ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ /ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΔΩ: https://denplirono.wordpress.com/wp-content/uploads/2012/09/apofasi_ste_xaratsia.pdf

μικρό εγχειρίδιο

για τη νομική αντιμετώπιση καυτών ενεργειακών ζητημάτων

[έκδοση 1.0.1 / 11 Νοεμβρίου 2011]

mpriza.jpg

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


1. Για να μην παρεξηγιόμαστε

2. Απαντώντας σε βασικά ερωτήματα:

α. Ποια είναι η σχέση μας με τη ΔΕΗ και τι δικαιώματα έχει απέναντί μας;

β. Μπορώ να εμποδίσω τον ΔΕΗτζή που έρχεται να πάρει την ένδειξη του μετρητή ή να κόψει το ρεύμα;

γ. Τι ισχύει για το ειδικό τέλος ακινήτων;

δ. Μπορώ να πάω στη ΔΕΗ και να ζητήσω να πληρώσω μόνο την αξία του ρεύματος ή να καταβάλω κάποιο ποσό με επιφύλαξη;

ε. Ισχύει ότι αν πληρώσω το λογαριασμό μέσω τραπεζικού ΑΤΜ, μπορώ να μην καταβάλω το ποσό που αντιστοιχεί στο χαράτσι και στα υπόλοιπα τέλη;

στ. Είναι αλήθεια ότι όσο η οφειλή μου προς της ΔΕΗ είναι κάτω από 5.000 ευρώ, δεν έχω κίνδυνο ποινικής δίωξης;

3. Αναζητώντας την ελεύθερη πρόσβαση στο ρεύμα

α. Μπαλαντέζα: Η πρώτη κίνηση αλληλεγγύης

β. Η επανασύνδεση του μετρητή

γ. Η απευθείας σύνδεση στο δίκτυο

δ. Το “πείραγμα” του μετρητή

ε. Σημειώσεις για το άνοιγμα της “χελώνας”

4. Κατακλείδα

—————————————————————————————————————-

1. Για να μην παρεξηγιόμαστε

Στις γραμμές που ακολουθούν μην περιμένετε να βρείτε κάποιο έξυπνο τερτίπι για να ξεγελάσετε τη ΔΕΗ, ούτε κάποιο μαγικό κόλπο που θα σας απαλλάξει από την υποχρέωση πληρωμής χωρίς συνέπειες. Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν, παρά μόνο σε γνωστά παραμύθια ύποπτης πολιτικής προέλευσης, με πριγκιπόπουλα που αγαπάνε το λαό τους και μαγικές φασολιές που καθαρίζουν για πάρτη μας ενώ εμείς αράζουμε στον καναπέ μας.

Αντιθέτως, αυτό που θα βρείτε στο φυλλάδιο αυτό είναι κάποιες (χρήσιμες ελπίζουμε) πληροφορίες για το νομικό καθεστώς που διέπει τη σχέση μας με τη ΔΕΗ και για το πώς αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από το νομικό οπλοστάσιο του κράτους το ζήτημα της “αυθαίρετης” επανασύνδεσης του ρεύματος. Πληροφορίες δηλαδή που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν στην οργάνωση του αγώνα για την πρόσβαση στην ενέργεια στην πολυκατοικία σας ή στη γειτονιά σας. Ενός αγώνα που στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο επιτακτικός, καθώς το απίστευτα υψηλό κόστος της ενέργειας σε συνδυασμό με τον εκβιαστικό μηχανισμό είσπραξης νέων φόρων μέσω της ΔΕΗ, απειλεί να βυθίσει χιλιάδες κατοικίες στο σκοτάδι.

Σημείωση: Καθώς το θέμα είναι καυτό και οι εξελίξεις καταιγιστικές, τα νομικά δεδομένα μεταβάλλονται πολύ γρήγορα. Θα προσπαθούμε κατά το δυνατό να κρατάμε αυτόν τον οδηγό ενημερωμένο από τη σελίδα mhxanh.org/reyma (ήδη η τελευταία απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εμποδίζει την κατάθεση στο Παρακαταθηκών και Δανείων, μας οδήγησε στην έκδοση 1.0.1)

2) Απαντώντας σε βασικά ερωτήματα

 α. Ποια είναι η σχέση μας με τη ΔΕΗ και τι δικαιώματα έχει απέναντί μας;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι με τη ΔΕΗ υπογράφουμε μία σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, μία συμφωνία δηλαδή μεταξύ ιδιωτών. Αυτό μη σας φαίνεται παράξενο, η ΔΕΗ μπορεί να είναι εταιρία του ευρύτερου δημοσίου τομέα αλλά η νομική της μορφή είναι αυτή της ανώνυμης εταιρίας (ΑΕ). Επομένως, το συμβόλαιο που υπογράφουμε, γεννά κατ’ αρχάς μόνο αστικές αξιώσεις, δηλαδή αξιώσεις που αποτιμώνται σε χρήμα και μπορούν να εισπραχθούν με το στανιό μόνο μετά από την έκδοση συγκεκριμένης για την κάθε οφειλή δικαστικής απόφασης [αναλυτικά το συμβόλαιο οικιακής χρήσης θα το βρείτε στη διεύθυνση mhxanh.org/reyma/symbolaio ]

Επίσης, το γεγονός ότι κάποια δημοτικά τέλη και λοιποί φόροι εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ, ούτε αυτό αλλάζει τον χαρακτήρα της σχέσης μας με τη ΔΕΗ. Και σ΄αυτές τις περιπτώσεις η μη καταβολή των τελών δεν αποτελεί παρά απλή φορολογική παράβαση, παρόμοια με τη μη καταβολή για παράδειγμα των τελών κυκλοφορίας. Άλλωστε η ΔΕΗ δεν είναι καν δικαιούχος αυτών των τελών, αλλά ένας απλός εισπράκτορας, οπότε η βεβαίωση των απλήρωτων τελών γίνεται σε δεύτερο χρόνο, από την αρμόδια ΔΟΥ [έτσι π.χ. ορίζει ο νόμος 1080/1980, ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο πληρωμής των δημοτικών τελών μέσω ΔΕΗ – δείτε τον στο mhxanh.org/reyma/dimotika-teli ].

Κατά συνέπεια, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ δεν αποτελούν κάποια “δημόσια αρχή”, στην οποία οφείλουμε να υπακούσουμε. Άρα κάθε παρεμπόδιση του έργου των ΔΕΗτζήδων δεν αποτελεί “αντίσταση κατά της αρχής” ούτε βέβαια και κάποια άλλη αξιόποινη πράξη (αλλάζει βέβαια το πράγμα αν μόλις έρθει ο υπάλληλος να κόψει το ρεύμα, τον αρχίσουμε στις φάπες). Η μόνη “ποινή” που μπορεί να μας επιβάλει η ΔΕΗ είναι να εκδώσει εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης και σε δεύτερο χρόνο, αν δεν συμμορφωθούμε, να καταγγείλει τη μεταξύ μας σύμβαση για να μας αφαιρέσει το μετρητή.

β. Μπορώ όμως να εμποδίσω τον ΔΕΗτζή που έρχεται να πάρει την ένδειξη του μετρητή ή να κόψει το ρεύμα;

Με βάση τα όσα προηγήθηκαν, η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι γενικώς “ναι” αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ο μετρητής είναι πράγματι ιδιοκτησία της ΔΕΗ αλλά ο ΔΕΗτζής δεν έχει δικαίωμα να μπει στην οικοδομή μας, αν εμείς δεν του ανοίγουμε ή αν έχουμε συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους ενοίκους και έχουμε κλειδώσει το χώρο των μετρητών. Στο οικιακό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει (άρθρα 4 έως 14) όλα τα “απαγορεύεται” και τα “έχει δικαίωμα” που αναφέρονται στη ΔΕΗ και τους υπαλλήλους της, χρειάζονται δικαστική απόφαση για να ενεργοποιηθούν. Βέβαια στην πράξη, αν ο υπάλληλος της ΔΕΗ επιμείνει και συνεχίζει να εισπράττει την άρνησή μας, κατά πάσα πιθανότητα θα μας απειλήσει με την αστυνομία. ΟΜΩΣ για να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας, θα πρέπει να καταγγείλει τουλάχιστον υπόνοια τέλεσης συγκεκριμένου ΠΟΙΝΙΚΟΥ αδικήματος, όπως είναι η ρευματοκλοπή (αναλυτικότερα παρακάτω), ΑΛΛΙΩΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΙΧΘΕΙ. Δεν αρκεί επομένως η δικαιολογία ότι ο τάδε ή ο δείνα δεν έχουν πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος!

Αν παρ’ όλα αυτά η αστυνομία έρθει ούτως ή άλλως, θα πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα με προσοχή, διότι ακόμη κι αν έχουμε δίκιο νομικά, στην Ελλάδα ισχύει το γνωστό “ελάτε να τα πούμε στο Τμήμα” ή “ελάτε για μια εξακρίβωση στοιχείων”, κατά την οποία μπορεί να βρεθεί κανείς κατηγορούμενος επειδή στραβοκοίταξε το αστυνομικό όργανο. Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία σε μια τέτοια πιθανή αντιπαράθεση με τα αστυνομικά όργανα να φροντίσουμε να είμαστε πολλοί, ώστε να κάνουμε σαφή τη διάθεσή μας να υπερασπιστούμε στην πράξη τα δικαιώματά μας. Η δημοσιότητα και οι διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα της ΔΕΗ στις μέρες μας, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού, μας δίνουν το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι μια δημόσια κατακραυγή τόσο του υπαλλήλου της ΔΕΗ που επιμένει να κόψει το ρεύμα όσο και των αστυνομικών που τον συνοδεύουν, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική!

γ. Τι ισχύει για το ειδικό τέλος ακινήτων; (γνωστό ως «χαράτσι»)

Το “Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών” (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)
δεν είναι παρά ένας ακόμη φόρος που προστέθηκε δίπλα στα υπόλοιπα τέλη τα οποία ούτως ή άλλως συνδέονται εκβιαστικά με την πληρωμή της ΔΕΗ (και τα οποία ήδη αποτελούσαν τα ⅔ του συνολικού λογαριασμού). Αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά εισπράττεται μέσω του χρήστη του ρεύματος που συχνά βέβαια είναι ο ενοικιαστής (ο οποίος στη συνέχεια έχει δικαίωμα να συμψηφίσει το ποσό που κατέβαλε με μελλοντικά ενοίκια).

Για πολύ κόσμο το χαράτσι θεωρείται (δικαίως) η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυσβάσταχτο τέλος και ταυτόχρονα αποτελεί όπως φαίνεται την αρχή μιας σειράς έκτακτων φόρων που στο εξής θα εισπράττονται άμεσα μέσω του εκβιαστικού μηχανισμού της ΔΕΗ. [δείτε την περίφημη τροπολογία στο νόμο 4021/2011 στη διεύθυνση mhxanh.org/reyma/charatsi-tropologia και γελάστε με την καρδιά σας διαβάζοντας στην εισηγητική έκθεση τα περί “ύψιστης εθνικής ανάγκης” και “εθνικού χρέους”…]

Βασικό χαρακτηριστικό της αμεσότητας του χαρατσίου είναι ότι δεν μπορεί να μπει σε κανέναν διακανονισμό (επομένως και ολόκληρος ο λογαριασμός που το περιέχει). Αυτό βεβαίως θα είναι τεράστιο ζήτημα για τη ΔΕΗ η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη και με την οργή των πολιτών που είχαν μπει σε καθεστώς διακανονισμού και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω τροπολογία , η ΔΕΗ υποχρεούται (σ.σ. τα ίδια προβλέπονται και για τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας) να εισπράξει άμεσα το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας από τον καταναλωτή του ρεύματος αλλιώς οφείλει να προσκομίσει στο κράτος την εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης. Η προθεσμία είναι 40 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού, περίπου δηλαδή 20 μέρες από τη λήξη του. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν εκδοθεί εντολή διακοπής, η ΔΕΗ υποχρεούται να καταβάλει αυτή το ποσό του ειδικού τέλους, προσαυξημένο κατά 25%. Με απλά λόγια, η τροπολογία δίνει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διατηρήσει το “κοινωνικό της πρόσωπο” αφού την εμφανίζει να μην ευθύνεται η ίδια για τα επερχόμενα κοψίματα αλλά ο “κακός νόμος” που της βάζει το μαχαίρι στο λαιμό…

ΠΡΟΣΟΧΗ : Στο σημείο αυτό θα μπορούσε να διερευνηθεί και η δυνατότητά μας να αναζητήσουμε συμμαχίες και ενδεχομένως να συμπράξουμε με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ή τουλάχιστον να τους αναγκάσουμε να πάρουν θέση πάνω σε ένα ανοιχτό κοινωνικό ζήτημα: Σύμφωνα με την τροπολογία όπως προείπαμε, η ΔΕΗ υποχρεούται να διατάξει την διακοπή της ηλεκτροδότησης, και να αποδείξει στο κράτος ότι έδωσε τη σχετική εντολή. Από πουθενά όμως δεν προκύπτει ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποδείξει ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί (κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν πρακτικά αδύνατο). Επίσης, η τροπολογία δεν προβλέπει υποχρέωση ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ της σύμβασης ηλεκτροδότησης από τη μεριά της ΔΕΗ (πράγμα που θα σήμαινε την άμεση αφαίρεση του μετρητή) αλλά μόνο εντολή διακοπής.

Επομένως, μπλοκάροντας τον μηχανισμό των κοψιμάτων, είτε σε συνεννόηση με τους ΔΕΗτζήδες είτε εμποδίζοντάς τους με τη μαζική παρουσία μας μπροστά στις συνδέσεις που κινδυνεύουν, μπορούμε να καταστήσουμε την εντολή διακοπής κενό γράμμα. Ταυτόχρονα, κάθε ΔΕΗτζής που σέβεται τον εαυτό του, δεν έχει παρά να βεβαιώσει τους προϊσταμένους του ότι μετέβη στο συγκεκριμένο μετρητή για να προβεί στη διακοπή αλλά εμποδίστηκε από την παρουσία διαφόρων πολιτών. Είναι προφανές ότι κανένας υπάλληλος (πλην βεβαίως των αστυνομικών!) δεν θα μπορούσε να υποχρεωθεί από την υπηρεσία του να αντιπαρατεθεί ευθέως με τους κατοίκους μιας περιοχής  που προστατεύουν έναν μετρητή.

