ΜΜΜ: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ-ΔΩΡΕΑΝ-ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Εάν ελεγκτής μας ζητήσει το εισιτήριο ή τα στοιχεία μας:

1.             Αρνούμαστε να δώσουμε τα στοιχεία μας στον ελεγκτή. Στοιχεία δίνουμε μόνο αν μας τα ζητήσει οποιοσδήποτε αστυνομικός (ακόμα και εκτός υπηρεσίας), πταισματοδίκης ή ειρηνοδίκης, που θα βρίσκεται ή θα έλθει στο λεωφορείο/τρόλεϊ/τρένο.

2.            Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τον ελεγκτή οπουδήποτε. Ούτε βέβαια οποιονδήποτε security.  Αν μας εξαναγκάσει να τον ακολουθήσουμε με τη βία, του κάνουμε μήνυση για παράνομη βία, εκβίαση και παράνομη κατακράτηση. Καλούμε τότε εμείς την αστυνομία και απαιτούμε τη σύλληψή του. Συγκρατούμε σε κάθε περίπτωση τα διακριτικά του (αριθμός στο καρτελάκι του).  Αν βιαζόμαστε να φύγουμε, συγκρατούμε τα διακριτικά του και του κάνουμε μήνυση αργότερα.

3.            Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την άφιξη της αστυνομίας.

4.            Για μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήξη του επεισοδίου, κατεβαίνουμε στην επόμενη στάση, χωρίς δισταγμό.

5.            Η αστυνομία δεν μπορεί να μας συλλάβει (μόνο να πάρει τα στοιχεία μας) διότι το αδίκημα διώκεται κατ’ έγκληση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει υποβληθεί μήνυση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας (όχι υπάλληλο) συγκεκριμένα για το δικό μας πρόσωπο (πράγμα αδύνατο).

6.            Εάν ο οδηγός αρνείται να ανοίξει τις πόρτες (παγιδεύοντας έτσι και τους άλλους επιβάτες), του δηλώνουμε ότι διαπράττει παράνομη κατακράτηση και ότι θα τον μηνύσουμε (πράγμα που κάνουμε εφόσον οδηγηθούμε τελικά στο τμήμα), απευθυνόμενοι ταυτόχρονα και τους συνεπιβάτες μας, εξηγώντας ότι αυτό που κάνει ο οδηγός και ο ελεγκτής είναι παράνομο και ότι όπως σε όλα τα άλλα ζητήματα, η κυβέρνηση, μας τα παίρνει εκβιαστικά και τα δίνει σε εταιρίες και τράπεζες. Με επίγνωση του δίκιου μας, κάνουμε συμμάχους τους συνεπιβάτες μας. Ζητούμε στοιχεία επιβατών για μαρτυρία.

7.             Εάν έλθουν οι αστυνομικοί, τους δίνουμε τα στοιχεία μας και απαιτούμε να συλλάβουν αμέσως, τον ελεγκτή ή και τον οδηγό, διότι μας κράτησαν παράνομα εντός του λεωφορείου (ή γραφείου ή σταθμού κλπ), και ζητούμε να εφαρμόσουν την αυτόφωρη διαδικασία και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι, αμέσως στο αστυνομικό τμήμα.

8.            Αστυνομικοί που αρνούνται να συλλάβουν τον ελεγκτή/οδηγό κατόπιν της μήνυσής μας, διαπράττουν παράβαση καθήκοντος. Μπορούμε να τους μηνύσουμε και να υποβάλουμε έγγραφη Αναφορά εναντίον τους στο ΑΤ., κοινοποιούμενη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

9.            Σε κάθε περίπτωση επικοινωνούμε με τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Επιτροπών Αγώνα, απ’ όπου δεχόμαστε τη βοήθεια συναγωνιστών και δικηγόρων μελών του κινήματος ή απευθυνόμαστε στη λαϊκή συνέλευση της περιοχής.

10. `      Εκμεταλλευόμαστε όλο το παραπάνω πλαίσιο νομικής άμυνας του αστικού συστήματος χωρίς να ξεχνάμε ποτέ ότι εμείς είμαστε οι «παράνομοι» κι αυτοί αντιπροσωπεύουν τη νομιμότητα μέχρι να τους ανατρέψουμε!

ΜΕΤΑΑ Μέτωπο Αντίστασης και ανατροπής /Δεν πληρώνουμε τη κρίση τους

Παραχώρηση επικυρωμένου εισιτηρίου στο μετρό

 
Εδώ και μερικούς μήνες έχει παρατηρηθεί η πρακτική της παραχώρησης επικυρωμένων εισιτηρίων του μετρό από επιβάτες που δεν εξάντλησαν τα 90 λεπτά χρήσης της υπηρεσίας, προς τους επιβάτες που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του μετρό.
 
