ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ • ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ • ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ


Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Σε κατακόρυφη όξυνση οδηγείται η αναταραχή στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, παραμονές έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς. Το ξέσπασμα των φοιτητικών καταλήψεων που μέσα σε δύο ημέρες απλώθηκε στα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη και Θράκη) δίνει τον τόνο για το μεγάλο μέτωπο των αντιδράσεων κατά του νόμου για τα ΑΕΙ, που ανοίγει εν όψει Σεπτεμβρίου.

 Υπ’ ατμόν οι φοιτητές. Κλειστές σχολές και κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ίδια στιγμή, διοικήσεις, Σύγκλητοι και ακαδημαϊκοί, σε πρωτόγνωρα κοινό βηματισμό με τους φοιτητές, σηματοδοτούν τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι Γενικές Συνελεύσεις, που ξεκίνησαν προχθές και θα συνεχίζονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ήδη μετρούν δεκάδες αποφάσεις για κατάληψη. Ολες οι σχολές (εννέα) του ΕΜΠ έκλεισαν, το ίδιο και το Μαθηματικό και η Πληροφορική του Αθηνών, το Πάντειο από προχθές, δύο σχολές του ΑΠΘ (Αρχιτεκτονική, Πολιτικών Μηχανικών), οι 14 από τις 21 σχολές του Πατρών, το Πολυτεχνείο Κρήτης, σχολές του Ιωαννίνων, ενώ σήμερα αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αποφάσεων, καθώς έχουν προγραμματιστεί πολλές Γενικές Συνελεύσεις, τόσο σε κεντρικά όσο και σε περιφερειακά ιδρύματα.

Παράλληλα με τις καταλήψεις σχολών, οι οποίες είναι εντυπωσιακά μαζικές για την εποχή, φοιτητικές ομάδες και κυρίως κινήσεων του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν και άλλες ενέργειες, όπως οι συμβολικές καταλήψεις κυρίως σε πρυτανείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα ΑΕΙ. Προχθές, ήταν στην πρυτανεία του Αθηνών, χθες, στο Δημοκρίτειο τις επόμενες ημέρες αλλού.

Μαζικότητα

Το γεγονός ότι στις Συνελεύσεις όλες οι προτάσεις (τα λεγόμενα πλαίσια) είναι αγωνιστικές προσδίδει την ένδειξη της μαζικότητας στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, η οποία ενισχύεται και από τις μεγάλες παρατάξεις. Η ΠΑΣΠ, που έχει ήδη πάρει θέση απέναντι στον νέο νόμο, δεν κατεβαίνει με πρόταση για καταλήψεις, αλλά έστω σε διακηρυκτικό επίπεδο δηλώνει αγωνιστική παρουσία. Ανάλογη η στάση της ΔΑΠ που εμφανίζεται με ήπια στάση, αλλού αμέτοχη αλλού παρούσα. Ενδεικτικό, πάντως, ότι ακόμα και σε τμήματα, όπου δεν λαμβάνονται αποφάσεις για καταλήψεις, το γενικό πλαίσιο είναι κατά των διατάξεων του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των Γενικών Συνελεύσεων είναι οι καταλήψεις (που έχουν εβδομαδιαία διάρκεια) και οι όποιες άλλες κινητοποιήσεις αποφασιστούν, να διαρκέσουν όλο τον Σεπτέμβριο για να συμπέσουν με το ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας από τις άλλες κοινωνικές ομάδες.

Οσον αφορά τα ακαδημαϊκά όργανα και τα διοικητικά των ΑΕΙ, χθες η Σύγκλητος του Δημοκριτείου τάχθηκε κατά του νόμου, αναστέλλοντας την πρώτη εβδομάδα της εξεταστικής, «η οποία θα μεταφερθεί στο τέλος της εξεταστικής περιόδου». Ετσι, προσχώρησε στο αντάρτικο που κήρυξαν τα μεγάλα Ιδρύματα της χώρας (Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει κι άλλο ο κύκλος των διαμαρτυρόμενων ΑΕΙ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετά τους Αρχιτέκτονες που άνοιξαν χτες τον χορό των κινητοποιήσεων, οι γενικές συνελεύσεις δυο ακόμη σχολών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη. Πρόκειται…
για το Τμήμα τον Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων, το οποίο έλαβε απόφαση για κατάληψη διάρκειας μιας εβδομάδας, καθώς και για το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών, το οποίο θα βρίσκεται υπό κατάληψη μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση των Φοιτητών Γεωπονίας αποφάσισε να προτείνει να αναβληθεί η εξεταστική έως την Τέταρτη 7/9 και να πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 6/9.

Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε να ζητήσει από την πρυτανεία αναβολή εξεταστικής από τη Δευτέρα 5/9 έως την Παρασκευή 9/9, ενώ καλεί σε γενική συνέλευση την Τρίτη 6/9 στις 12.00, στο αμφιθέατρο της αίθουσας τελετών του πανεπιστημίου.

Βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων της γενικής συνέλευσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Κατάληψη και στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ
Διευρύνεται ώρα με την ώρα το μέτωπο των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγο τα μέλη του…
φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επταήμερη κατάληψη. Καλούν τους φοιτητές της σχολής σε συλλαλητήριο την προσεχή Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή.
http://www.alfavita.gr/- thestival.gr – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 31/8/2011

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s