[σ.σ. Αρχές Δεκέμβρη εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της υπόθεσης του χαρατσίου, οπότε θα επανέλθουμε με νέες εκτιμήσεις. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όμως έως τότε, πρέπει να πείσουμε και τον τελευταίο συμπολίτη μας να ΜΗΝ κάνει καμία καταβολή].

δ. Μπορώ να πάω στη ΔΕΗ και να ζητήσω να πληρώσω μόνο την αξία του ρεύματος ή να καταβάλω το ποσό με επιφύλαξη;

Αν τώρα πάτε με το λογαριασμό σας στα ταμεία της ΔΕΗ και ζητήσετε να πληρώσετε μόνο την αξία του ρεύματος, θα σας πουν ότι δεν μπορούν να δώσουν απόδειξη μερικής εξόφλησης διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Αυτό ίσχυε ούτως ή άλλως και πριν το χαράτσι. Και επειδή η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια υπηρεσία όπως προείπαμε, δεν είναι υποχρεωμένη να παραλαμβάνει αιτήσεις και υπομνήματα των πολιτών, ούτε βέβαια να δίνει αριθμούς πρωτοκόλλου από τους οποίους θα μπορούσε να προκύψει ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία δηλώσατε την πρόθεσή σας να πληρώσετε την αξία του ρεύματος αλλά η ΔΕΗ αρνήθηκε.

Επίσης, το να πληρώσετε όλο το λογαριασμό (δηλαδή μαζί με όλα τα τέλη) και ταυτόχρονα να “επιφυλαχθείτε” με εξώδικο, δεν έχει κάποια πρακτική αξία, καθώς δεν διασφαλίζει κάποιο επιπλέον δικαίωμα (συν του ότι πρέπει να επιδοθεί με δικαστικό επιμελητή, επομένως είναι ένα έξτρα  έξοδο).

Μέχρι πριν μερικές ημέρες κάποιοι πρότειναν ως ενδεχόμενη λύση την καταβολή της αξίας του ρεύματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η πρακτική αυτή έχει πλέον μπλοκαριστεί με μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία το Συμβούλιο αποφάνθηκε (ξεδιπλώνοντας έναν απαράδεκτο νομικό συλλογισμό που δεν είναι του παρόντος να εξετάσουμε) ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μπορεί να εισπράττει οφειλές προς τη ΔΕΗ.

ε. Ισχύει ότι αν πληρώσω το λογαριασμό μέσω τραπεζικού ΑΤΜ, μπορώ να μην καταβάλω το ποσό που αντιστοιχεί στο χαράτσι και στα υπόλοιπα τέλη;

Η πρακτική αυτή ακούστηκε πολύ μέσω του διαδικτύου και το τελευταίο 15ήμερο “φοριέται” από διάφορους δημοτικούς άρχοντες του λεκανοπεδίου Αττικής, οι οποίοι προτρέπουν τους πολίτες τους να καταβάλουν μέσω ΑΤΜ μόνο την αξία του ρεύματος και στη συνέχεια να στείλουν ομαδικά στη ΔΕΗ την απόδειξη του ΑΤΜ. Από νομικής απόψεως η καταβολή αυτή ΔΕΝ σταματά τη διαδικασία έκδοσης εντολής διακοπής, σίγουρα όμως θα προκαλέσει πονοκέφαλο στη διοίκηση της ΔΕΗ, ειδικά αν τηρηθεί η δέσμευση αυτών των δημάρχων να “υπερασπιστούν” τους πολίτες τους. Διατηρούμε βέβαια επιφυλάξεις για το “πώς” και το “αν” θα λάβει χώρα μια τέτοια υπεράσπιση, ιδιαίτερα μόλις το κράτος θέσει ξεκάθαρα και εκβιαστικά το δίλημμα “νομιμότητα ή χάος”. Όπως και για το αν αυτές οι κινήσεις αποτελούν απλά καιροσκοπικές – ψηφοθηρικές ενέργειες ή θεσμικές εκφράσεις της συλλογικής αντίστασης. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο πλέον ενδεδειγμένος δρόμος είναι αυτός της ενεργοποίησής μας και της οργάνωσης σε επίπεδο γειτονιάς.

Πάντως η απόδειξη του ΑΤΜ μπορεί να έχει μία πρακτική νομική χρησιμότητα εάν κάποια στιγμή μετά από επανειλημμένες επανασυνδέσεις του ρεύματος κατηγορηθούμε για ρευματοκλοπή (βλέπε παρακάτω 3.β και 3.γ). Σε αυτή την περίπτωση, η απόδειξη καταβολή της αξίας του ρεύματος σε συγκεκριμένη ημερομηνία στο παρελθόν, θα έκανε εντελώς ξεκάθαρη στο δικαστήριο την πρόθεσή μας να μην “κλέψουμε” ρεύμα αλλά να διαμαρτυρηθούμε για την επιβολή των τελών.

στ. Είναι αλήθεια ότι όσο η οφειλή μου προς τη ΔΕΗ είναι κάτω από 5.000 ευρώ, δεν έχω κίνδυνο ποινικής δίωξης;

Η πληροφορία αυτή κυκλοφόρησε επίσης στο διαδίκτυο και προφανώς είναι προϊόν σύγχυσης διαφορετικών μεταξύ τους ρυθμίσεων. Το όριο των 5.000 ευρώ ΔΕΝ αφορά τη σχέση μας με τη ΔΕΗ, αλλά ούτε αφορά το χαράτσι και τα λοιπά τέλη στο στάδιο που εξετάζουμε, όσο δηλαδή το κράτος προσπαθεί να τα εισπράξει μέσω της ΔΕΗ. Τα 5.000 ευρώ είναι το όριο για την ποινικοποίηση του συνόλου των οφειλών μας προς το Δημόσιο και αφορά μόνο τις οφειλές που μπορούν να βεβαιωθούν (επομένως όχι την αξία του ρεύματος). Αυτή λοιπόν η ποινική διάταξη ενεργοποιείται όταν τέτοιες οφειλές μας έχουν ήδη βεβαιωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ και παραμένουν απλήρωτες για περισσότερο από 4 μήνες. Άρα το χαράτσι και τα λοιπά τέλη θα συνυπολογιστούν σε αυτά τα 5.000 ευρώ, μόνο όταν βεβαιωθούν στην εφορία μετά την άρνησή μας να τα πληρώσουμε μέσω της ΔΕΗ [υπενθυμίζουμε ότι ειδικά το χαράτσι βεβαιώνεται στον ιδιοκτήτη και όχι στον ενοικιαστή, οπότε θα συνυπολογιστεί στις οφειλές του ιδιοκτήτη- δείτε τη σχετική Υπουργική Απόφαση στο mhxanh.org/reyma/charatsi-eispraksi ]

3) Αναζητώντας την ελεύθερη πρόσβαση στο ρεύμα

α. Μπαλαντέζα: Η πρώτη κίνηση αλληλεγγύης

Μια πολύ συνηθισμένη απάντηση στο κομμένο ρεύμα, είναι η σύνδεση με μπαλαντέζα από γειτονικό σπίτι. Το να δίνει δηλαδή κάποιος ρεύμα από δικιά του μπρίζα, κατά προτίμηση αυτή του πλυντηρίου, που σηκώνει μεγαλύτερα φορτία. Πρόκειται βεβαίως για μια απολύτως προσωρινή λύση, μέχρι να περάσουμε σε κάτι δραστικότερο, ακόμη και για πρακτικούς λόγους: Μια μπαλαντέζα μπορεί να αντέξει κάποια φωτιστικά ή ένα ψυγείο, όχι όμως τα θερμαντικά σώματα ή την ηλεκτρική κουζίνα.

Η ΔΕΗ έχει με κάποιον ανεξιχνίαστο τρόπο περάσει στον κόσμο την πεποίθηση ότι και αυτή η τόσο στοιχειώδης κίνηση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αυτό όμως δεν αληθεύει. Εφ’ όσόν το ρεύμα που καταναλώνεται συνεχίζει να καταγράφεται σε κάποιον μετρητή, το μόνο που θα μπορούσε κάποιος θεωρητικά να καταλογίσει σε αυτή την πρακτική είναι η παραβίαση των (ιδιωτικής φύσεως) όρων του συμβολαίου που έχουμε υπογράψει καθώς και η μη πληρωμή των παγίων τελών, κάτι που όμως δεν αποτελεί στα σίγουρα ποινικό αδίκημα αλλά απλή φορολογική παράβαση (πιο αναλυτικά αμέσως παρακάτω).

β. Η επανασύνδεση του μετρητή

Η επανασύνδεση του μετρητή είναι η πλέον εύκολη, απλή και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του κοψίματος του ρεύματος, καθώς συγκεντρώνει τα εντελώς στοιχειώδη χαρακτηριστικά μιας κίνησης ανυπακοής και απαιτεί ελάχιστες έως καθόλου τεχνικές γνώσεις.

Ουσιαστικά μιλάμε για το άνοιγμα της “χελώνας” και το ανέβασμα της ασφάλειας του μετρητή ή -στην ελαφρώς δυσκολότερη περίπτωση- τη σύνδεση κάποιων καλωδίων που καταλήγουν στο μετρητή (αυτή θέλει λίγη προσοχή και μπορεί να χρειάζεται η βοήθεια ηλεκτρολόγου). Στην περίπτωση λοιπόν της επανασύνδεσης, ο μετρητής συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, καταγράφοντας όλο το ρεύμα που καταναλώνεται. Η αλήθεια είναι ότι δρώντας με αυτόν τον τρόπο δεν τελείται καμία αξιόποινη πράξη διότι η ΔΕΗ δεν “χάνει” ρεύμα (όπως και στην περίπτωση της μπαλαντέζας), παρά μόνο τα χρήματα από τα πάγια τέλη. Έτσι, το μόνο που μπορεί να κάνει για το απλήρωτο ρεύμα είναι να κινηθεί εναντίον των καταναλωτών του ρεύματος μέσω των αστικών δικαστηρίων (όπως έκανε για τα 85 εκατομμύρια ευρώ που της χρωστάνε η “ΛΑΡΚΟ” και η “Αλουμίνιον”…) όπως δηλαδή θα έκανε και ένα πολυκατάστημα για τις καθυστερημένες δόσεις ενός πλυντηρίου. Όσο για τα απλήρωτα τέλη, καθώς όπως προείπαμε δεν είναι η ίδια δικαιούχος αλλά μόνο εξουσιοδοτημένη να τα εισπράττει για λογαριασμό των δικαιούχων (π.χ. για τους Δήμους) δεν μπορεί παρά να αποστείλει έγγραφο στην αρμόδια ΔΟΥ ώστε να βεβαιωθεί η σχετική φορολογική παράβαση.

ΩΣΤΟΣΟ αν κάποιος διαβάσει το πράσινο αυτοκόλλητο που η ΔΕΗ κολλάει στους μετρητές όταν κόβει το ρεύμα, θα διαπιστώσει ότι γίνεται αναφορά στο άρθρο 372 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή στο αδίκημα της κλοπής (περισσότερες λεπτομέρειες για τη ρευματοκλοπή, αμέσως παρακάτω). Αυτό είναι μία γενική απειλή που διατυπώνεται έτσι αφηρημένα, ακριβώς για να αποτρέψει τον κόσμο από το άνοιγμα της “χελώνας”. Η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτό το πρώτο στάδιο η ΔΕΗ τις περισσότερες φορές δεν κάνει μήνυση (πρακτική που ενδεχομένως σύντομα να αλλάξει) αλλά η απειλή της μήνυσης χρησιμοποιείται εκβιαστικά για να πας να πληρώσεις. Η μήνυση γίνεται τελικώς στη συνέχεια, αν δεν συμμορφωθείς και συνεχίζεις να μένεις επανασυνδεδεμένος, οπότε στην περίπτωση αυτή έρχεται συνεργείο για να σου αφαιρέσει εντελώς τον μετρητή.

Πάντως και στις περισσότερες περιπτώσεις που γίνεται μήνυση από το πρώτο στάδιο της επανασύνδεσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια μήνυση που κύριο σκοπό έχει να σε πιέσει να προβείς στην καταβολή των οφειλομένων (συν ενός προστίμου που επιβάλει αυθαίρετα η ΔΕΗ), καθώς αυτή η καταβολή ανοίγει την πόρτα για απαλλαγή σε μελλοντικό δικαστήριο.

γ. Η απευθείας σύνδεση στο δίκτυο

Η παράκαμψη του μετρητή και η κατευθείαν σύνδεση με το δίκτυο είναι προφανώς παράνομη αλλά ενδεχομένως να είναι η ΜΟΝΗ λύση, όταν η ΔΕΗ έχει αφαιρέσει το μετρητή και ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι για να μην πεθάνει (εάν π.χ. είναι υπερήλικος ασθενής και τα φάρμακά του πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο). Η πράξη λοιπόν αυτή διώκεται ως κλοπή σύμφωνα με το άρθρο 372 του Ποινικού Κώδικα [δες mhxanh.org/reyma/klopi ] και είναι πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια. Αν η αξία του ρεύματος κριθεί ιδιαίτερα μεγάλη (αυτό αφήνεται κάπως αυθαίρετα στη δικαστική κρίση αλλά σίγουρα θα πρέπει να μιλάμε για 2-3.000 ευρώ) τότε η κλοπή διώκεται με την επιβαρυντική της μορφή, η οποία είναι και πάλι πλημμέλημα αλλά τιμωρείται με αυστηρότερη ποινή, δηλαδή με φυλάκιση τουλάχιστον δύο χρόνων και ανώτατο όριο πάλι τα πέντε. Για να πάρει κακουργηματική μορφή, θα πρέπει να κριθεί ότι τελείται κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή το ρεύμα να ξεπερνά σε αξία τις 73.000 ευρώ…

Εύλογο ερώτημα που θα μπορούσε να διατυπωθεί εδώ, είναι το εξής: “Μα εάν έχει αφαιρεθεί/παρακαμφθεί ο μετρητής, τότε ΠΩΣ υπολογίζεται το ρεύμα που έχει κλαπεί;”. Αυτός δυστυχώς ο υπολογισμός γίνεται από την ίδια τη ΔΕΗ με έναν αυθαίρετο αλγόριθμο βάσει των τετραγωνικών μέτρων και της “μέσης κατανάλωσης” που θα έκανε το συγκεκριμένο σπίτι για να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Είναι πάντως σημαντικό να επισημάνουμε ότι ειδικά στις περιπτώσεις “ρευματοκλοπής” που τελεί κάποιος ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε ακραίες καταστάσεις, όπως όταν αναγκάζεται να παρακάμψει το μετρητή επειδή κινδυνεύει η επιβίωση του ίδιου ή των οικείων του, η επίκληση  μιας τέτοιας “κατάστασης ανάγκης” δεν αποτελεί μόνο ένα πολιτικό επιχείρημα ή ένα επιχείρημα “ηθικού τύπου”, αλλά έχει και νομικό αντίκρυσμα. Πρόκειται για έναν ουσιαστικό νομικό ισχυρισμό ο οποίος επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος αντιμετωπίζεται από τα δικαστήρια, και κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκή μεταχείριση ή και απαλλαγή.

