα, και όσο μαχητικοί θέλουμε να φαινόμαστε στην κοινωνία και την πολιτική μας διεκδίκηση άλλο τόσο να είμαστε ευσυνείδητοι με τον εαυτό μας και το έμβιο, πρώτιστα, περιβάλλον.
    Και σόρρυ αν είναι μεσάνυκτα και φωνάζω πολύ, η πρόθεσή μου δεν είναι να δυσαρεστήσω αλλά να αφυπνήσω τους έστω και έναν που μπορεί να καταλάβει τα ελληνικά μου. Για τους άλλους…. καλή τη πίστει…. κι αύριο μέρα είναι, θα φροντίσει για σας ο Προβόπουλος και ο Σόρος, έχουν μεγάλη κατσαρόλα!

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s