Η Αττικό Μετρό Α.Ε. «απάντησε», τυπώνοντας στην πίσω πλευρά των εισιτηρίων τα εξής: «Η παραχώρηση και αποδοχή επικυρωμένου εισιτηρίου, καθώς και η προτροπή παραχώρησης απαγορεύεται και τιμωρείται από το νόμο (Π.Κ. ΆΡΘ.186.2 & 392).»
 
Ας δούμε τι λένε αυτά τα δύο άρθρα του Ποινικού Κώδικα:
 
Άρθρο 186 – Πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος
1. Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο κακούργημα, καθώς και όποιος προσφέρεται ή αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
2. Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα, καθώς και όποιος προσφέρεται γι’ αυτό και όποιος αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά, τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται για το σχεδιαζόμενο πλημμέλημα ελαττωμένη κατά το άρθρο 83. Για την ποινική δίωξη του αδικήματος αυτού, απαιτείται έγκληση του προσώπου κατά του οποίου σχεδιαζόταν η τέλεση του πλημμελήματος, αν το υπό εκτέλεση πλημμέλημα διώκεται κατ’ έγκληση.
3. Οι ποινές των προηγούμενων παραγράφων επιβάλλονται αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
 
Άρθρο 392 – Δόλια αποδοχή παροχών
1. Όποιος με την πρόθεση να μην καταβάλλει αντίτιμο παίρνει για άμεση κατανάλωση τρόφιμα ή ποτά ή δέχεται την παροχή καταλύματος ή υπηρεσιών, των οποίων το αντίτιμο είναι άμεσα πληρωτέο κατά τις συνήθειες των συναλλαγών, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών.
2. Η ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση.
 
Το άρθρο 186.2 αφορά αυτόν που προσφέρει το εισιτήριο, ενώ το άρθρο 392 αυτόν που δέχεται να χρησιμοποιήσει επικυρωμένο εισιτήριο.
 
Ένα μεγάλο ζήτημα δημιουργείται από το γεγονός ότι όποιος αγοράζει ένα εισιτήριο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες για 90 λεπτά, οπότε αν τις χρησιμοποίησε για λιγότερα λεπτά, δεν χάνει φυσικά τα δικαιώματά του πάνω στο εισιτήριο. Ωστόσο, οι «συνήθειες των συναλλαγών» είναι ένας όρος που αναφέρεται στο ίδιο το άρθρο 392 κι αυτό επαναφέρει όλη τη σχετική συζήτηση που είχε ξεκινήσει στο αναΜόρφωση – Συνιστολόγιο.
 
Το ζήτημα όμως δεν έχει κλείσει. Οι «συνήθειες των συναλλαγών» είναι ότι καθένας αγοράζει το εισιτήριο του. Είναι όμως οι συνήθειες των συναλλαγών κάτι στατικό; Όχι, βέβαια. Εάν πιω από το ποτό ενός φίλου μου σε ένα μπαρ, δεν θα διωχθώ με το άρθρο 392 ΠΚ, αφού ο φίλος έχει πληρώσει για το ποτό του. Το νόημα του 392 ΠΚ είναι ότι κάποιος πρέπει να τιμωρείται όταν μπαίνει στο Μετρό χωρίς καθόλου εισιτήριο. Ο νόμος δεν ενδιαφέρεται για το ποιος και γιατί του έδωσε ένα επικυρωμένο και χρονικά έγκυρο εισιτήριο.
 
Εξάλλου οι συνήθειες των συναλλαγών είναι κάτι που μεταβάλλεται. Το κίνημα των «Ρομπεν των εισιτηρίων» υποστηρίζει μια συμβολική πράξη, η οποία αποτελεί μέσο διαμαρτυρίας για την ολοένα αυξανόμενη τιμή των εισιτηρίων. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, αφενός είναι ένας θεμιτός λόγος για να διαμαρτύρεται κανείς κι αφετέρου το Μετρό δεν χάνει χρήματα που θα έπρεπε να έχει: ή πουλάει την υπηρεσία για 90 λεπτά ή ΔΕΝ την πουλάει για 90 λεπτά. Ως πράξη διαμαρτυρίας που συμβαίνει σε δημοσιότητα εμπίπτει λοιπόν στην ελευθερία της έκφρασης και γι’ αυτό κάθε σχετικός περιορισμός θα πρέπει να προβλέπεται με σαφήνεια από το νόμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και μόνο που υπάρχουν τόσες αμφιβολίες για την εφαρμογή αυτής της ποινικής διάταξης, κανονικά θα πρέπει να θεωρηθεί ανεφάρμοστο το 392 Π.Κ. , λόγω του κλασικού δόγματος του ποινικού δικαίου ότι κάθε φορά που υπάρχει αμφιβολία δεν πρέπει να υπάρχει ενοχή.
http://elawyer.blogspot.gr
 
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΕΔΩ

6 Σχόλια

 1. ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο για μη καταβολή διοδίων

  http://www.naftemporiki.gr/story/614437

  Μου αρέσει!