δ. Το «πείραγμα» του μετρητή

Το πείραγμα του μετρητή είναι μία διαφορετική πρακτική, η οποία προσπαθεί να “ξεγελάσει” τον εισπρακτικό μηχανισμό της ΔΕΗ, για να εκδοθούν τελικά μικρότεροι λογαριασμοί. Εννοείται βέβαια ότι αν αυτό γίνει αντιληπτό από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, ο μετρητής αφαιρείται αμέσως. Ως προς τις νομικές συνέπειες τώρα, το αδίκημα “άνοιγμα του μετρητή και πείραγμα των ενδείξεων”, έχει αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους: Μέχρι πριν από  μερικά χρόνια η ποινική δίωξη ασκούνταν είτε για κλοπή (όπως περιγράφεται παραπάνω στο 3.γ) είτε για απάτη σύμφωνα άρθρο 386 του Ποινικού Κώδικα [ δες mhxanh.org/reyma/apati ] η οποία κατ’ αρχάς θεωρούνταν πλημμέλημα, όμως πολλές φορές έπαιρνε κακουργηματικό χαρακτήρα με το σκεπτικό ότι γίνεται “κατά συνήθεια ή κατ’ επάγγελμα”. Αυτή η πρακτική έχει κατά καιρούς αλλάξει και δεν είναι ενιαία σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας. Σήμερα πάντως φαίνεται ότι οι περισσότερες διώξεις και για το πείραγμα του ρολογιού γίνονται με το 372 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για κλοπή, άρα ισχύουν και εδώ όσα είπαμε στην περίπτωση 3.γ. Σχετικά πρόσφατα μάλιστα βγήκε και μια απόφαση από τον Άρειο Πάγο (937/2010) που επαναλαμβάνει και αυτή ότι το πείραγμα του μετρητή αποτελεί “κλοπή”

[δες mhxanh.org/reyma/areios-pagos-937-2010 ].

Πάντως το “πείραγμα” του μετρητή δεν γλυτώνει το χρήστη της ΔΕΗ από χαράτσια, δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ (που πλέον αποτελούν τεράστιο ποσοστό του λογαριασμού), και τον εκθέτει σε δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο, καθώς όπως προείπαμε οι κακουργηματικές διώξεις στο παρελθόν έχουν γίνει πάνω στο ζήτημα του «πειράγματος». Επίσης, σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, το “πείραγμα” του μετρητή μας δίνει την εντύπωση ότι είναι μια “ατομική λύση” λιγότερο κοινωνικοποιήσιμη, λιγότερο προωθητική της ευθείας σύγκρουσης με τον εκβιαστικό εισπρακτικό μηχανισμό της ΔΕΗ και επομένως λιγότερο πρόσφορη για συλλογική δράση και υπεράσπιση.

ε. Σημειώσεις για το άνοιγμα της “χελώνας”

Θα έχετε προσέξει ότι η “χελώνα” της ΔΕΗ σφραγίζεται με ένα σύρμα που καταλήγει σε μια ασημένια σφραγίδα σαν χοντρό πούλι από τάβλι. Το να παραβιάσει κανείς τη σφραγίδα αυτή θεωρείται κατ’ αρχάς “μέσο” με το οποίο τελείται η όποια αξιόποινη πράξη. Άρα από μόνο του το άνοιγμα της “χελώνας” δεν είναι μία πράξη αξιόποινη. Το αδίκημα “παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η αρχή” [άρθρο 178 του Ποινικού Κώδικα, δες mhxanh.org/reyma/sfragides ] δεν αφορά τη σχέση μας με τη ΔΕΗ διότι οι σφραγίδες δεν έχουν τεθεί από κάποια κρατική αρχή. Όσο δε κι αν ψάξαμε στο χάος της νομοθεσίας δεν βρήκαμε έστω κάποια υπουργική απόφαση που να εξουσιοδοτεί τη ΔΕΗ για μια τέτοια “δημόσια” σφράγιση.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: Αν μετά την παραβίαση της “χελώνας”, η σφραγίδα “διορθωθεί” ώστε να φαίνεται απείραχτη ή αν τοποθετηθεί μια άλλη στη θέση της, η οποία μοιάζει με αυτές τις ΔΕΗ, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί πλαστογραφία [άρθρο 216 του Ποινικού Κώδικα  – δες mhxanh.org/reyma/plastografia ] το οποίο είναι μεν πλημμέλημα αλλά αλλάζει τη συνολική “εγκληματική εικόνα” και μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο επιβαρυντικές μορφές δίωξης.

4) Κατακλείδα

Το φυλλάδιο αυτό δεν θέλει να είναι παρά ένα ακόμη εργαλείο και σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει με νομικά τεχνάσματα τους αγώνες για τα αγαθά πρώτης ανάγκης, μεταφέροντας ένα πολιτικό ζήτημα από τους δρόμους και τις πλατείες στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι ζωές μας, είναι και στην περίπτωση της ενέργειας, οι συλλογικοί αγώνες. Μια διαμαρτυρία που εξαντλείται στο ζήτημα της νομιμότητας ή την αντισυνταγματικότητας της τάδε ή της δείνα ρύθμισης δεν έχει καμία αξία, καθώς μπορεί εύκολα να ακυρωθεί μέσα σε μία μέρα από μία αντίστοιχη νομοθετική τροποποίηση. Τα καταγεγραμμένα στο νόμο δικαιώματα αποκτούν αξία μόνο όταν τα μετατρέπουμε με τη δράση μας από αφηρημένες διακηρύξεις σε εργαλεία διεκδίκησης.

Να κλείσουμε με μια σημείωση: Οι πληροφορίες που δίνουμε σε αυτές τις γραμμές δεν συνοδεύονται από κάποια “εγγύηση” ότι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από αυτούς και αυτές που τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Κατά συνέπεια θα μπορούσε και το κάθε λογής λαμόγιο, να τις χρησιμοποιήσει απλώς για να αυγατίσει την περιουσία του. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες αυτού του οδηγού, για να αποκτήσουν πρακτική σημασία, προϋποθέτουν την αδιαμεσολάβητη συλλογική δράση, την παρουσία στο δρόμο και το ξεπέρασμα του πλαστού διπόλου “νόμιμο-παράνομο”. Θεωρούμε ότι οι προϋποθέσεις αυτές μπορούν να εξασφαλίσουν σε αυτόν τον οδηγό το αγωνιστικό πρόσημο που του αντιστοιχεί.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

 ΜΗΧΑΝΗ

για την επανασύνδεση των ενεργειακών μας αναγκών

www.mhxanh.org

Τι ισχύει τώρα για τις διακοπές του ρεύματος λόγω άρνησης πληρωμής του χαρατσιού;

H κυβέρνηση του μαύρου μετώπου βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διαρκώς αυξανόμενο κίνημα άρνησης της πληρωμής του χαρατσιού που επιδιώκουν να επιβάλλουν μέσω των λογαριασμών της  ΔΕΗ. Σχετικά με τις περιπτώσεις και τις προθεσμίες διακοπής του ρεύματος επανέρχονται και υπαναχωρούν από τη μια μπροστά στην αυξανόμενη άρνηση πληρωμής και από την άλλη αντιμέτωποι με ένα κίνημα ενάντια στα χαράτσια που καθημερινά οργανώνεται και αναπτύσσει δράσεις παντού.

Τι ισχύει με την τελευταία τροπολογία που κατέθεσαν στη βουλή:

  1. Εάν δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι τέσσερις (4)μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, το «χρέος» μεταφέρεται στο Υπ. Οικονομικών και διαγράφεται από τα αρχεία της ΔΕΗ.
  2. Ο έφορος της αντίστοιχης ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος θα αποφασίζει για την περίπτωση έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος. Αυτό βέβαια συνεπάγεται χρόνο, δεν είναι υπόθεση ημερών… Η απόφαση αυτή πρέπει να κοινοποιηθεί μετά στους φορολογούμενους.
  3. Εάν γίνουν όλα αυτά ο πολίτης έχει προθεσμία δύο (2) μηνών, μετά το 4/μηνο και μετά την κοινοποίηση διακοπής απο την εφορία, προκειμένου να καταθέσει ένσταση που θα συζητηθεί από τριμελή επιτροπή στο υπουργείο οικονομικών.

Μ ε βάση τα παραπάνω το χρονικό διάστημα που απαιτείται κατ’ ελάχιστον προκειμένου να εκδοθεί οριστική εντολή διακοπής δεν μπορεί να είναι μικρότερο από έξι έως και οκτώ μήνες. Μετά πρέπει να βρούν εργολάβους για να εκτελέσουν τις εντολές. Αλλά από τη μία οι εργολάβοι μέσα από τη συλλογική τους οργάνωση (Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) αρνούνται να αναλάβουν αντίστοιχα έργα. Οι εργαζόμενοι τεχνικοί της ΔΕΗ αρνούνται επίσης. Οι ελάχιστοι που απομένουν ξέρουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης.  Ποιος θα μας κόψει το ρεύμα;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν πληρώνουμε, δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε.

Αντιστεκόμαστε συλλογικά. Συμμετέχουμε σε όλες τις λαϊκές συνελεύσεις, στις επιτροπές αγώνα, στις επιτροπές ενάντια στα χαράτσια και τις δράσεις τους γιατί είναι ο μοναδικός δρόμος να ανατρέψουμε σχεδιασμούς και αντιλαϊκές πολιτικές. Να τους ανατρέψουμε!

ΚΑΘΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ (ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ) ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ /ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟΣ!

Δώστε προσοχή στα παρακάτω

Παρατηρήστε τους λογαριασμούς σας, όσοι δεν πληρώσατε το ΕΕΤΗΔΕ (το κοινώς λεγόμενο χαράτσι στα ακίνητα). Από την παρατήρηση θα διαπιστώσετε ότι:

α) Ο τελευταίος λογαριασμός είναι πιθανόν πιστωτικός όσον αφορά την ΕΡΤ (προφανώς  λόγω των απεργιών της ΕΡΤ) και

β) Όσοι πληρώσατε την κατανάλωση ρεύματος μέσω ΑΤΜ, το ποσό αυτό πιθανόν η ΔΕΗ να το έριξε στο ΕΕΤΗΔΕ, όπως πιθανόν το ίδιο έκανε, σε όσους ο έναντι λογαριασμός ήταν πιστωτικός, το ποσό αυτό η ΔΕΗ το ΣΥΜΨΗΦΙΣΕ με το ΕΕΤΗΔΕ).

Ο συμψηφισμός όμως αυτός είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ για τον εξής λόγο:

Συμψηφισμός μπορεί να γίνει ΝΟΜΙΜΑ μόνο ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ  (νομικά λέγεται αναγκαστικός συμψηφισμός και δεν εξαρτάται από την βούλησή σου). Δηλαδή η ΔΕΗ, μπορεί νόμιμα να προτείνει έναντι του καταναλωτή συμψηφισμό, μόνο για απαιτήσεις που είναι ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ.

Δεν μπορεί να προτείνει συμψηφισμό για ΞΕΝΕΣ απαιτήσεις. Το ΕΕΤΗΔΕ όμως ΔΕΝ είναι απαίτηση της ΔΕΗ αλλά του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Συνεπώς ΔΕΝ μπορεί να συμψηφίσει χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος με ΞΕΝΗ ως προς αυτήν απαίτηση (ΕΕΤΗΔΕ). Αυτό θα μπορούσε να το κάνει μόνο κατόπιν ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ με τον καταναλωτή (αυτό νομικά λέγεται εκούσιος συμψηφισμός).

Το ίδιο ισχύει και με τα χρήματα που σου πιστώνει η ΕΡΤ, για τον επιπρόσθετο λόγο, ότι τα χρήματα αυτά ΔΕΝ είναι της ΔΕΗ αλλά δικά σου. Με ποιο αλήθεια δικαίωμα η ΔΕΗ παίρνει τα χρήματα που η ΕΡΤ σου επέστρεψε και τα δίνει για το ΕΕΤΗΔΕ (που δεν είναι καν δική της απαίτηση), χωρίς την έγκρισή σου;;;

Προσέξτε τώρα την συνέχεια:

Σύμφωνα με τον νόμο και την πάγια στάση της νομολογίας, όποιος προχωράει σε αναγκαστικό συμψηφισμό ο οποίος ΔΕΝ είναι νόμιμος, διαπράττει το έγκλημα της ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

Στο σημείο αυτό, ότι το νομικό κατασκεύασμα του ΕΕΤΗΔΕ καταρρέει στην πράξη, αφού υπάρχουν κατά την άποψή μου ενδείξεις, ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ευθύνεται για υπεξαίρεση και για κακουργηματική υπεξαίρεση αν αυτό το κάνει σε μεγάλη έκταση, δηλαδή σε πολλούς καταναλωτές.

Δείτε τη συνέχεια αναλυτικότερα εδώ: http://alampasis.blogspot.com/2012/01/blog-post_31.html

Αλήθειες και ψέματα για το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) 3η Έκδοση : Μάρτης 2012

3η Έκδοση : Μάρτης 2012

Οι συντονισμένοι αγώνες πανελλαδικά, από επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις της γειτονιάς , σωματεία βάσης, και πολίτες που αυτοοργανώθηκαν, ενάντια στο Χαράτσι της ΔΕΗ από τη μία, καθώς και η απόφαση  του ΣτΕ, οι συνεχείς υπαναχωρήσεις για τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από την πλευρά  της κυβέρνησης του Μαύρου μετώπου, από την άλλη, συνθέτουν σήμερα μια νέα πραγματικότητα για το “χαράτσι της ΔΕΗ”, την οποία θα πρέπει αρχικώς να αναλύσουμε να την εξηγήσουμε, και στη συνέχεια να την πολεμήσουμε, έως ότου την καταργήσουμε οριστικά.

Είναι προφανής ο σχεδιασμός της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, μέσα από το “χαράτσι της ΔΕΗ” και όσα ακόμη χαράτσια σχεδιάζουν, να πετύχει εκτεταμένη αλλαγή του ιδιοκτησιακού χάρτη των ακινήτων μέσω  πλειστηριασμών για χρέη από τα χαράτσια.  Σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη αλλαγή της μικροιδιοκτησίας από την εποχή της κατοχής 41-43, όπου άλλαξαν χέρια εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, υπέρ της ολιγαρχίας του κεφαλαίου που επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη της δημιουργώντας εταιρίες διαχείρισης ακινήτων. (real estate). Σε αυτή την κατεύθυνση συμμετέχουν και οι τράπεζες με τα εκατοντάδες χιλιάδες ανεξόφλητα δάνεια για κατοικία.

Τι συμβαίνει σήμερα με το Χαράτσι

Σήμερα και παρά την αντισυνταγματικότητα ως προς την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος όπως την έκρινε το ΣτΕ, για την μη πληρωμή του χαρατσιού, το Μαύρο Μέτωπο ανακάλυψε έναν διαφορετικό τρόπο να μας παγιδεύσει:

Έδωσε λοιπόν εντολή στη ΔΕΗ, οποιοδήποτε  ποσό εισπράττει για το ηλεκτρικό ρεύμα, να το συμψηφίζει με το χαράτσι , πράγμα που είναι παράνομο και καταχρηστικό. Η ΔΕΗ δεν δέχεται την πληρωμή μόνο του ηλεκτρικού ρεύματος, αν δεν πληρωθεί ταυτόχρονα και το χαράτσι. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού δεν επιτρέπει η ΔΕΗ να πληρωθεί εν μέρει ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς το χαράτσι.

Η Απειλή σήμερα είναι “αν δεν πληρώσεις χαράτσι, δεν μπορείς να πληρώσεις ούτε τη  ΔΕΗ – έτσι θα κοπεί το ρεύμα γιατί δεν πλήρωσες ΔΕΗ”

Μπλοκάρισμα βεβαίως έγινε, και στην πληρωμή της ΔΕΗ μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών. Όποιος προσπαθήσει να πληρώσει, μέσω τραπέζης, το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού Ρεύματος + δημοτικά τέλη και φόρους + ΕΡΤ, χωρίς το χαράτσι,  τότε στον επόμενο λογαριασμό θα ανακαλύψει ότι το ποσό ολόκληρο πήγε για την πληρωμή του χαρατσιού. Τι πραγματικά συνέβηκε ?  “Σ Υ Μ Ψ Η Φ Ι Σ Μ Ο Σ” – ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ.  (δες εδώ από το νομικό Θανάση Αλαμπάση, για το παράνομο των συμψηφισμών της ΔΕΗ).

Στην ουσία δεν πλήρωσες το ρεύμα, άρα θα κοπεί το ρεύμα αφού δεν πλήρωσες την ΔΕΗ.

 

Κοινωνικός Αυτοματισμός και χαράτσι

Το μαύρο μέτωπο, έχει ενεργοποιήσει πέραν της ΔΕΗ, η οποία προτίθεται να κόβει το ρεύμα αν δεν πληρώσουμε το χαράτσι, και τους ενοικιαστές, αφού οι δεύτεροι υποχρεώνουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να πληρώνει το χαράτσι για να έχουν εκείνοι, οι ενοικιαστές, το “κεφάλι τους ήσυχο”. Σημειώνουμε εδώ ότι ο μικρο-ιδιοκτήτης ακινήτου δεν είναι ο ταξικός μας εχθρός, εχθρός μας είναι το μαύρο μέτωπο και η διεθνής ελίτ που αυτοί εξυπηρετούν.

 

ΠΩΣ Το Μαύρο Μέτωπο προετοιμάζεται για την δήμευση της ακίνητης περιουσίας.

Πρώτον : H επιβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, στοχεύει άμεσα στην δήμευση της περιουσίας, δεδομένου ότι είναι ένας αβάσταχτος φόρος, που ενδεχομένως να φαίνεται ανεκτός σήμερα για κάποιους λίγους, αλλά σίγουρα μετά την εφαρμογή των επιταγών του PSI, θα είναι δυσβάστακτος για όλους.

Δεύτερον : Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε όλα τα ακίνητα, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω, το ποσό του χαρατσιού, καθώς και δημοτικά τέλη και φόρους, έτσι το σημερινό δυσβάστακτο χαράτσι, θα είναι αυξημένο κατά πολύ.

Τρίτον : Ο νόμος Κατσέλη, που αρχικώς δείχνει σήμερα έναν προστατευτισμό, δημιουργεί παράλληλα διόγκωση των τόκων, και είναι σίγουρο ότι την 1/1/2013 κανείς – που σήμερα “προστατεύεται» – δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει ένα τεραστίων διαστάσεων ποσό δόσης, για τα πραγματικά δεδομένα της μελλοντικής εποχής  (σε εννέα μήνες από τώρα).

Τέταρτον : Σε συνδυασμό με την πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 346 ΑΚ για τα δάνεια στις τράπεζες, με την σφραγίδα του Μαύρου Μετώπου, οι τράπεζες με περισσή ευκολία  θα κατασχέσουν τα σπίτια των δανειοληπτών. (δες εδώ, τι σημαίνει για τον δανειολήπτη η τροποποίηση του άρθρου 346 ΑΚ).

Πέμπτον : Οι γιγάντιες αυξήσεις φόρων, οι μειώσεις του αφορολόγητου, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, τα ήδη επιβεβλημένα χαράτσια, τα χαράτσια που έρχονται, σε αντιδιαστολή  με την  κατάργηση στην ουσία του μισθού, και την αντικατάσταση του με βοηθήματα 300€, συνιστούν γιγάντωση των χρεών μας προς την εφορία. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο σε δύο χρόνια, μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των εργαζομένων θα τελεί υπο καθεστώς κατάσχεσης, αφού για ποσά χρεών πάνω των 5.000€ ( πέντε χιλιάδες), μπορεί η εφορία να προβεί σε κατάσχεση.  Θα κατασχεθεί από την εφορία αν δεν προλάβει η τράπεζα, πάντως θα κατασχεθεί.

Αυτό θα γίνει απόλυτα κατανοητό μετά τις εκλογές, αφού οι φορολογικές δηλώσεις, θα κατατεθούν μετά την απομάκρυνση από την ΚΑΛΠΗ, και τότε ουδέν λάθος θα αναγνωρίζεται. Τυχαίο ;;;

Έκτον: Ήδη, στους σχεδιασμούς του μαύρου μετώπου, υπάρχει μετατροπή του Χαρατσιού, σε έναν νέο πολυφόρο, φόρο κατοχής,  ο οποίος θα είναι εξόχως οδυνηρός, και αβάσταχτος (ενσωμάτωση του σημερινού χαρατσιού μέσω ΔΕΗ στον ΦΑΠ).

 

Πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα το Χαράτσι της ΔΕΗ.

Μονόδρομος είναι η άρνηση πληρωμής του χαρατσιού, μέσω της ΔΕΗ. Θα μπορούσε να ήταν πολύ απλό. Βέβαια τα πολύ απλά είναι τα πιο δύσκολα στην εκτέλεση. Τι εννοούμε ; Το απλό  είναι, όλοι μας να μην πληρώσουμε τίποτα, ούτε χαράτσι, ούτε ΔΕΗ, ούτε Δημοτικά τέλη και Φόρους.

Τι θα γινόταν όταν στερούσαμε από όλους αυτούς τα έσοδα;  Η παύση πληρωμών από τα κάτω, σείει συθέμελα τα έσοδα όλων αυτών, και σίγουρα δεν θα ήταν δυνατόν να διακόψουν την ηλεκτροδότηση σε 8.000.000 συνδρομητές. Θα τους κοινοποιούσαμε σε όλους τους τόνους, πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμπράξουμε στο πιο βρώμικο πόλεμο που κήρυξαν, οριζόντια στην κοινωνία. Δεν θέλουμε τις υπηρεσίες σας, αρνούμαστε να πληρώνουμε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, αρνούμαστε να πληρώνουμε δύο φορές και σαν Δημότες (δημοτικά τέλη και φόρους) και σαν πολίτες (χαράτσια και τέλος κατοχής). Έτσι θα επιβάλλουμε  την κατάργηση για  χαράτσια και φόρους, θα μειώσουμε την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού που δικαιούμαστε και όχι ως άλλο ένα μέσο πλουτισμού της ολιγαρχίας του κεφαλαίου.  Μήπως  και οι σημερινοί δήμοι αυτομάτως θα εξαναγκάζονταν να γίνουν φιλικοί προς τους δημότες ;

 

Πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα το Χαράτσι της ΔΕΗ. (εναλλακτικά)

Με τη συμμετοχή μας σε επιτροπές αγώνα σε όποιο επίπεδο (λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, κα), οι οποίες με τη σειρά τους θα αναλάβουν δράση, απέναντι στη ΔΕΗ, στους εργολάβους της ΔΕΗ που εκτελούν διακοπές ηλεκτροδότησης, και τέλος αναμφισβήτητα , όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, οι επιτροπές αλληλεγγύης μπορούν να εμποδίσουν τα κατασταλτικά μέτρα (διακοπή ρεύματος)  ή  επανασύνδεση σε περιπτώσεις διακοπής.

Το ζήτημα του χαρατσιού σήμερα μπαίνει στην τελική του ευθεία και η απάντηση μας πρέπει και αυτή να στοχεύσει στην καρδιά του συστήματος, με γενικευμένη παύση πληρωμών. Αν αυτή τη φορά δεν το καταργήσουμε, στο μέλλον θα είναι όλο και πιο δύσκολη υπόθεση.

 

 Πώς πληρώνουμε σήμερα μόνο το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Πρακτικά σήμερα δεν μπορούμε να πληρώσουμε μόνο το κομμάτι της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι. 1ον) επειδή η ΔΕΗ δεν δέχεται διαχωρισμό του λογαριασμού και 2ον) Οι πληρωμές από τα ΑΤΜ, πιστώνονται από τη ΔΕΗ στο Χαράτσι (παράνομος Συμψηφισμός).

Αυτή η λογική οδηγεί στην διακοπή της ηλεκτροδότησης, με την αιτιολογία μη πληρωμής της αξίας του ρεύματος.

Επομένως, η μόνη λύση παράκαμψης του παράνομου συμψηφισμού, είναι μαζί με την πληρωμή του ποσού της αξίας του Ηλεκτρικού ρεύματος (που πληρώνουμε είτε στη ΔΕΗ –αν μας το επιτρέψουν- είτε μέσω ΑΤΜ τραπέζης), να παραδίδουμε στην ΔΕΗ, ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ _ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ (συντονιζόμαστε για την ομαδική κατάθεση)

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις ακολουθούμε και τα ακόλουθα:

Οργανωνόμαστε στις γειτονίες, δημιουργώντας εστίες αντίστασης ενάντια στα χαράτσια.

Κλειδώνουμε το ρολόι της ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση για την διακοπή.

Φτιάχνουμε ομάδες , επανασύνδεσης του ηλεκτρικού.

Πληροφορούμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο, τους γείτονες μας.

Επισκεπτόμαστε τα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ και τα γραφεία των εργολάβων.

Συλλέγουμε τα αντίγραφα των εξωδίκων με τους  αριθμούς πρωτοκόλλων, ώστε να στραφούμε ενάντια στη ΔΕΗ για τους παράνομους συμψηφισμούς.

—————————————-

Για το εξώδικο σε μορφή .doc πατήστε εδώ.        εδω και το εξώδικο στο οποίο θα βασιστεί η μύνηση και η αγωγή

το οποιο παραθέτουμε και στη συνέχεια :

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Του (ονοματεπώνυμο) …………………………….. του (όνομα πατέρα) ……………  , κατοίκου (περιοχή) ………………, οδός ……, αρ. ……,

ΚΑΤΑ

 

1. Της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη, αρ. 30 και εκπροσωπείται νόμιμα.

 

Κοινοποίηση προς:

 

1. Τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

2. Την Ομοσπονδία µε την επωνυμία «ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ∆ΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΛΑ∆ΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΓΕΝ.Ο.Π./Κ.Η.Ε.)», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Στουρνάρη, αρ. 73-75 και εκπροσωπείται νόμιμα.

 

ΘΕΜΑ: Το παράνομο της ιδιοποίησης και συμψηφισμού από τη ΔΕΗ, των απαιτήσεων από χρεοπιστώσεις της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και των τελών υπέρ ΕΡΤ, με την «ανταπαίτηση» που η ΔΕΗ θεωρεί ότι έχει έναντι των καταναλωτών, από την απαίτηση του Δημοσίου από το ΕΕΤΗΔΕ. Ενδείξεις τέλεσης του εγκλήματος της υπεξαίρεσης.