 2. Επίσης παράνομο είναι που βάζουν υπαλλήλους να στέκονται στο χώρο ανανομής και να κόβουν πρόστιμα σε άτομα που δεν έχουν καν επιβιβαστεί στα βαγόνια. Πως γίνεται να κόβεις πρόστιμο για παράβαση που δεν έγινε; Δηλαδή αν έχω έρθει για να παραλάβω ένα φίλο μου από τον σταθμό θα μου κόψεις πρόστιμο; Aυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να κάνεις ένσταση κάθε φορά που σε σταματάνε για να πάρουν τα στοιχεία σου.

  Αν και την τελευταία φορά που με τσακώσανε δίχως εισιτήριο (γιατί να πληρώσω το 40% ακριβότερο εισιτήριο, ειδικά εφόσον είμαι άνεργος; ) μπορεί να μην χρησιμοποίησα το επιχείρημα αυτό (τότε δεν το ‘χα σκεφτεί έτσι) αλλά έκανα επίκληση στις παρανομίες που αναφέρετε εδώ κι έτσι παρόλο τον τσαμπουκά που μου πουλούσανε αρχικά στο τελός με αφήσανε επειδή κατάλαβαν ότι θα έβρισκαν τον μπελά τους. Βλακεία μου που δεν πήρα τα στοιχεία τους αλλά από την τσαντίλα μου δεν είχα όρεξη ν’ ασχοληθώ μαζί τους παιρετέρω.

  Μου αρέσει!

 3. Καλημέρα. Καλά όλα αυτά που λέτε, αλλά όσον αφορά το κομμάτι :
  » Αν μας εξαναγκάσει να τον ακολουθήσουμε με τη βία, του κάνουμε μήνυση για παράνομη βία, εκβίαση και παράνομη κατακράτηση. Καλούμε τότε εμείς την αστυνομία και απαιτούμε τη σύλληψή του. »

  Γενικώς πλέον από ότι γνωρίζω, η κάθε μήνυση κοστίζει 100 ευρώ! (?)
  Αν ισχύει λοιπόν κάτι τέτοιο και δεδομένου ότι είμαστε άνεργοι οι περισσότεροι, τι κάνεις στην περίπτωση που ούτε μήνυση έχεις τη δυνατότητα να κάνεις, αλλά έχουν και αστυνομικό δίπλα τους έτοιμο να σε πάει στο τμήμα για εξακρίβωση???
  Εκτός αν απλά το αναφέρεις για εκφοβισμό, καθώς και αυτοί μας τραμπουκίζουν. Πάντως σε περίπτωση που έτυχε και με έπιασαν χωρίς εισητήριο, και που ανέφερα κάτι από τους νόμους, μου έλεγαν ότι όχι έτσι είναι όπως τα λένε, και ότι δεν ξέρω και ότι δεν υπάρχει άλλη οδός, πρέπει να πάμε για εξακρίβωση!!!

  Επίσης όσον αφορά αυτά που έγραψε ο κος Αρχαιοκαπηλίδης από πάνω, συμφωνώ απόλυτα και έχει γίνει μάλιστα σε γνωστή μου! Απλά έπρεπε να παραλάβει όντως κάποιον από αεροδρόμιο και δεν κατάλαβα? Θα μας πουν αυτοί που θα στεκόμαστε ακόμα και για να παραλάβουμε έναν φίλο μας? Της ζήτησαν στοιχεία και μάλιστα περίμεναν μαζί της να δουν αν λέει αλήθεια ώσπου να φτάσει και να αποβιβαστεί ο φίλος της! ΕΛΕΟΣ! Εγώ σε αυτό το κράτος νιώθω τουλάχιστον καταπιεσμένη!!!

  Ευχαριστώ…

  Μου αρέσει!

 4. με τις μηνυση νομιζεις οτι δεν θα φας το προστιμο;στο δικαστηριο αν γινει νομιζεις οτι θα καταδικαστει ελεγκτης;

  Μου αρέσει!

 5. […] και δικηγόρων μελών του κινήματος. Πηγή: https://denplirono.wordpress.com/ Αξιολογήστε το βάρος σας σύμφωνα με τα στοιχεία […]

  Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s