 

Επειδή αρνούμαι να καταβάλω το παρανόμως επιβαλλόμενο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, προτίθεμαι όμως να προβώ σε κατάθεση μέσω τραπέζης, ή μέσω των ταμείων της ΔΕΗ,  του ποσού που αντιστοιχεί σε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος,   Επειδή στην περίπτωση που προβείτε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, θα μου προκαλέσετε ανυπολόγιστη υλική ζημία και μέγιστη ηθική βλάβη, καθώς θα τεθούν σε άμεσο κίνδυνο στοιχειώδεις και ζωτικές ανάγκες της καθημερινότητάς μας (διατροφή, υγιεινή, επικοινωνία, φροντίδα παιδιών, της οικογενείας μου)  

Στην προκείμενη περίπτωση προκύπτει ότι η ΔΕΗ προχώρησε κατόπιν μονομερούς δηλώσεώς της προς εμένα (με τον – τους  από εκκαθαριστικό/ους …………………………… …………………… λογαριασμό/ους ρεύματος), σε μονομερή ή αναγκαστικό συμψηφισμό, που επέρχεται νομίμως κατά τους όρους μόνο, των άρθρων 440 έως 452 ΑΚ, ότι

 

Επειδή ο μονομερής ή αναγκαστικός αυτός συμψηφισμός έγινε μεταξύ των απαιτήσεων από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (πιστωτικό του λογαριασμού ρεύματος) και του ΕΕΤΗΔΕ (χρεωστικό του λογαριασμού ρεύματος) ΧΩΡΙΣ να συντρέχουν οι όροι του νόμου, αφού η ανταξίωση που προτείνει η ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) προς συμψηφισμό της δικής μου αξίωσης (πιστωτικό λογαριασμού) ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΗΣ, αλλά του Ελληνικού Δημοσίου που της έχει αναθέσει απλώς την είσπραξη, δηλαδή ΞΕΝΗ

 

Επειδή ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΡΟΥΠΗΡΞΕ συμβατικός ή εκούσιος συμψηφισμός, που συνήφθη μεταξύ εμού / ημών  και της ΔΕΗ με βάση την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων (άρθρο 361 ΑΚ), αφού με την παρούσα Εξώδικη Δήλωσή μου, ΔΗΛΩΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ προς τη ΔΕΗ ΑΡΝΗΣΗ καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ,

Επειδή στην προκείμενη περίπτωση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο μονομερής ή αναγκαστικός συμψηφισμός της απαίτησης από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με την απαίτηση από το ΕΕΤΗΔΕ,

 

Επειδή στην προκείμενη περίπτωση είναι  προφανής η αδικοπρακτική συμπεριφορά της εταιρίας, η οποία γεννά σε βάρος της υποχρέωση αποζημιώσεως κατά το άρθρο 914 ΑΚ , 375 Π.Κ κλπ  

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

και με τη ρητή επιφύλαξή μου για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου

 

 

ΚΑΛΩ/ ΚΑΛΟΥΜΕ την ΔΕΗ όπως εντός είκοσι ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας

1. ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ με αντιλογισμό οποιοδήποτε παράνομο συμψηφισμό έχετε προβεί στο παρελθόν, δεδομένου α) της μη υπάρξεως απαιτήσεως προς συμψηφισμόν, β) των ενδείξεων υπεξαιρέσεως που κατά την άποψή μου προκύπτουν από το ιστορικό της παρούσας.

2. Η οφειλή μου από το ΕΕΤΗΔΕ ποσού ………… ευρώ, για χρέωση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου), να αναγραφεί ξεχωριστά, σε άλλο πεδίο του λογαριασμού (με ονοματοδοσία θεματικού πεδίου «ανεξόφλητο ποσό για ΕΕΤΗΔΕ από προηγούμενο λογαριασμό σας»), δεδομένου ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο μονομερής ή αναγκαστικός συμψηφισμός της απαίτησης από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με την απαίτηση από το ΕΕΤΗΔΕ. Περαιτέρω να απαλειφθεί και να μην επαναληφθεί ο συμψηφισμός των χρεώσεων και πιστώσεων από την κατανάλωση ρεύματος με το ΕΕΤΗΔΕ.

3. Να γνωστοποιηθεί η παρούσα στην όποια ιδιωτική εταιρία τυχόν αναθέσετε εργολαβικά το έργο της διακοπής της ηλεκτροδότησης της κατοικίας μου, λόγω άρνησης καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ.

 

Σε διαφορετική περίπτωση

 

Σας γνωστοποιώ ότι α) θα υποβάλω αμέσως μήνυση κατά παντός υπευθύνου β) θα ασκήσω αγωγή με αίτημα την ανόρθωση κάθε  ζημίας μου, σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες, εφόσον η άδικη πράξη  περιέχει και τους όρους της αδικοπραξίας.

 

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς την Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.»που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη, αρ. 30 και εκπροσωπείται νόμιμα, προς γνώσιν της και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσής του. Επικολλήθηκε Τ.Ν. 1,15 ευρώ.

                                                                       Αθήνα, …../………. 2012

                                                                       Ο εξωδίκως δηλών

ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

29/05/2012

Με την δημοσίευση της απόφασης του ΣΤΕ 1972/2012, για την αντισυνταγματικότητα της διάταξης για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού, οι καταναλωτές της ΔΕΗ δεν κινδυνεύουν στο εξής  για διακοπή του ρεύματος εξαιτίας της άρνησης πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ (χαρατσιού).  Είναι σαφώς μια πρώτη νίκη του κινήματος ενάντια στα χαράτσια η αναδίπλωση του κρατικού μηχανισμού, αλλά η μεταφορά του «χρέους» στην εφορία απαιτεί το δυνάμωμα της πάλης συνολικά ενάντια στις φοροεπιδρομές και τα χαράτσια  μέχρι την κατάργηση τους οριστικά.

Η ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ή αλλιώς και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ…

Δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το λεγόμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ, έκρινε, κατά πλειοψηφία, με απόφασή της (1972/2012) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με την ίδια απόφαση, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακυρώνει τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών 1211/2011, κατά το μέρος που προβλέπει ότι θα διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όποιον δεν καταβάλλει το Έκτατο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η διακοπή αυτή είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα.

Πιο συγκεκριμένα, στην πολυσέλιδη απόφασή της (67 σελίδες) η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι το ειδικό τέλος αποτελεί φόρο προσωρινού χαρακτήρα (διετή) που στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, όπως εμβαδόν, τιμή ζώνης κ.λπ.

Σύμφωνα με την άποψη της πλειοψηφίας των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, το επίμαχο τέλος δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις (που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την αναλογικότητα, την ισότητα, την κατανομή φορολογικών βαρών κ.λπ.) ούτε την ΕΣΔΑ, αποτελώντας συνταγματικά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Και αυτό γιατί – σύμφωνα με την απόφαση – το μέτρο ελήφθη για την αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης σοβαρού δημόσιου συμφέροντος και προκειμένου να καλυφθεί άμεσα πρόσθετο δημοσιονομικό έλλειμμα σε περιβάλλον οικονομικής υφέσεως, ενώ ταυτόχρονα έχει προσωρινό μόνο χαρακτήρα και δεν μπορεί να καταστήσει δημευτικό.

Ακόμη, η πλειοψηφία δέχθηκε ότι ναι μεν το επίδικο τέλος προστιθέμενο σε άλλα φορολογικά μέτρα συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση των πολιτών, όμως το γεγονός αυτό δεν το καθιστά μη ανεκτό περιορισμό της περιουσίας ενόψει των σοβαρών και επειγόντων δημοσιονομικών λόγων για τους οποίους επιβλήθηκε.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι το μέτρο είναι αντίθετο σε συνταγματικές διατάξεις και στην ΕΣΔΑ και δεν λαμβάνει υπόψη του τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αντισυνταγματική είναι η δυνατότητα διακοπής ρεύματος που προβλέπεται και στο άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για όποιον δεν καταβάλλει το τέλος.

Το ΣτΕ κρίνει ότι αποτελεί συνταγματικώς ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συμβατική σχέση μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και προσβολή του δικαιώματος του πρώτου για ελεύθερη απόλαυση των απορρεόντων από τη σχετική σύμβαση προμήθειας δικαιωμάτων του.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ δέχθηκε ότι με την κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε φορολογούμενο, επειδή δεν είναι συνεπής με φορολογικές υποχρεώσεις άσχετες προς τις απορρέουσες από τη σύμβαση παροχής ρεύματος υποχρεώσεις του, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, διότι πρόκειται περί μέτρου το οποίο οδηγεί σε αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και εξυπηρετήσεως για λόγο ο οποίος δεν είναι συναφής με την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας έθεσε και ζήτημα παραβίασης όχι μόνο της οικονομικής ελευθερίας αλλά και της συνταγματικής προστασίας της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι είναι συνταγματική η διακοπή ρεύματος λόγω του εθνικού συμφέροντος σκοπού της άμεσης αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος και επειδή προβλέπεται στη νομοθεσία και σε άλλες περιπτώσεις.

98 Σχόλια

  1. Τελικά το πληρώνουμε το χαράτσι ή έχει βρεθεί κάποια φόρμουλα να το γλιτώσουμε ? Βάση ΕΕ είναι παράνομο να σου κωψουν το ρεύμα

    Μου αρέσει!

  2. Και κάτι άλλο ρε παιδιά, αυτήν η λύση τι συνέπειες έχει;; http://farm8.staticflickr.com/7148/6479715917_846d1eebcf_m.jpg
    Μπορούν να μου σπάσουν τα λουκέτα για να μου το κόψουν;
    Το ρεύμα το έχω πληρώσει χωρίς να πληρώσω το χαράτσι.

    Μου αρέσει!

  3. i megaliteri apati sto megaliotis kai den milai kanenas eno tocharatsi fisika kai ta dithen lathos tetragonika pao stin dei na diamartiritho gia ta tetragonika pou dithen kanane lathos mou lei ta pirame apotin eforia pao sti eforia pou lei 30 tq ferno to e9 to dichno mou lei pigene ton dimo pao ston dimo lei pigene se ena michaniko na kani topografiko
    na pliroso kai eki ala 300 euro mas dou laboun telika

    Μου αρέσει!

  4. Εχω ενα σπιτι στο οποιο δεν κατοικω. 1)Ερωτηση, εαν κανω διακοπη ρευματος θα συνεχεισουν η ΔΕΗ να μου στελνουν τα δημοτικα τελη, καθως και το χαρατσι? 2)Ερωτηση, Μετα την διακοπη ρευματος με αιτηση μου, αφαιρειται ο μετρηρης και αν ναι, μετα οπο ποσο χρονικο διαστημα?

    Μου αρέσει!

  5. mou eirthe 2 fora to xaratsi 705 eyro synolo 156 to reyma .me 3 paidia h gynaika 3 xronia anergh persi ton dekembrio ekane 10 merokamata me enshma kai fenetaikainourgia anergh mono10 mhnes den exo na to pliroso exo trelathei ti na kano bohteiaaaaaaaaaaaaaa

    Μου αρέσει!

    • ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ /ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ/ Η ΧΟΥΝΤΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ

      Μου αρέσει!

      • εμενα εχει ληξει ο λογαριασμος….380 ευρω μαζι με τη πρωτη δοση απο το χαρατσι….απο την δουλεια με πληρωνουν οποτε θελουν και οσο θελουν …..100-200 ευρω οποτε το θυμηθουν…! με το ζορι….! δεν το εχω πληρωσει…..δεν μπορω….τι θα γινει στην συνεχεια…? τι να περιμενω…? τι να κανω…!!!!!!!!!!?????????

        Μου αρέσει!

        • Μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα και όχι το χαράτσι στην ΔΕΗ Κερατσινίου στην Π.Ράλλη. Πώς γίνεται αυτό; Πηγαίνουμε στο γραφείο που είναι υπεύθυνο για επιστροφές, διακανονισμούς κ.α. (είναι το πρώτο που βλέπουμε μπροστά μας από την είσοδο) και τους λέμε ότι θέλουμε να πληρώσουμε το λογαριασμό χωρίς το χαράτσι. Η/Ο υπάλληλος μας εκδίδει ένα έντυπο σαν τις φωτογραφίας.με αυτό το έντυπο πηγαίνουμε στο ταμείο όπου πληρώνουμε το ποσό που μας έχουν γράψει χειρόγραφα πάνω στη σφραγίδα (ελέγχουμε ότι αντιστοιχεί στην οφειλή μας χωρίς το χαράτσι). Πάνω στο ίδιο έντυπο μας τυπώνουν την ένδειξη εξοφλήθηκε μαζί με την ημερομηνία και τον κωδικό συναλλαγής:

          Μου αρέσει!

  6. Πληρώνουμε τέλη για αυτοκίνητα ,τέλη ΔΕΗ κτεο,φπα 23%,δήμο,ερτ,ασφάλειες ,πανάκριβες βενζίνες,θέρμανση,διόδια,ένσημα,έκτακτες εισφορές δε ξέρω κι εγώ τι άλλο για να μη μπορούμε να ζήσουμε.Σε λίγο θα πληρώνουμε για το γιατί υπάρχουμε και αναπνέουμε .Μόνο τη ψυχή μας δε μπορούν να μας πάρουν ή θα φορολογείται και αυτή σε λίγο?

    Μου αρέσει!

  7. οκ δεν πλήρωσα κι εγώ, όπως δεν πλήρωσα και την έκτακτη εισφορά. Φοβάμαι όμως πώς στο τέλος με τις προσαυξήσεις, το ποσό για το οποίο θα βρεθώ χρεωμένος θα είναι πέρα των δυνατοτήτων μου!!! Τι προοπτικές υπάρχουν για αυτούς που θα αντισταθούν? Δεν πιστεύω πως θα χαριστούν τα χρέη ακόμα και αν η τωρινή κυβέρνηση ανακηρυχθεί παράνομη στο μέλλον!

    Μου αρέσει!

  8. ama thelei o papandreou kao o xontros na erthei na plhrosei o idios to xaratsi.den tha vgalo ego tin oikogeneia mou sto klari gia na pliroso.as vgaloun autoi tis ginekes tous kai ta paidia tous

    Μου αρέσει!

  9. ΠΛΗΡΩΣΑ ΜΟΝΟ ΑΞΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑ,ΤΟ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΜΕΣΩ ΑΤΜ Κ ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΚΑΝΩ ΘΑ ΔΟΥΜΕ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ,

    Μου αρέσει!

  10. Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους οτι θα γίνει συνάντηση συνελεύσεων γειτονιών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Σάββατο 14/1, ώρα 16:00,.
    Όλοι εκεί.

    Μου αρέσει!

  11. Δεν έχω ιδέα από Νομικά Θέματα αλλά έχω μια ερώτηση. Ακόμη και αν είναι νόμιμο και απαραίτητο για την ευημερία του κράτους το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας είναι δίκαιο και εύνομο να υπολογιστεί ανεξάρτητα από τα τρέχοντα εισοδήματα του κάθε φορολογούμενου μειωμένα φυσικά κατά το σύνολο των φόρων που βαρύνεται ετησίως. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποτελεί κακόβουλη και δόλια πράξη με απώτερο σκοπό, μακροπρόθεσμα, την «αρπαγή» του ακινήτου. Υπάρχει σχετική νομοθεσία που να ποινικοποιεί αυτή την πράξη;

    Μου αρέσει!

  12. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις εφιστούμε την προσοχή όλων στο παρακάτω θέμα: Αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης. Η εταιρία (ΔΕΗ) όπως επίσημα ανακοινώθηκε δεν θα προχωρεί στην εκτέλεση των εντολών διακοπής σε όσους έχουν υποβάλλει αιτήσεις εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης, λόγω αδυναμίας πληρωμής αλλά και ανεξαρτήτως αιτιολογίας, μέχρι να εξετάσει όλες αυτές τις περιπτώσεις και κάθε μία βεβαίως ξεχωριστά. Οι αιτήσεις στις ΔΟΥ, αλλά και ηλεκτρονικά με απλούστατο τρόπο: https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta/
    Όσοι λοιπόν ανησυχείτε σπεύσατε να υποβάλετε αντίστοιχες δηλώσεις. Μέχρι να εξεταστεί το αίτημά σας δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο για διακοπή ρεύματος.

    Όπως έχουμε ανακοινώσει εδώ, https://denplirono.wordpress.com/2012/01/15/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%83-%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%83-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB/ η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να εκτελέσει τις πρώτες 20.000 εντολές διακοπής ρεύματος λόγω άρνησης πληρωμής των λογαριασμών που συμπεριλαμβάνουν το χαράτσι για τα σπίτια εάν, με βάση τα νεότερα, δεν έχουν καταθέσει αντίστοιχα οι συγκεκριμένοι καταναλωτές αιτήσεις εξαίρεσης.

    Εάν βρεθούμε να αντιμετωπίσουμε την περίπτωση συνεργαζομένων εργολάβων με τη ΔΕΗ ή οποιοιδήποτε άλλου εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου για εκτέλεση εντολής διακοπής, πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

    Ο Μετρητής της ΔΕΗ είναι ιδιοκτησία της Εταιρίας (ΔΕΗ)
    Ο χώρος εγκατάστασης του μετρητή (το κουτί), η πρόσβαση (ο χώρος) της πολυκατοικίας ή της μονοκατοικίας μέχρι τον μετρητή είναι ατομική μας ιδιοκτησία. Κανείς δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να τα παραβιάσει χωρίς τη δική μας άδεια. Δηλ. Οποιοσδήποτε υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να ζητήσει την άδεια μας για να εισέλθει και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να το κάνει εάν δεν του το επιτρέψουμε. Ομοίως δεν μπορεί να παραβιάσει κλειδωμένο κουτί που περιέχει το μετρητή του ρεύματος.
    Η αστυνομία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει εάν κληθεί από το συνεργείο που ήρθε να μας κόψει το ρεύμα. Μοναδική περίπτωση που η αστυνομία έχει λόγους παρουσίας είναι εάν ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος τους καλέσει καταγγέλλοντας ρευματοκλοπή. Σε αυτή την περίπτωση εξηγούμε στους αστυνομικούς ότι εάν συντρέχουν οι συγκεκριμένοι λόγοι που ισχυρίζεται ο υπάλληλος, η ΔΕΗ μπορεί να μας μηνύσει, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου και οποιοσδήποτε άλλος δεν έχει καμία αρμοδιότητα και κανένα δικαίωμα, εκτός και εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος /συνεργείο κατέχει αντίστοιχη εξουσιοδότηση της εταιρίας (που δεν θα έχει) για να προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία.

    Μπορούμε συλλογικά να αποτρέψουμε και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και μέσα από αυτήτη διαδικασία να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε χαράτσι που εκβιαστικά προσπαθούν να επιβάλλουν αλλά αναγκαία και ικανή προϋπόθεση αποτελεί η συμμετοχή μας στις αντίστοιχες συλλογικές διαδικασίες αντίστασης. Συμμετέχουμε σε όλες τις ανοιχτές συνελεύσεις, τις συλλογικότητες και τις ομάδες αλληλεγγύης /περιφρούρησης. Κανένας εργολάβος δεν θα τολμήσει να κόψει το ρεύμα σε κανέναν, κανένα χαράτσι δεν θα περάσει.

    Μου αρέσει!

  13. «θέλει αρετή Και τόλμη η ελευθερία» (Α. Κάλβος)

    Μου αρέσει!

  14. σε πρώτη δόση πληρώστε την δεή :
    α) μέσω ατμ αυτών μέσα στην τράπεζα που πληρώνεις λογαριασμούς, βάζοντας το ποσό που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο εκτός του φόρου που επιβληθηκε.
    β) κατάθεση μέσω ebanking, ston κωδικό του λογαριαμού του ίδιου ποσού εκτός του φόρου.

    έτσι δεή δήμοι κλπ είναι πληρωμένα και εκκρεμούν ο φόρος.
    για τον φόρο έχετε 80 ημέρες από την ημερομηνία που θα λήγει ο εκκαθαριστικός λογαριασμος, αφού αυτός που τρέχει τωρα είναι ο έναντι και ένταντι του έναντι είναι αδύνατο να στοιχειοθετηθεί η μή πληρωμή.

    επίσης εκκρεμεί η εκδίκαση της απόφασης από το ΣτΕ σχετικά με την συνταγματικότητα του φόρου/ μπορεί μετά τις 80 ημέρες μετά τις 60 του εκκαθαριστικού να έχει καταπέσει η νομιμότητα ή και η κυβέρνηση που τον επέβαλε και άρα να μην έχετε να περιμένετε λεφτά πίσω από το δημόσιο.

    αλήθεια πότε θα πάρει απόφαση το ΣτΕ για αυτό, γιατί μέχρι τότε μπορούμε όλοι να επικαλούμαστε την συνταγματική εκκρέμότητα του νόμου, ώστε να μην πληρώνουμε το χαράτσι

    επίσης μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο, κάτι ακόμα που να αλλάξει τα πάντα.

    Για αυτό θα επανέλθω αργότερα

    Μου αρέσει!

  15. Θέλω να συμμετέχω σε μια ομαδική προσφυγή διότι δεν έχω τα χρήματα για να κάνω κάτι τέτοιο μόνος μου. Όποιος εμπλέκεται σε μια τέτοια ενέργεια παρακαλώ πολύ να δημοσιεύσει εδώ το email του για να επικοινωνήσω

    Μου αρέσει!

  16. λύστε μου μια απορία παρακαλώ!όταν λέμε 80 μέρες εννοούμε εργάσιμες ή ημερολογιακές?

    Μου αρέσει!

    • Είναι ασαφές, προφανώς ημερολογιακές, έτσι ισχύει συνήθως, αλλά πιστεύεις ότι έχουν ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ογδόντα ακόμα ημέρες;;;
      ΕΛΑ ΑΥΡΙΟ 29/2 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

      Μου αρέσει!

  17. kalhmera.an mporei kapoios as moy pei ti na kano me to xartsi to deytero den antexo na to plhroso exo 2 pedia poy spoydazoyn.to proto to plhrosa omos ekopsa apo alloy ayto den mporo ti na kano an kserei kapoios parakalo mhte moy na ma8o.

    Μου αρέσει!

    • ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ/τι άλλο να κάνεις; Το ρεύμα δεν κόβεται (τουλάχιστον για 4 μήνες, όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά και εν όψη …εκλογών. Παρα ταύτα βέβαια, αν δεν έχεις να πληρώσεις είσαι αναγκασμένος να αντισταθείς. Απευθύνσου στην πλησιέστερη συλλογικότητα της περιοχής σου (λαικη συνελευση – επιτροπή αγώνα κ.λ.π.). ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ εκτός κι αν το έχεις επιλέξει συνειδητά.

      Μου αρέσει!

  18. Θα ήθελα τη γνώμη σας και τη συνδρομή σας για ένα θέμα που αφορά το χαράτσι της ΔΕΗ.
    Αρνηθηκαμε να το πληρώσουμε στο πατρικό της συζύγου, καθώς το μέτρο το θεωρώ παράνομο και αντισυνταγματικό. Επιπρόσθετα διαμένουμε σε άλλη πόλη πληρώνοντας ενοίκιο, οπότε το πατρικό αποτελεί περιουσία ανεκμετάλλευτη που ήδη μα επιβαρύνει με δημοτικά τέλη, ερτ κλπ
    Πλήρωσα λοιπόν τα πάγια και δημοτικά τέλη ηλεκτρονικά και έκανα και ασφαλιστικά μέτρα στη ΔΕΗ ενημερώνοντας την. Το ρεύμα δεν έχει διακοπεί από τη ΔΕΗ.

    Επειδή όμως ακόμα και τώρα το κόστος των δημοτικών τελών κλπ κλπ είναι αβάστακτο θέλησα να κάνω αίτηση διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Μίλησα με ΔΕΗ και με ενημέρωσαν ότι αυτό δε γίνεται αν δε πληρώσω και το χαράτσι.

    Τους εξήγησα ότι αυτό είναι παρολόγο καθώς έχω εξοφλήσει τις οφειλές μου στην εταιρεία τους.

    Τι μπορώ να κάνω σε αυτή τη περίπτωση?

    Μου αρέσει!

    • Ενημερωσέ τους εξωδίκως ότι τοιυς καλείς να κόψουν το ρεύμα και μετά μια εύλογη ημερομηνία που θα γράψεις δεν θα αναγνωρίζεις καμία οφειλή

      Μου αρέσει!

  19. Συγχαριτήρια σε όλους για τον αγώνα. Είμαι χαρούμενος για την απόφαση του ΣΤΕ για ΔΕΗ.
    Έχω πληρώσει μόνο τη ΔΕΗ μέσω ebanking του λογαριασμού με την πρώτη δόση.
    Μπορούμε να πληρώσουμε και τον επόμενο λογαριασμό με τον ίδιο τρόπο, ώστε να αποφύγουμε να πληρώσουμε το τέλος ακίνητης ή πρέπει να πάμε στη ΔΕΗ;
    Και κάτι ακόμα: Σκέφτομαι να φύγω με την οικογένειά μου στο εξωτερικό.
    Τί γίνεται με όλα αυτά τα ‘χαράτσια’ που αφήνω απλήρωτα; Κάτι διάβασα για όριο 5000;
    Υπάρχει φόβος κατάσχεσης κινητής – ακίνητης περιουσίας;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    petrkal

    Μου αρέσει!

    • Ισχύει το όριο των 5000. Το ρεύμα δεν θα κόβεται, το χαράστι όμως παραμένει. Συνεχίζουμε τους αγώνες. Δεν έχουμε άλλο δρόμο.

      Μου αρέσει!

  20. Σ’ ευχαριστώ για την απάντησή σου. Μήπως όμως γνωρίζεις αν μπορώ να πληρώσω με e-banking και τον επόμενο λογαριασμο, ώστε να αποφύγουμε να πληρώσουμε το ‘χαράτσι’ ή πρέπει να πάω ΔΕΗ;

    Γνωρίζει κανένας;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Μου αρέσει!

  21. Αν δεν υπήρχατε εσείς θα είχα βάλει την ουρά μου στα σκέλια και θα έσκυβα το κεφάλι. Δίνετε γνώση στον κόσμο και τον εμψυχώνετε να αντισταθεί σε αυτήν την ασυνήθιστη και ύπουλη χούντα. Σας ευχαριστώ πολύ και συνεχίζω κι εγώ μόνος αλλά μαζί σας τον αγώνα.

    Μου αρέσει!

  22. Καλησπέρα σε όλους τους Έλληνες
    Μία ερώτηση τελικά βάση αυτών που είπε σήμερα το υπουργείο οικονομικών (νέα εγκύκλιος) τι ισχύει πληρώνουμε το ρεύμα στη Δεη σε δόσεις ή όλο το ποσό ή σε κάποιο ΑΤΜ και το χαράτσι πάει στην εφορία?
    Και άν μπορούμε να πληρώσουμε όλο το ποσό του ρεύματος ή σε δόσεις πως ξέρουμε ότι πάει μόνο για το ποσό του ρεύματος και όχι για το χαράτσι το ποσό που θα καταβάλουμε?
    Ευχαριστώ

    Μου αρέσει!

  23. ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ POWER HELLAS H ΟΠΟΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΔΕΗ ΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΑΧΟ,ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΡΕΥΜΑ.ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ?

    Μου αρέσει!

  24. αν δε πληρωσω τωρα το χαρατσι τι θα συμβει?υπαρχει περιπτωση να μου κοπει το ρευμα?επισης δεχονται πλεον στη δεη να πληρωσεις μονο την αξια του ρευματος??

    Μου αρέσει!

    • Σε κάποια υποκαταστήματα ΔΕΗ δέχονται να πληρώσεις μόνο την αξία του ρεύματος. Η είσπραξη μέσω ΔΕΗ οδεύει για κατάργηση /μεταφέρεται στις ΔΟΥ.

      Μου αρέσει!

  25. ΣΥΝΤΑΞΗ :

    Σε κάποια υποκαταστήματα ΔΕΗ δέχονται να πληρώσεις μόνο την αξία του ρεύματος. Η είσπραξη μέσω ΔΕΗ οδεύει για κατάργηση /μεταφέρεται στις ΔΟΥ.

    Το ότι μεταφέρεται στην ΔΟΥ σημαίνει ότι την πατήσαμε και ότι δεν πρόκειται να το αποφύγουμε;

    Μου αρέσει!

    • Με αγώνες ανατρεπτικούς μπορούμε μονο. Νόμοι και θεσμοί είναι εργαλεία επιβολής της υποταγής μας…

      Μου αρέσει!

  26. ξερει κανεις σιγουρα τι γινεται με την HELLAS POWER? οταν βγηκε το πρωτο χαρατσι τους πληρωσα μονο την αξια του ρευματος το οποιο δεν ξερω αν πηγε ποτε στη ΔΕΗ. στη συνεχεια ηρθε και η δευτερη δοση για το χαρατσι συν το ρευμα φυσικα. δεν εχω πληρωσει τιποτα εκτοτε αλλα απο την ΔΕΗ μου λενε οτι ολοι οι λογαριασμοι της HELLAS POWER μεχρι 24/01/12 πρεπει να πληρωθουνε στην ΗΕLLAS POWER!!
    ξερει κανεις τι ισχυει για ολα αυτα;

    Μου αρέσει!

  27. ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ENERGA H ΟΠΟΙΑ KAI AYTH ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΔΕΗ ΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ KAI H EΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΒΡΩ ΛΥΣΗ ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΘΑ ΕΧΩ ΠΑΡΑΧΟ,ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΧΩ ΡΕΥΜΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ?

    Μου αρέσει!

  28. δεν υπαρχει κανεις να απαντησει σε αυτα που ρωτανε πιο πανω;

    Μου αρέσει!

  29. Και εγώ είμαι μια από αυτούς τους έλληνες πολίτες που συνειδητά, αλλά και αντικειμενικά, δεν πλήρωσαν μέχρι σήμερα το χαράτσι, παρά μόνο το ρεύμα κλπ. μέσω e-banking.Μαζί με πολλούς άλλους συμπολίτες μου είχαμε καταθέσει τους λογαρισμούς μας στην ΔΗΜΟ ΝΙΚΑΙΑΣ για μαζική αγωγή.Ομως αυτή δεν έγινε μετά την απόφαση του ΣτΕ , και ο Δήμαρχος ή το αρμόδιο γραφείο του δεν θεώρησε απαραίτητο να μας ενημερώσει σχετικά !!! Τώρα στον τελευταίο λογαριασμό, με λήξη 8.5.2012, με απειλεί η ΔΕΗ , ότι θα μου κοψουν το ρεύμα, εάν δεν πληρώσω όλο το ποσόν.Πήγα και στην ΔΕΗ -Κερατσινίου και μου είπαν , ότι δεν μπορώ να κάνω τον διακανονισμό , όπως είχατε συμβουλέψει παραπάνω.
    Επειδή από τα σχόλια και τις απαντήσεις σας δεν έχω καταλάβει ακριβώς , ποιά θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση μου – εκτός βέβαια από την άρνηση μου να επιτρέψω να μου κόψουν το ρεύμα – και επειδή δεν ξέρω πως λειτουργεί το εξώδικο, θα σας παρακαλούσα, εάν είναι δυνατόν, για μια υπεύθυνη πληροφορία.Ευχαριστώ

    Μου αρέσει!

    • Εχουμε αναφερθεί διεξοδικά στα ζητήματα. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ούτε «ασφαλής» ατομικά για τίποτα. Αντι του Δήμου και τις προσφυγές τους προτίμησε να έρθεις σε επαφή με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΙΚΑΙΑΣ. Δεν είσαι μόνη σου, συνάντησε και τους υπόλοιπους.

      Μου αρέσει!

    • Διατηρώ βιοτεχνία στον Λαγκαδά, παρότι όλος ο φάκελλος μου στην ΔΕΗ ήταν βιοτεχνικός το
      συμβόλαιο της ΔΕΗ όταν έγινε ήταν Γ 22 γενικής χρήσης (2010) χωρίς να το προσέξω.
      Στην συνέχεια αλλάζω προμηθευτή και πηγαίνω στην ΕΝΕΡΓΚΑ όπου και μου χρέωσαν
      το (2011) το χαράτσι το οποίο δεν πλήρωσα παρά μόνο την αξία του ρεύματος.
      Μετά το κλείσιμο της ΕΝΕΡΓΚΑ αυτόματα ξαναγύρισα στην ΔΕΗ η οποία μου ζήτησε να κάνω
      εκ νέου συμβόλαιο βιοτεχνικής χρήσης ( αφού ανακάλυψαν την εσκεμμένη προφανώς γκάφα με το πρώτο συμβόλαιο) και για το οποίο κατέθεσα αίτηση. Το οποίο συμβόλαιο όμως ακόμη και σήμερα δεν έγινε για τον λόγω ότι για να το κάνει, πρέπει να προσκομίσω βεβαίωση της ΔΟΥ που ανήκω ότι πλήρωσα το χαράτσι που είχε χρεωθεί στην ΕΝΕΡΓΚΑ αφού πρώτα με ενημέρωσαν εγγράφως ότι θα πρέπει να γίνει το συμβόλαιο ειδάλλως θα προβούν σε διακοπή του ρεύματος μέχρι τις 15-5-2012.
      Θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι από τις 15-1-2012 η ΔΕΗ μου στέλνει κανονικά τους
      λογαριασμούς γενικής χρήσης εκτός από τον τελευταίο που μου τον άλλαξε σε βιοτεχνικό
      τιμολόγιο για να μην χρεωθώ το χαράτσι του 2012.
      Στις 15-5-2012 πήγα στην ΔΟΥ και κατέθεσα αίτηση για την απαλλαγή από το χαράτσι.
      Θέλω να ρωτήσω κατ’ αρχήν εάν η ΔΟΥ απορρίψει την αίτηση μου τι μπορώ να κάνω στην
      συνέχεια και πώς μου ζητά η ΔΕΗ να ξανακάνω συμβόλαιο την στιγμή που συνεχίζει να μου στέλνει λογαριασμούς αλλάζοντας μάλιστα το τελευταίο σε βιοτεχνική χρήση βάση τίνος
      συμβολαίου; Ευχαριστώ

      Μου αρέσει!

  30. Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας. Θα ακολουθήσω την συμβουλή σας , γιατί και εγώ πιστεύω , ότι όσο πιο πολλοί είμαστε , τόσο πιο μεγάλη η πίεση. Καλό αγώνα σε όλους μας !!

    Μου αρέσει!

    • Μπορείτε να κάνετε και μηνυτήρια αναφορά στον ελεγκτή για ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ /ψευδή βεβαίωση, ανάρμοστη και προβλητική συμπεριφορά. Εάν θέλετε περισσότερα, στείλτε μας email να σας γράψουμε αναλυτικά.

      Μου αρέσει!

  31. Μου είχε έρθει το χαράτσι της ΔΕΗ 339,00€.Αγνόησα την α΄δόση και πληρωσα μόνο την αξία του ρεύματος.Στον επόμενο λογαριασμό αγνοώ και την β΄δόση και πληρώνω το ρεύμα με e-banking.
    Στον τρίτο κατά σειρά λογαρισμό φαίνεται ανεξόφλητο το ποσό των 339€ του χαρατσιού.Το αγνοώ ξανά πληρώνοντας μόνο το ρεύμα.
    Στίς αρχές του μήνα Μαίου (έκδοση 2-05-2012) έρχεται ο εκκαθαριστικός λογαριαμός 546€ , όπυ αναφέρει ανεξόφλητο ποσό 362,13€. Ρωτάω την ΔΕΗ και μου λέει ότι έχει κρατηθεί μία δόση από το χαράτσι δλδ. 169,50€ τα οποία έχουν δώσει στην Εφορεία.Τους λέω δώστε μου απόδειξη από αυτή την συναλλαγή και μου λένε δεν μπορούν να το κάνουν και πρέπει να εξοφλήσω το σύνολο 546€.
    Καχύποπτος ρωτώ την Εφορεία και μου απαντά ότι ούτε χρωστάω ούτε έχει δοθεί κάποιο ποσό από την ΔΕΗ σε αυτούς.Πήγα στην συνέχεια στην ΔΕΗ και τους το είπα και μου απαντούν ένα <>,βγάλε άκρη.
    Τώρα τί κάνουμε???Εγώ πιστεύω ότι το χαράτσι είναι ακόμη πάνω στον λογαρισμό σαν ανεξόφλητο ποσό,δότι δεν το αφαίρεσαν και αν πάω και πληρώσω το σύνολο του ποσού θα τα
    ωφεληθεί η ΔΕΗ και άντε τρέξε να βρεις άκρη μετά συν ότι κάποια στιγμή θα μου τα ζητάει και η Εφορεία.Με λίγα λόγια θα τα πληρώσω διπλά.
    Παρακαλώ όποιος έχει κάτι ανάλογο ας δώσει καμιά ιδέα ή τί μπορώ να κάνω εγώ τώρα χωρίς να κινδυνεύω να μου κόψουν το ρεύμα.
    Ευχαριστώ.

    Μου αρέσει!

  32. μου εχουν ελθει λογαριασμοι ( Πειραιας και Πορος) για μεν τον Πειραια χαρατσι 684 ευρω για δε τον Πορο 490 ευρω.Εχω πληρωσει μεσω των μηχανηματων ΑΤΜ των τραπεζων ολους τους λογαριασμους εκτος φυσικα απο τα χαρατσια .Μου ηρθαν τωρα νεοι λογαριασμου που εχουν και παλι το χαρατσι συνολικα για το καθενα σπιτι αλλα στην αναυση(2η σελιδα) για το μεν σπιτι του Πειραια αναγραφεται επιστροφη ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ -496,03 ευρω για δε το σπιτι του Πορου -419,13 ευρω(!!!).(απο που βγαζουν αυτα τα νουμερα κανεις στην ΔΕΗ δεν ηξερε) .
    Το ερωτημα μου ειναι οτι ναι μεν αφαιρουν ενα ποσο απο τον λογαριασμο αλλα παραλληλα προσθετουν ολοκληρο το ποσο στο γενικο συνολο.Για μεν τον λογαριασμο Πειραια που ειναι ΕΝΑΝΤΙ μου ζητουν να πληρωσω συνολικη αξια ρευματος και ΦΠΑ -402,91 συν ανεξοφλητο ποσο (ΕΕΤΗΔΕ) 684,00 ευρω ητοι συν.ποσο πληρωμης 341 ευρω συνολικα(!!!)δια δε του Πορου συν.αξια ρευματος και ΦΠΑ -399,73 συν ανεξοφλητο ποσο (ΕΕΤΗΔΕ) 490 ευρω ητοι συνολ.ποσο πληρωμης 140 ευρωμε.!!! Σκεπτομαι να μην πληρωσω καθολου τον πρωτο λογαριασμο εν αναμονη του εκκαθαριστικου το επομενο διμηνο,δια δε τον δευτερο να πληρωσω μονον την αξια ρευματος δημοτικα και λοιπα τελη και ΦΠΑ.Αυτο ομως θα με καλυπτει;;;Μπορειτε να με βοηθησετε;;Σας ευχαριστω!!!

    Μου αρέσει!

  33. Κατοπιν της αποφασης του ΣτΕ που αναρτησατε αναφορικα με το ΕΕΤΗΔΕ μπορουμε να καταβαλουμε το ποσο που αναλογει για την ΔΕΗ και δημ.τελη κλπ χωρις να καταθεσουμε
    την εξωδικο διαμαρτυρια;;Παρακαλω ενημερωστε με.Σας ευχαριστω!!!

    Μου αρέσει!

  34. Καλησπέρα,

    Σχετικά με το ΕΕΤΥΔΕ θα ήθελα τα φώτα σας για μια γκαρσονιέρα που ενοικιάζα! Δεν έχω πληρώσει το χαράτσι παρα μόνο το ρεύμα του νοικάρη μεσω ιντερνετ.

    Ο νοικάρης έφυγε, και έγω έκανα διακοπή στο ρεύμα αρχές Μάρτη, επειδή βρέθηκε άτομο να το ενοικιάση θέλω να το επανσυνδέσω.

    1. Εαν κάνω επανσύνδεση θα πληρώσω χαράτσι του 2012?
    2. Επίσης πρέπει να πληρώσω στην ΔΟΥ το χαράτσι του 2011 για να μου κάνουν επανασύνδεση? Δεν μπορώ να κανονίσω με την ΔΟΥ?

    Εαν γνωρίζετε οτιδήποτε έστω και φήμες παρακαλώ πολύ ενημερώστε με !

    Ευχαριστω!
    σοφια

    Μου αρέσει!

  35. Καλημέρα
    είχα πληρώσει την 1η δόση του χαρατσιου του 11 και μετα έκανα χαρτια στην εφορία για επιστροφή αφού είμαι άνεργη με εισοδ. κατω των 12.000. Πράγματι η επιστροφή των χρημ’ατων έγινε μεσω του λογαρ. της ΔΕΗ και όλα καλά. Τώρα όμως στο λογαρ. του Μαιου μου ξαναβάζουν το ίδιο ποσο του χαρατσιου σ΄ενα κουτάκι. Παίρνω να ρωτήσω τη ΔΕΗ και μου λένε πρέπει να το ξαναπληρώσω για να γίνει η επιστροφή των χρημάτων μέσω της εφορίας! κακώς έγινε συμψηφισμός με το ρεύμα! Και λεω σε τι κρατος ζούμε? έγινε δεκτη η αιτηση μου αλλά, όχι, πρεπει να ξαναταλαιπωρηθώ να τρέχω…άσε που πιστευω οτι αυτο το κάνουν γιατι οι εφορίες δεν έχουν να δώσουν πισω στη ΔΕΗ τις επιστροφες που έκαναν και το ταμείο της ΔΕΗ είναι μειον . Οπότε λενε άσε τους βλακες τους πολιτες να τρέχουν να μας δώσουν τα λεφτά και η εφορία δεν θα τους τα επιστρέψει μάλλον…ποτέ! Δεν θέλω να τα πληρώσω! ασ τα βρουν μεταξύ τους. Μπορώ να πληρωσω μόνο το ρεύμα? μπορούν να μου κάνουν κάτι? άλλωστε δικαιωματικά δεν πρεπει να το πληρώσω.
    ευχαριστώ

    Μου αρέσει!

  36. ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 0,5Ε ΑΝΑ Τ.Μ., ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ. ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΗΡΘΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ (750Ε) ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΠΙΣΩ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑ ΠΙΣΩ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑ. ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΕΚΟΨΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΟΦΛΗΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ (ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΠ 2011). ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΜΟΝΟ 46Ε (92Τ.Μ Χ 0,5Ε) ΚΑΙ ΟΧΙ 750Ε; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    Μου αρέσει!

  37. Καλημερα. Σε ενα μαγαζι που εχω νοικιασει ως αποθηκη ο ενοικιαστης εχει κοψει απο μονος του το ρευμα απο το 2010 μιας και δεν το χρειαζεται. Υπαρχει περιπτωση το χαρατσι να μου ερθει στο ΑΦΜ μου οτι το χρωσταω?

    Μου αρέσει!

    • Το χαράτσι,αφορά ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2011. Εάν μέχρι τότε το ακίνητο δεν είχε πάρει ρεύμα/δεν χαρατσώνεται. Διατηρούμε μια επιφύλαξη στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά εαν δεν έχετε λάβει ειδοποίηση μάλλον δεν σας αφορά.

      Μου αρέσει!

  38. Γεια σας,
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ σχετικά με το χαράτσι.Νοίκιαζα σπίτι μέχρι πριν λίγο και όταν ο ενοικιαστής πήγε στη ΔΕΗ για τη διακοπή ρεύματος του είπαν ότι πρέπει να πληρωθεί το χαράτσι και μάλιστα εφάπαξ .Γνωρίζετε τι ακριβώς ισχύει?Δε γίνεται να πληρωθεί δηλαδή σε πέντε δόσεις όπως ισχύει?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ευελπιστώ σε μια γρήγορη απάντησή σας!

    Μου αρέσει!

    • Η ΔΕΗ δεν έχει πλεόν καμία σχέση με την είσπραξη του χαρατσιού. Το χαράτσι μεταφέρεται στο δημόσιο μταμείο. Ζητείστε να πληρώσετε μόνο της αξία του ρεύματος

      Μου αρέσει!

  39. Μου ήρθε προχθες μέσω ΔΕΗ το χαράτσι σε 5 δόσεις.Η πρώτη (εκκαθαριστικός)λήγει 2/10.ΔΕν μπορώ να πληρώσω.Δεν τοχω ξανακάνει όμως και υπάρχει πολύ άγχος.Πάω στην Δεη και πληρώνω μόνο ρεύμα ή σε ΑΤΜ?Περνάει άμεσα στη ΔΟΥ?Το σπίτι είναι Κουκάκι αλλά υπάγομαι σε μια μικρή εφορία επαρχίας και φοβάμαι μήπως όλα γίνουν πολύ γρήγορα.Γενικά φοβάμαι πολύ τι θα κάνω αν πάρει έξτρα προσαύξηση και αν μείνω ξαφνικά χωρίς ρεύμα.τι να κάνω για να κερδίσω χρόνο και να είμαι καλυμμένη νομικά?ευχαριστώ και συγνώμη αν επαναλαμβάνω κάτι από τα αναπτυχθέντα

    Μου αρέσει!

    • Μπορεις να πας στην εφορία και να δηλώσεις αδυναμία πληρωμής. Πληρώνεις ένα πενηντάρι και το χαράτσι μεταφέρεται στο δημόσιο ταμείο.

      Μου αρέσει!

  40. αν συνδεσω νεα οικοδομη με το δικτυο θα μου ερθει χαρατσι η οτι ηρθε ηρθε?

    Μου αρέσει!

  41. ΣΥΝΤΑΞΗ :Μπορεις να πας στην εφορία και να δηλώσεις αδυναμία πληρωμής. Πληρώνεις ένα πενηντάρι και το χαράτσι μεταφέρεται στο δημόσιο ταμείο.

    Αυτη η δήλωση υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή σε αυτό το blog ή γενικα στο net?Πληρώνουν όλοι όσοι την υποβάλλουν στην ΔΟΥ ή επανεξετάζεται το κατα πόσο δύναται ο δηλών να πληρώσει?Επιπλέον πληρώνει κάποιος 50 ευρώ ανα δόση ή συνολικά τον φόρο ;

    Eυχαριστώ πολύ.

    Μου αρέσει!

  42. Η εφορία θέλει να πάτε από εκεί για συνδέσει το ΑΦΜ σας με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Έτσι θα χτιστεί η απαραίτητη βάση δεδομένων. Επιπλέον με την καταβολή των 50 Ευρώ δέχεστε ανεπιφύλακτα την οφειλή σας και απλά μεταθέτετε την πληρωμή της οφειλής μελλοντικά. Λύση ? Πληρώνεις τμηματικά και πάντα ληξιπρόθεσμα έτσι ώστε μετά την εκκαθάριση κατά τον Απρίλιο να μείνει μόνον η οφειλή του ρεύματος. Βέβαια με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσεις και μέρος του χαρατσιού. Κάτω από 500 Ευρώ, ΔΕΝ γίνεται καμία διακοπή, οπότε κρατήστε τις οφειλές σας κάτω από αυτό το επίπεδο.

    Μου αρέσει!

  43. Καλησπέρα. Έχω ένα μικρό σπίτι που το νοικιάζω σε μια κυρία. Το σπίτι είναι 80 τμ πολυ παλιο αλλα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μου ήρθε 450 € χαράτσι όσο ο μηνιαίος μισθός μου… Μένω στην Αθήνα και δυσκολέυομαι να το πληρώσω… Η κυρία είναι μεγάλη και δεν μπορώ να την βάλω σε κίνδυνο να της κόψουν το ρευμα ή να την τρεξω. Ιδέες κανείς;;; Ευχαριστώ

    Μου αρέσει!

    • Πήγαινε Εφορία και δήλωσε αδυναμία να πληρώσεις, προκειμένου να φύγει απο τη ΔΕΗ και να περάσει στο δημόσιο ταμείο η οφειλή, που θα αφορά μόνο εσένα.

      Μου αρέσει!

  44. Η ΔΟΥ δεν δέχεται αιτησεις απαλλαγης για το χαρατσι λόγω ανεργιας αν εχει περασει ο μηνας απο τη λήξη του πρωτου λογαριασμου. Υπάρχει αλλος τρόπος?

    Μου αρέσει!

  45. ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ 1500 ΑΤΟΜΑ ΑΚΟΜΗ.ΣΗΜΕΡΑ 4/1/2013 ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΡΑΒΑΣΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ.ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ,ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΑΦΡΑΓΚΗ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?????

    Μου αρέσει!

  46. ΚΑΛΗΜΕΡΑ..ΕΙΧΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ 2 ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ 2013! ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΩ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΩΝ! ΠΗΓΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ,ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΜΟΝΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΓΙΝΕ! ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΛΛΑ 50 ΕΥΡΩ ΕΚΕΙ! ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ! ΚΙ ΕΓΩ ΕΙΠΑ «ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ» ΑΣΤΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ! ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΗΓΑ! ΑΣ ΜΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ! ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΖΩ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΤΣΙ?

    Μου αρέσει!

  47. Εχω ενα διαμερισμα που νοικιαζω οταν πηγα με τον καινουριο ενοικιαστη στη ΔΕΗ για να συνδεσουμε το ρευμα , η ΔΕΗ μαζι με τα αλλα δικαιολογητικα μας ζητησε και βεβαιωση απο την εφορια οτι εχει πληρωθει το χαρατσι . Επειδη ηταν ενα χρονο ξενοικιαστο και τους το ανεφερα και μας εκαναν τη συνδεση . Ειμαστε υποχρεωμενοι να δωσουμε βεβαιωση απο την εφορια για να μας συνδεσει η ΔΕΗ το ρευμα ;

    Μου αρέσει!

  48. για σας ο πατερας μου απεβιωσε το 2011 εγω το 12 εκοψα τη δεη γιατι δεν εχω να πληρωνω τις σπαταλες τους και τις κλεψιεςτους το χαρατσι που παει στην εφορια που πηγα μου ειπαν οτι δεν πληρονω μετα τι γινεται με τα τελη ταπ δημος κλπ.

    Μου αρέσει!

    • Εαν χρειαστείς οποιαδήποτε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του σπιτιού τότε θα σου ζητήσουν να εξοφλήσεις προκαταβολικά και το Δήμο κ.λ.π. – μέχρι τότε δεν έχεις πρόβλημα

      Μου αρέσει!

  49. To exodiko to pame emeis i prepei na to paei o dikastikos epimelitis?

    Μου αρέσει!

    • Μπορούμε και εμείς ζητώντας οπωσδήποτε αποδεικτικό κατάθεσης/παραλαβής. (πρωτόκολλο)

      Μου αρέσει!

  50. Καλησπέρα!! Μου ήρθε σήμερα ειδοποίηση από την εφορία να πληρώσω 118€ για ΕΕΤΗΔΕ για ένα σπίτι 54 τμ που είναι ξενοίκιαστο από το 2007. Επειδή η κατανάλωση ήταν μηδενική (πήγαινα μια φορά το χρόνο, γιατί μένω σε άλλη πόλη) αλλά λογαρίασμούς δεν έβρισκα και υπέθεσα ότι το έκοψαν. Μπορώ να βρω κάποια νομική βάση ώστε να μην πληρώσω κάτι για το οποίο είναι κενό δηλωμένο στην εφορία εδώ και 5 τουλάχιχτον χρόνια;;;;;;

    Μου αρέσει!

  51. Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι μου είπαν από τη ΔΕΗ της περιοχής που κατοικώ ότι πρέπει να πληρώσω και 1180 € για το ρεύμα

    Ευχαριστώ

    Μου αρέσει!

  52. Συμπληρωματικά θα ήθαλα να αναφέρω ότι αν και εσείς περιγράφεται ότι το ρεύμα κόβεται μετά από 85 ημέρες η ΔΕΗ (προς έκπληξη πολλών συνανθρώπων μας) δεν έκοψε το ρεύμα. Έρχεται λοιπόν σήμερα και ζητάει να πληρώσω 1180 €. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε; Ποιος διαθέτει σήμερα τόσα χρήματα και μάλιστα μου είπαν ότι θα μου βάλουν και τόκους υπερημερίας στην εφορία!!!!

    Μου αρέσει!

  53. καλησπερα!πολυ κατατοπιστικο το site σας!
    θα ηθελα κ εγω να ρωτησω με την σειρα μου!ειμαι ενοικιαστρια σ ενα σπιτι κ η σπιτονοικοκυρα δεν δεχεται επ ουδενη λογο να κρατησω απ το ενοικιο το χαρατσι για να μην εχουμε μπερδεματα.ηρθε το ρευμα μου με ολα τα συναφη του- 1200ε κ εννοειτε οτι ειναι κ το χαρατσι μεσα γυρω στα 492ε(συνολικα ολεσ οι δοσεις)!
    εκανα διακανονισμο στην δεη οπου μου ανακοινωσαν πως ειναι ολο το ποσο στον διακανονισμο κ οταν φτασουμε στα 760ε οπου ειναι μονο το ρευμα πρεπει να ξαναπαω εκει για να δουμε τ θα κανουμε!τ διαδικασια πρεπει ν ακολουθησω?οκ το ρευμα αλλα κ τα κερατιατικα να τα πληρωσω εγω!!!!
    περιμανω απαντηση σας!

    Μου αρέσει!

    • To χαράτσι είναι υπόθεση της ιδιοκτησίας του ακινήτου. Αφορά αποκλειστικά ιδιοκτήτες. Οι ενοικιαστες, εαν το πληρώσουν κατόπιν συμφωνίας το αφαιρούν απο το ενοίκιο.

      Μου αρέσει!

  54. Γεια σας, τι μπορεί να κάνει κάποιος για να μην πληρώσει το χαράτσι υπό τις συνθήκες που ισχύουν σήμερα; (σας ρωτάω γιατί όλα αλλάζουν γρήγορα και είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσω)

    Μου αρέσει!

    • Να συνεχίσει να «χρωστάει» και να οργανώνεται με όλους τους άλλους γύρω του προκειμένου να ανατρέψουμε τις πολιτικές κι αυτούς που μας επιβ΄΄αλλον κάθε λογής χαράτσια

      Μου αρέσει!

    • Να συνεχίσει να «χρωστάει» και να οργανώνεται με όλους τους άλλους γύρω του προκειμένου να ανατρέψουμε τις πολιτικές κι αυτούς που μας επιβ΄΄αλλον κάθε λογής χαράτσια

      Μου αρέσει!

  55. Καλησπέρα, ψάχνω λογιστή ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ! 🙂
    Οποιος μπορεί να μου προτείνει κάποιον… ευχαριστώ! andrianak2@gmail.com

    Μου αρέσει!

  56. Και πες ότι είμαι τίμιος και φοβιτσιάρης Έλληνας πολίτης. Και πες ότι έχω στην κατοχή μου ένα μικρό ακίνητο, που το νοικιάζω σε έναν ταλαίπωρο, που δεν έχει να πληρώσει την ΔΕΗ του. Και πες ότι αφού είμαι τίμιος και φοβιτσιάρης, θέλω να πληρώσω το χαράτσι σαν ιδιοκτήτης, και το ρεύμα ας το τακτοποιήσει ο ενοικιαστής. Η ΔΕΗ με στέλνει στην ΔΟΥ να κάνω διαχωρισμό του λογαριασμού. Τι χαρτιά χρειάζονται όμως ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος ξέρει. Τι γίνεται φίλοι μου τότε;

    Μου αρέσει!

  57. Καλησπέρα σας ,
    Σε περίπτωση που μου έχουν κόψει το ρεύμα λόγω μη πληρωμής του φόρου στο παλιό σπίτι του παππού μου,3 μηενς πρίν .Μπορώ να αιτηθώ νέα παροχή και να πληρώσω μόνο τα τέλη σύνδεσης για το νεο ρολόι της ΔΕΗ ?

    Μου αρέσει!

  58. καλησπερα! ημουν ενοικιασρια σε ενα σπιτι πηγα και εκανα διακοπη ρευματοσ και μου ειπαν απο την δεη οτι θα ερθει ο τελικοσ λογαριασμοσ με ολα τα χαρατσισ μεσα, τα υπολοιπα 4 που μενουν συν την αξια του ρευματος που εχω καψει.. πηγα λοιπον και εγω στον σπιτονοικοκυρη και του το ειπα.. ηρθε οντως ο λογαριασμος και εγραφε 200 και ολα τα χαρατσια μεσα αξιας 180 ευρω και του εδωσα και τα 20 του ρευματος να παει να τα πληωσει γιατι ηθελε να το επιβεβαιωσει μονος του.. μετα απο δυο μηνες που θυμηθικε να παει στην δεη για να δει τι γινεται με πηρε τηλεφωνο και μου ειπε οτι απο την δεη και του ειπαν οτι αυτα τα λεφτα ειναι δικα μου ολα και τα 200 ΕΥΡΩ!! ειναι δυνατον?? ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΩΩΩ!!! ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντησει σας..

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε